Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na intelu masz dwa limity mocy: PL1 i PL2. Najpierw masz limit 181W, a po czasie TAU masz limit 125W.

W biosie wszystko można ustawić pod siebie.

Edytowane przez wamak
Opublikowano
1 minutę temu, wamak napisał(a):

Na intelu masz dwa limity mocy: PL1 i PL2. Najpierw masz limit 181W, a po czasie TAU masz limit 125W.

no, ale jak  zmniejsza mi ten limit mocy no to chyba to nie jest wiarygodne, bo pewnie w grach dochodzi do  181w  skoro mam ~ 88 stopni pod obciążeniem ,a nie 125?

Opublikowano

Fera to zdecydowanie zbyt słabe chłodzenie do Intelowskiego piekarnika, nie licz na niższe temperatury. Możesz spróbować zrobić lekki undervolting, ale raczej pomoże wymiana chłodzenia na wydajniejsze - albo dwuwieżowy potwór albo AIO. I upewnij się że masz dobry przepływ powietrza w obudowie bo nie pochwaliłeś się jaką masz.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, kalderon napisał(a):

Fera to zdecydowanie zbyt słabe chłodzenie do Intelowskiego piekarnika, nie licz na niższe temperatury. Możesz spróbować zrobić lekki undervolting, ale raczej pomoże wymiana chłodzenia na wydajniejsze - albo dwuwieżowy potwór albo AIO. I upewnij się że masz dobry przepływ powietrza w obudowie bo nie pochwaliłeś się jaką masz.

ee daję radę! :D
TA OPCJA wychodzi na to, że to GAME CHANGER! :D
IA CEP na disabled 
przy okazji zaktualizowałem bios (chociaż  to pewnie nic nie dało, bo tylko 2 updejtów ostatnich  nie miałem biosu)

i  teraz jest 77stopni max,
w pokoju, który ma 25stopni :E
i wiatraki już są na auto, a nie na full jak wtedy...

Edytowane przez Guli
Opublikowano

CEP ma za zadanie dynamicznie regulować parametry pracy procka w zależności od obciążenia. Po wyłączeniu tej funkcji możesz stracić nieco wydajności wielordzeniowej czy mogą pojawić się niestabilności przy pewnych obciążeniach podczas których normalnie należałoby podbić napięcie procka. W 14600 przeznaczonym do gier raczej nie powinieneś się zbliżyć do tych skrajności.

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, Guli napisał(a):

ee daję radę! :D
TA OPCJA wychodzi na to, że to GAME CHANGER! :D
IA CEP na disabled 

I tak zupełnie nie zastanawiałeś się z jakiego powodu domyślnie ta opcja jest na "enabled"? :D 

6 godzin temu, kalderon napisał(a):

mogą pojawić się niestabilności przy pewnych obciążeniach podczas których normalnie należałoby podbić napięcie procka. W 14600 przeznaczonym do gier raczej nie powinieneś się zbliżyć do tych skrajności.

W grach procesor jest dosyć dynamicznie sterowany, także tutaj jak najbardziej spodziewałbym się jakichś "skrajności". Podsumuję to tak: coś za coś. Chcesz stabilności - zostawiasz IA CEP na ENABLED - Intel nie ustawiał by tak tego, żeby użyszkodnik miał gorzej. Chcesz niższy pobór kosztem potencjalnego spadku stabilności - dajesz IA CEP na disabled.

Opublikowano
4 godziny temu, Kyle napisał(a):

I tak zupełnie nie zastanawiałeś się z jakiego powodu domyślnie ta opcja jest na "enabled"? :D 

W grach procesor jest dosyć dynamicznie sterowany, także tutaj jak najbardziej spodziewałbym się jakichś "skrajności". Podsumuję to tak: coś za coś. Chcesz stabilności - zostawiasz IA CEP na ENABLED - Intel nie ustawiał by tak tego, żeby użyszkodnik miał gorzej. Chcesz niższy pobór kosztem potencjalnego spadku stabilności - dajesz IA CEP na disabled.

ale chwila, czyli  dając to na disabled zwiększam  szansę, że będzie "niestabilny" czytaj gorzej chodził = mniej fps lub wiecej drop fps :E? 
jak tak to przełączam jak było, wolę mieć chyba wiatraki na maxa i otwartą budę przy 85 stopniach niż mniej wydaje cpu co mi prądu zaoszczędzi? 

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Guli napisał(a):

ale chwila, czyli  dając to na disabled zwiększam  szansę, że będzie "niestabilny"

Przy domyślnych ustawieniach, jak chcesz max stabilność, to zostaw na ustawieniu domyślnym (włączony).

czytaj gorzej chodził = mniej fps lub wiecej drop fps :E? 

Stabilność (podatność na wieszanie się) a wydajność (lub jej braki, jak spadki fps), to dwa różne tematy.

jak tak to przełączam jak było, wolę mieć chyba wiatraki na maxa i otwartą budę przy 85 stopniach niż mniej wydaje cpu co mi prądu zaoszczędzi? 

