Skocz do zawartości

Czy doświadczyłeś większego spalania na trasie auta hybrydowego?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy auto hybrydowe pali więcej od wersji spalinowej w trasie?

• Tak, moim zdaniem spala więcej
    • Nie, nie pali więcej
      0
    • Nie wiem, ale chętnie się dowiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Nie można wrzucać wszystkich chińskich aut do jednego worka, tak samo jak wszystkich "zachodnich" układów napędowych, ale zobacz jak ze spalaniem jest w przypadku BYD-a PHEV względem innych PHEV. Zaznaczyłem najbardziej interesujące porównania.

byd_phev.jpg

Pozostajesz przy swoim zdaniu wyżej zaznaczonym? :)

citroen_1.2_hev.jpg

Niestety, praktycznie nie ma sytuacji, że ten sam silnik z tą samą skrzynią biegów jest w wersji spalinowej i hybrydowej. Tylko w przypadku PHEV kontra spalinowe takie sytuacje są możliwe, choć i tam często realistycznie silnik nie jest ten sam (Volvo).

Tak, pozostaje. Może spalać wiecej w zależności od tego, co robi za agregat.

Znajdź takie porównanie sprzed 2-3 lat ;)

Opublikowano
11 minut temu, Kyle napisał(a):

Toyota swoją drogą ma chyba najbardziej ekonomiczne te swoje hybrydy. Swoją drogą co tam się stało się, że w mieście BMW spaliło 2x tyle co Toyota :magik:

Hybrydy BMW nie są zbyt efektywne w mieście z "pustym" akumulatorem.

6 minut temu, galakty napisał(a):

Eh edytował post i widziałem drugi zrzut ;) 

A to ciekawe bo według tego X5 w hybrydzie spalił dużo więcej od X1 zwykłego :E 

Eh, nie edytowałem, tylko dodałem drugi post (skleiło się), a późniejsza edycja dotyczyła literówki

4 minuty temu, Petru23 napisał(a):

Tak, pozostaje. Może spalać wiecej w zależności od tego, co robi za agregat.

Znajdź takie porównanie sprzed 2-3 lat ;)

Nie bardzo rozumiem to "znajdź takie porównanie sprzed 2-3 lat", to są moje wyniki sprzed właśnie 2-3 lat. Wyjasnisz?

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Nie bardzo rozumiem to "znajdź takie porównanie sprzed 2-3 lat", to są moje wyniki sprzed właśnie 2-3 lat. Wyjasnisz?

Sugerowałem się m.in. takimi informacjami oraz forami jak szukałem auta. Mailem też miesiąc jako zastępcze i spalanie było duże. Brałem go pod uwagę bardzo poważnie.

https://motofilm.pl/2023/03/nissan-qashqai-e-power-190-km-w-miescie-spali-4-5-litra-ale-na-autostradzie-trzeba-zacisnac-zeby/

Na forach pisali o nawet 12-14l przy 140+

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
1 minutę temu, Petru23 napisał(a):

Sugerowałem się m.in. takimi informacjami oraz forami jak szukałem auta. Mailem też miesiąc jako zastępcze i spalanie było duże.

https://motofilm.pl/2023/03/nissan-qashqai-e-power-190-km-w-miescie-spali-4-5-litra-ale-na-autostradzie-trzeba-zacisnac-zeby/

Na forach pisali o nawet 12-14l przy 140+

Czekaj, ale teraz wrzucasz e-Power, jak wcześniej mówiłeś o 1.2 HEV (w domyśle hybryda PSA/Stellantis)... To do czego się teraz odnosisz?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Czekaj, ale teraz wrzucasz e-Power, jak wcześniej mówiłeś o 1.2 HEV (w domyśle hybryda PSA/Stellantis)... To do czego się teraz odnosisz?

Dwie różne kwestie. Odnoszę się do Twoich wyliczeń w kontekście spalania nissana.

1,2 było porównane do 2,5l w kontekście wysilenia jednostki malolitrazowej z turbo a wolnossaka 2,5 do latania po autostradach. Niezaleznie czy z prądem czy bez. 

A dodatkowo wskazanie hybrydy szeregowej jako innego wykorzystania ICE niż w równoległej a co za tym idzie zużycia paliwa.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
2 minuty temu, Petru23 napisał(a):

Dwie różne kwestie. Odnoszę się do Twoich wyliczeń w kontekście spalania nissana.

1,2 było porównane do 2,5l w kontekście wysilenia jednostki malolitrazowej z turbo a wolnossaka 2,5 do latania po autostradach. Niezaleznie czy z prądem czy bez. 

