Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No niestety. Stało przez 3 dni, ale znowu dziś ruszyło i z 3800 najtańsze już dziś są od 4000.

Można jeszcze próbować w Mediaexpert. Ta tańsze gorsze modele są za 4000, ale kod na 5% zbiłby to do 3800. Sensowne modele mają już tam po... 4700-5200, co nawet po odjęciu 5% jest ceną z :dupa:

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Choryski sytuacja na rynku jest akurat tragiczna. Te fajne modele które były jeszcze kilka dni temu zostały już wykupione a ceny fajnych modeli które zostały zarówno 5070Ti i 5080 niestety już dość wyraźnie odbiły do góry więc jeżeli chcesz fajny model to niestety muisz się liczyć z dodatkową dopłatą w stosunku do tego co było jeszcze w tamtym tygodniu. Oczywiście po uzupełnieniu stanów magazynowych tych modeli które już poszły ceny też zostaną zaktualizowane. Także jak widzisz ciężko coś mądrego doradzić w obecnej sytuacji.  

Jasne, rozumiem. Nie mam do nikogo problemu. Po prostu była tutaj spora dyskusja na różne tematy i przez chwilę ciężko było się połapać. Mogłem zmieniać karte w listopadzie jak planowałem :D ale coż, żyjemy w dziwnych czasach. No nic, jutro podejmę decyzję, żeby ceny mi nie podskoczyły :D 

Opublikowano
26 minut temu, Choryski napisał(a):

Mamy ZOTAC chyba najcieńsza z kart 5070ti? Reddit mówi, że temperatury średnio 71st w Helldivers czy Cyberpunk więc też chyba ok  

Do PNY, z tego co wyczytałem polecają model PLUS. Chociaż większość opinii jest pozytywnych. Reddit

Czy do tych kart też muszę dokupić jakiś specjalny kabel do zasilacza? 

Zotac to dobra opcja, nie jest to najchłodniejszy model na rynku, ale za to ma fajną kulturę pracy. W przewiewnej obudowie będzie dobrym wyborem. W tej kasie można brać. Plusem jest też 5-letnia gwarancja po rejestracji karty u producenta, jak zamierzasz trzymać tyle kartę to spora zaleta.

Co do zasilacza to można dokupić kabelek jaki linkowałem na 1 stronie w temacie (wtedy podłączasz bezpośrednio), ale możesz też użyć przejściówki dołączonej do karty. Przy GPU rzędu 5070 Ti przejściówka jest ok - przy 5080 który żre więcej prądu już wolałbym użyć bezpośredni kabel żeby zminimalizować ilość połączeń na linii zasilacz - karta.

• Thanks 1
Opublikowano

Moje zdanie jest takie że w czasach gdzie producenci wariują z cenami to nie kupować niczego.

Jak bym absolutnie musiał kupować GPU to bym brał RX 9070 XT do przeczekania kryzysu

Ewentualnie PS5 pro ale to zależy od gier bo nie wszystko jest na konsoli

I naprawdę warto się zastanowić czy ta wymiana jest konieczna, patrząc na 0.1% to ten RTX nie daje jakiegoś mega odczuwalnego skoku

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Zdzisiu napisał(a):

Moje zdanie jest takie że w czasach gdzie producenci wariują z cenami to nie kupować niczego.

Jak bym absolutnie musiał kupować GPU to bym brał RX 9070 XT do przeczekania kryzysu

Ewentualnie PS5 pro ale to zależy od gier bo nie wszystko jest na konsoli

I naprawdę warto się zastanowić czy ta wymiana jest konieczna, patrząc na 0.1% to ten RTX nie daje jakiegoś mega odczuwalnego skoku

Tutaj patrząc na ostatnie czasy i rynek to możemy gdybać. Chyba teraz nie będzie dobrej chwili na zakup. Może to ustabilizuje się za rok, może za dwa lata. W listopadzie też sie zastanawiałem i teraz muszę wydać więcej za to samo.

Opublikowano

@Zdzisiu kolego, proszę nie wprowadzaj ludzi w bląd publikując benchmarki tego typu - SCAM. To konto na YT (MARK PC) służy wyłącznie do zarabiania na ref-linkach a nie do pokazywania realnej wydajności sprzętu. Wszystkie tego typu konta powinny być zgłaszane i banowane na YT ze względu na szerszenie dezinformacji.

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
14 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

W Polsce problem jest nawet z 5070Ti.

Za miesiąc w Polsce będzie problem ze wszystkim, co jest szybsze od Radeona 9070 XT :rudolf:

Drogi RAM, drogie dyski SSD, drogie karty graficzne. 

A kochane sklepy na pewno zadbają, żeby ceny Radeonów też za niskie nie były :lovin:

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, Choryski napisał(a):

Czy trzeba robić na 5070ti jakiś lekki undervolting? 

nie trzeba ale  jest to dobre rozwiązanie, spadnie pobór prądu to i niższe temperatury/mniejszy hałas.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Choryski napisał(a):

Według forumowiczów - tak, trzeba, koniecznie, bo jak nie to jesteś lamus.

