Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Killer85 napisał(a):

To jaki CPU tam był że był taki pobór mocy:hmm:
Prędzej zdaje się zabezpieczenia w PSU się odpalą niż się coś uwali...

Nie pamiętam jakiś najdroższy Ryzen 9 ten z tym D3D/

Grafika miała 2 dni bo sami składaliśmy i odpaliliśmy w Full HD na maksa z wszystkim GTA 5. Po 10 minutach ekran się zatrzymał, dźwięk. Wyłączył się i poczuliśmy zapach spalenizny. Otwieramy i z grafiki waliło. Wyjęliśmy. Włożyliśmy jakiegos starego, taniego Radeona i ruszyło.

Co się stało nikt nie wie. Wymienił zasilacz o 100W więcej, kupił grafikę ta samą nowa i chodzi do dzisiaj bez problemu.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, error1983 napisał(a):

deepcool pl 750d atx 3.1

Przyzwoita, budżetowa konstukcja, zamontowałem kilka w wersji 650 i wszystkie mają się dobrze. Nie szukałbym tutaj problemu, komputer działa. Co z kartą - dasz radę sprawdzić, jak pisałem wcześniej?

@Krueger Awarie się zdarzają, każdy zasilacz może umrzeć i marka tu nie ma nic do rzeczy. Najważniejsze, żeby zadziałały zabezpieczenia i nie pociągnęły za zasilaczem resztę. Jak pada karta w tak spektakularny sposób, to nie musi być wina zasilacza, a samej karty. Sprawdziliście zasilacz po awarii? Z ciekawości pytam, zwyczajnie ciekawy jestem, czy zabezpieczenia zadziałały. Ale skoro komputer działa dalej, to można śmiało założyć, że jednak przeżył...

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano
1 minutę temu, CryptTM napisał(a):

Przyzwoita, budżetowa konstukcja

Drugie słowo jakie użyłeś w cytacie robi magię tutaj. Zasilacz, zasilaczowi nie równy. Może mieć nalepione certyfikatów ile się da i napisane 1000W jak niegdysiejszej Feel-e Modecoma, a rzeczywistość była brutalna bardzo. Dużo firm kiedyś robiło zasilacze porządne, a dzisiaj zeszło na psy.

be quote się jakoś jeszcze trzyma czy seasonic. Różnica w cenie 750, a 850W nie jest ani tyle ogromną, żeby nie było warto mieć większy zapas. Dobry zasilacz może przeżyć nie jeden zestaw, ale tak jak nigdy za mało RAMu szczególnie do grania czyli minimum 16GB tak samo zasilacz lepiej dołożyć stówkę i mieć spokój.

Opublikowano

Tutaj już idziemy w paranoję, więc ja podziękuję.

Zasilacz jest jaki jest - i jest wystarczający, nie ma co demonizować. Budżetowy, ale wystarczający i zmiana zasilacza nie ożywi karty, jeśli to ona padła (a wszystko na to wskazuje). Gorzej, jakby tam wsadzili 500W, to można by się czepiać, ale tutaj nie widzę absolutnie żadnego powodu do tego.

Opublikowano
26 minut temu, Krueger napisał(a):

Od sztucznej

Ja się wiele razy przekonałem w życiu, że jak minimum jest 650W dla grafiki to 750W jest za mało bo reszta też bierze, szczególnie gdy odpalimy grę z ustawieniami na maksa może zasilacz nie wyrobić. Tak uwalilem znajomemu Radeona 6700 na zasilaczu be quote 650W, a wszędzie pisali w internecie, że spory zapas.

Bzdura.

Na zasilaczu 600W od BQ przez dłuższy czas pracował mi 5700x3d i 3080Ti, ten drugi żrący 350W notorycznie. Komp realnie w stresie złopał prawie 500W, zasilacz miał na tabliczce 584W na linii 12V. Nic nie wybuchło, restartów nie było. Zasilacz jak i podzespoły działają do dzisiaj w innych configach 100% sprawnie.