A dodatkowo wskazanie hybrydy szeregowej jako innego wykorzystania ICE niż w równoległej a co za tym idzie zużycia paliwa.

Jestem przekonany, że mieszasz tutaj i musimy uporządkować, o czym rozmawiamy.

Najpierw napisałeś: "No właśnie nie ignorować. Bo takie 1.2 + hev na autostradzie będzie się zarzynać w porównaniu do np 2,5 atkinsona z toyoty czy forda."

Na co pokazałem Ci testy z tym 1.2 HEV, który jak widać nie zarzyna się na autostradzie. Chyba, że - nie wiem do czego - miałoby się odnosić zarzynanie.

Później w odpowiedzi na moją odpowiedź piszesz "Znajdź takie porównanie sprzed 2-3 lat", no to Ci dałem znać że to jest porównanie sprzed 2-3 lat. Na co Ty zaczynasz pisać o Nissanie e-Power, który jest zupełnie innym typem hybrydy. Jeśli chcesz, żebyśmy pogadali o hybrydzie Nissana, to OK, ale to nie ma żadnego związku z 1.2 HEV który rzekomo zarzyna się na autostradzie.

Bo w zasadzie w każdej hybrydzie silnik spalinowy może działać szeregowo.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Jestem przekonany, że mieszasz tutaj i musimy uporządkować, o czym rozmawiamy.

Najpierw napisałeś: "No właśnie nie ignorować. Bo takie 1.2 + hev na autostradzie będzie się zarzynać w porównaniu do np 2,5 atkinsona z toyoty czy forda."

Na co pokazałem Ci testy z tym 1.2 HEV, który jak widać nie zarzyna się na autostradzie. Chyba, że - nie wiem do czego - miałoby się odnosić zarzynanie.

Później w odpowiedzi na moją odpowiedź piszesz "Znajdź takie porównanie sprzed 2-3 lat", no to Ci dałem znać że to jest porównanie sprzed 2-3 lat. Na co Ty zaczynasz pisać o Nissanie e-Power, który jest zupełnie innym typem hybrydy. Jeśli chcesz, żebyśmy pogadali o hybrydzie Nissana, to OK, ale to nie ma żadnego związku z 1.2 HEV który rzekomo zarzyna się na autostradzie.

Bo w zasadzie w każdej hybrydzie silnik spalinowy może działać szeregowo.

Odpowiednio

Na tym, że malotrazowe kosiarki nie są dobrym rozwiązaniem na trasy. Szybciej się zuzyje. To prawda znana od dawna.

1,2 wskazałem jako przykład małej pojemności wobec dużej. Równie dobrze mogłem dać 1.0, 1,5 wobec 2,4 czy 3.0. wszytsko jedno, bez zamysłu. Ale Ty się jakoś obruszylesz o te 1.2. także uznajmy, że chodziło o 1.0 tylko się pomyliłem. I z góry przepraszam posiadaczy 1.0.

Dałeś tabele z m.in z nissanem Qashqai i datą 2025.  Wg info o do 2023r jak patrzyłem to spalanie było nawet do kilkunastu l, co ma się nijak do tego co pokazałeś i pamiętałem z info z sieci.

To, że może też tak działać nie znaczy, że jest szeregowa. 

Edit

Qashqai przedliftowy palił więcej.

https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/nowy-nissan-qashqai-ma-nowy-uklad-hybrydowy-ile-pali-i-czy-mniej-niz-poprzednik/5f4tefq

Screenshot_20260118-160505.Brave.png

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Z moim obserwacji (nie robię tego z perfekcyjną dokładnością, tylko na oko):

• Hybryda na autostradzie spali identyczną ilość benzyny jak nie-hybryda. 
  • Hybryda (twarda) w mieście spali dużo mniej ale dopiero jak się rozgrzeje czyli w zimie to mały zysk na krótkich odcinkach. Przy przebiegu 15000km rocznie nie zwróci się dopłata do silnika hybrydowego nawet po 10 latach.

Ja olewam temat kalkulowania spalania odkąd zauważyłem że od 10 lat wszystkie samochody palą dokładnie tyle samo +-5%. Jak ktoś się jara że ma Toyotę 4L/100km to cieszę się z nim i przyklaskuję, ale wiem że za to dopłacił godząc się na inne kompromisy i wyjdzie na 0 albo gorzej niż jakby kupił nie-hybrydę. 4L/100 to tylko taksówkarz zrobi jadąc ciagle rozgrzanym silnikiem.