Według mnie - trzeba jak za głośno. W tańszych modelach prawie obowiązkowe, żeby karta nie hałasowała mocno. Osobiście mam zamiar mieć to w :dupa: i lecieć na OC. No chyba, że połowę tego UV które wszyscy uznają za absolutnie, stuprocentowo nie mogące zbić choćby 0,01% lows o ponad 1%, to moooże ;)

Ale jeszcze raz - ja mam opinię różną od 99,9% forumowiczów. I mogę się mylić, choć już w tej kwestii przez lata kiedyś czytałem, że się mylę, a potem wychodziło, że jednak te UV wcale nie takie super, bo tu komuś się posypało w nowej grze, tam komuś wyszła tragedia w lowsach, a tamtemu się wywalało na pulpit choć przez rok nie miał problemów, a po zdjęciu UV wszystko git. 

To było jednak w poprzednich generacjach 20xx i 30xx. Może tym razem ja się mylę.

• Like 1
Opublikowano

@Zdzisiu odniosłem się do tego co wcześniej postowałeś - a tam jest zwykły scam, materiał z konta powszechnie uznanego za scam. Kolega nie czuje się widocznie na tyle pewnie w kwestii upgrade'u sprzętu że postanowił się poradzić możliwe że bardziej doświadczonych użytkowników. Tego typu materiały (nierzetelne, nieobiektywne i najnormalniej w świecie - nieprawdziwe) na pewno mu nie pomagają. 

@Choryski warto zrobić UV z tego względu że w zdecydowanej większości karty pracują na wyższym napięciu niż to które jest im niezbędne do optymalnej pracy. Tak jak koledzy wyżej piszą, główną zaletą jest spadek poboru prądu, temperatur i hałasu ofc :thumbup:

• Like 2
Opublikowano

@Zdzisiu Zmieniam kartę na 5070Ti, ponieważ obecna - mimo, że jeszcze da się pograć w 1440p - nie jest już wspierana z tego co wyczytałem i nie wiem co będzie później, jakie będą ceny. Zmiana chodziła za mną od ubiegłego roku więc podjąłem decyzję, że teraz zmienie.

Jeżeli mogę dopytać, często na wykresach widzę statystekę - prócz średnie fps, max/min- fps 1% low co oznacza te 1% low?

Opublikowano (edytowane)

Chodzi o spadki FPS. Są one istotne bo to one wpływają na realny odbiór gry. Możesz mieć wysoką średnią FPS i tak odczuwać mikro przycięcia - to właśnie wskazuje low

Edytowane przez Zdzisiu
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Jak kupisz kiepski model, a hałas ci nie przeszkadza, to nie musisz robić UV. 

Teraz już chyba to poprawili ale przy tych wcześniejszych wersjach Windforce'a jestem ciekaw czy by coś w końcu nie wypłynęło gdybyś ją tam smażył tym domyślnym napięciem - tym bardziej przy trafieniu sztuki typu KASZTAN :P 

Opublikowano
13 minut temu, Choryski napisał(a):

@Zdzisiu 

Jeżeli mogę dopytać, często na wykresach widzę statystekę - prócz średnie fps, max/min- fps 1% low co oznacza te 1% low?

1% LOW  to niekoniecznie karta, a procesor rownież i ogólnie czasami cały system łacznie z pamiecia. Sterowniki od nvidii nieco bardziej obciazaja procesor, wiec tez moga miec wplyw na 1% low. Wiec to troche karta, troche system, troche procesor w zaleznosci od gry

• Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, Choryski napisał(a):

@Zdzisiu Zmieniam kartę na 5070Ti, ponieważ obecna - mimo, że jeszcze da się pograć w 1440p - nie jest już wspierana z tego co wyczytałem i nie wiem co będzie później, jakie będą ceny.

Z tym wsparciem to było nieporozumienie, AMD to zdementowało. Seria RX 6000 nadal jest wspierana, choć zapewne więcej uwagi poświęcą nowszym modelom.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Teraz już chyba to poprawili ale przy tych wcześniejszych wersjach Windforce'a jestem ciekaw czy by coś w końcu nie wypłynęło gdybyś ją tam smażył tym domyślnym napięciem - tym bardziej przy trafieniu sztuki typu KASZTAN :P 

Widać, że ceny RTX 5070 Ti w jeden tydzień nieźle podskoczyły, topowy model od INNO3D https://techlord.pl/inno3d-geforce-rtx-5070-ti-ichill-x3-16gb-gddr7-dlss4-p-36777.html 4499 zł. :E

Gigabyte RTX 5070 Ti Gaming OC w zeszłym tygodniu 4 tys zł teraz 4,6 tys zł. :E

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
45 minut temu, Choryski napisał(a):

Zależy od modelu, ale generalnie 5070ti maks może Ci wciągnąć 300W. Więc jakoś super bardzo gorąco nie będzie. Bez uv, na kiepskim bloku, 70-ish C? Nv wyłączyła HS na tych kartach, więc odszedł poziom stresu lvl turbo hard xD ludki widzą tylko core i vram. A ten drugi to generalnie uśredniony więc i tak najgorętszej kostki nie uświadczysz xD 

Osobiście posiadam Gaming Trio i ten model obyłby się bez uv zupełnie, bo popuszczony na domyślnych przy domyślnej krzywej nie przekraczał 66-67C w trybie gaming.

Natomiast po uv na 0,95v@ 2800Mhz to rzadko oglądam temperatury wyżej 62-63C, a zużycie energii spadło z 270W CB2077 do 230W.

Drugi profil na MSI afterburner mam na 0,99v@3250Mhz i tutaj już jest cieplej, tak do 66C zwykle. 

Tak czy siak wentylatory raczej 40% nie przekraczają.

• Thanks 1