Wysokie temperatury i hałas, to też zło.

W dniu 7.06.2026 o 13:04, Guli napisał(a):

no, ale jak  zmniejsza mi ten limit mocy no to chyba to nie jest wiarygodne, bo pewnie w grach dochodzi do  181w  skoro mam ~ 88 stopni pod obciążeniem ,a nie 125?

Sprawdź w HWinfo jakie masz ustawione limity mocy.

W dniu 7.06.2026 o 12:54, Guli napisał(a):

OCCT -  biorę test cpu  -  zaznaczam extreme 
i na poczatku dojeżdża go mocno (co widać na 1 screenie)
Mija z 20sek i zmniejsza się wszystko, czemu?

... bo po uwzględnieniu czasu "TAU" kalkulowany jest okres kiedy podawana jest moc PL2 (181W). Po tym czasie spada moc do poziomu PL1 (125W). - z tego co pokazałeś, wnioskuję, że takie masz PowerLimity (PL1=125W, PL2=181W ... TAU nie wiem, ale powinno być niby 56s).

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Sprawdź w HWinfo jakie masz ustawione limity mocy.

i co się dowiem dzięki temu?  widać to na moim screenie? 
hwinfo32.thumb.png.36462f60deae9303465e07ae67f81813.png

Cytat

Stabilność (podatność na wieszanie się) a wydajność (lub jej braki, jak spadki fps), to dwa różne tematy.

stabilność, czyli co? freeze gry - kompa? 
bo tego nie uświadczyłem po 3h testów z disabled

Opublikowano
11 godzin temu, Guli napisał(a):

i co się dowiem dzięki temu?  widać to na moim screenie? 

Tak, dowiesz się ile ciepła może produkować CPU przy obciążeniu. Widać tam PL1=125W i PL2=181W. To sporo dla chłodzenia Fera. Obniżyłbym PL2 do poziomu PL1 i można pomyśleć co dalej (UV).

11 godzin temu, Guli napisał(a):

stabilność, czyli co? freeze gry - kompa? 
bo tego nie uświadczyłem po 3h testów z disabled

Tak (np. blue screen). Jak działa na disabled i nie generuje problemów, to daj na disabled. Jak pojawią się kiedyś problemy w jakiejś grze czy innym programie, to najwyżej skontrolujesz czy zmiana na Enabled pomoże.

Opublikowano
W dniu 9.06.2026 o 10:27, Kyle napisał(a):

Tak, dowiesz się ile ciepła może produkować CPU przy obciążeniu. Widać tam PL1=125W i PL2=181W. To sporo dla chłodzenia Fera. Obniżyłbym PL2 do poziomu PL1 i można pomyśleć co dalej (UV).

Tak (np. blue screen). Jak działa na disabled i nie generuje problemów, to daj na disabled. Jak pojawią się kiedyś problemy w jakiejś grze czy innym programie, to najwyżej skontrolujesz czy zmiana na Enabled pomoże.

Obniżyłbym PL2 do poziomu PL1 i można pomyśleć co dalej (UV).

a co mi to da, i jak to zmienić?
To nie będzie tak, że jak ustawię na sztywno 125w to zamiast pracować na 100% to cpu będzie czasami  pracował np. na 90% by nie przekroczyć PL1 125w?

Opublikowano

Teraz i tak pracuje Ci na ten "mniejszy procent" skoro po paru chwilach PL ograniczany jest do 125W, czyż nie? ... a chłodzenie i tak masz takie, że po paru chwilach na większej mocy zaczyna się robić gorąco?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Zdjecie 1 - default 
Zdjęcie 2 - CEP disabled

Pytanie, czemu przy obniżeniu mocy uzyskałem więcej punktów? 
Skoro obniżyłem moc = słabsza wydajność ,  prawda?

Jeszcze rozumiem, jakbym miał ze 100stopni i miał  "throttling" na default, a dochodzi tylko do 90stopni więc raczej tego nie ma?
1. DEFAULT 

test c`1.png

2. CEP DISABLED

test c`2.png

Edytowane przez Guli
Opublikowano
19 minut temu, Guli napisał(a):

Skoro obniżyłem moc = słabsza wydajność ,  prawda?

Niekoniecznie. Jeśli obniżysz moc przez obniżenie napięcia, to przy stałych limitach mocy, możesz uzyskać nawet większą wydajność, bo CPU będzie wyżej boostował.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Niekoniecznie. Jeśli obniżysz moc przez obniżenie napięcia, to przy stałych limitach mocy, możesz uzyskać nawet większą wydajność, bo CPU będzie wyżej boostował.

przydałby mi się jakiś wiarygodny test, bo w grze cięzko odczuć te ~10-15fps (bo pewnie taka moze byc różnica max) 
jak masz tak wiele zmiennych... niby ta sama mapa, ale fpsy skaczą od 100do135

a wierzyć  tej aplikacji na 100% pewnie nie można

Edytowane przez Guli