• Upvote 2
Opublikowano
@CryptTM Hehe, no pewnie że bym się nie zgodził — kalkulator jest spoko, ale on Ci co najwyżej policzy waty, a nie powie, że *„to i tak nie wstanie, bo PCIe/UEFI/adapter wtyczki robią fikołki”*.

Najlepszy zestaw: kalkulator do liczb + ja do „dlaczego to nie działa mimo że wg excela powinno” 😉

gpt-5.2-2025-12-11

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak na Modecom Feel pisało 500W to cały internet i fora huczały, że on ma z 300W i nikt nie pisał użyj kalkulatora. Teraz kupisz zasilacz z tzw półki najtańszej serii, napiszą że ma 650W i wszyscy wierzą bo z kalkulatora wychodzi, że komputer bierze 350W. 250W grafika i 100W reszta. I kto tu się kompromituje? 

Z rachunku za prąd też wychodzi, że 350-400W bierze tylko komputer?

Opublikowano
6 minut temu, Krueger napisał(a):

Z rachunku za prąd też wychodzi, że 350-400W bierze tylko komputer?

nie rachunek a miernik, podpinasz cała jednostkę, obciążasz i widzisz realne zużycie przy obciązeniu lub bez

a nie dyrdymały z kalkulatora czy dyrdymały szkodliwego czata

poza tym nawet jakby tu była 500W zasilacz to komp powinien wstać, wywali się przy obciązeniu, tu jest dętka całkowita i tyle

20230423_182254.jpg

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, miro napisał(a):

nie rachunek a miernik, podpinasz cała jednostkę, obciążasz i widzisz realne zużycie przy obciązeniu lub bez

a nie dyrdymały z kalkulatora czy dyrdymały szkodliwego czata

poza tym nawet jakby tu była 500W zasilacz to komp powinien wstać, wywali się przy obciązeniu, tu jest dętka całkowita i tyle

20230423_182254.jpg

Nie przekłamuje? Właśnie myślę, czy wziąć go, aby sprawdzić jak to u mnie z poborem wygląda.

Opublikowano
3 godziny temu, CryptTM napisał(a):

Tutaj już idziemy w paranoję, więc ja podziękuję.

Złożyłem mnóstwo budżetowych kompów na tych Deepcoolach i wszystkie do dziś działają, żaden nie wrócił. Gość żyje w bańce, nie słuchaj go, nie dyskutuj.

• Upvote 1
Opublikowano

@error1983

Duża szansa że zestaw uszkodzony w transporcie. Przez wstrząsy GPU albo złącze w MOBO.

Obejrzyj po wymontowaniu dokładnie złącze karty jak i w mobo. U jakiegoś znajomego sprawdź swoje GPU oraz w swoim zestawie sprawdź inna kartę. 

Opublikowano
3 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Złożyłem mnóstwo budżetowych kompów na tych Deepcoolach i wszystkie do dziś działają, żaden nie wrócił. Gość żyje w bańce, nie słuchaj go, nie dyskutuj.

Trochę kultury!!!

2 godziny temu, kekeke napisał(a):

Podłączenie kabla HDMI do integry i tak pozwala na pracę dedykowanej karty graficznej pod Win 11 i nawet w najnowszym ubuntu.

W laptopach tak, ale w PC jeszcze niesłyszalne o tym, żeby działało to tak jak w laptopach.

Opublikowano

"Hybrid mode" jest od dawna możliwy w stacjonarkach z tym że input lag wzrasta przy takiej kombinacji jak obraz puszczany jest z integry a grafika w slocie zajmuje się liczeniem. Dochodzi też kwestia odpowiedniego sprzętu aby nie było spadku wydajności, więcej szczegółów można przeczytać tutaj w temacie od kolegi z forum jeżeli kogoś to interesuje: