Skocz do zawartości

Postój na mrozie i auto elektryczne. Ile czasu mi zostało? Mróz -15 stopni C

Samochód elektryczny a mróz  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile czasu mogę tak stać w mrozie? Mam 57% w VW ID.7

• 30 minut
      1
    • 1 godzina
      0
    • maks. 2 godziny
      0
    • Utnij sobie drzemkę
      9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Petru23 napisał(a):

Taka ankieta jakby wśród użytkowy forum. Jakbyś nie zauważył 

Benzyna spala średnio 07-1l/h na jałowym w zimie z tego co pamiętam...

Zgadza się, ostatnio sprawdzałem 2.0 TSI to wciągało 0,9 l/h, w przypadku 1.5 TSI to raczej 0,6 l/h

Opublikowano
8 godzin temu, Petru23 napisał(a):

Benzyna spala średnio 07-1l/h na jałowym w zimie z tego co pamiętam...

i zaraz wpadna komentarze, ze zatankowane do pelna auto spalinowe , powiedzmy 70l moze stac w korku,, te min 50h na biegu jalowym , a EV z bieda polowe tego ;) tylko, ze to co bedzie sie potem dzialo z tym autem spalinowym po tych kilku godz stania na jalowym jak i w trakcie, to juz "zbedny detal". nie dam sobie wmowic, ze tyle godz w takich warunkach, nie odbije sie negatywnie na samym silniku, calym jego osprzecie, ukladzie el/ladowania, w typowym aucie. takie auta z zalozenia nie byly projektowane na dlugotrwale dzialnie na biegu jalowym , tak mech jak i elektrycznie - nie te temp, cisniania, napiecia. szczegolnie te nowsze z calym ecoosprzetem

Opublikowano
1 godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

i zaraz wpadna komentarze, ze zatankowane do pelna auto spalinowe , powiedzmy 70l moze stac w korku,, te min 50h na biegu jalowym , a EV z bieda polowe tego ;) tylko, ze to co bedzie sie potem dzialo z tym autem spalinowym po tych kilku godz stania na jalowym jak i w trakcie, to juz "zbedny detal". nie dam sobie wmowic, ze tyle godz w takich warunkach, nie odbije sie negatywnie na samym silniku, calym jego osprzecie, ukladzie el/ladowania, w typowym aucie. takie auta z zalozenia nie byly projektowane na dlugotrwale dzialnie na biegu jalowym , tak mech jak i elektrycznie - nie te temp, cisniania, napiecia. szczegolnie te nowsze z calym ecoosprzetem

jeśli przyjąć, że średnio mamy zbiornik paliwa o pojemności 50 l, to istotnie 50-70 godzin można tak stać. W przypadku elektryka trudniej jest wyznaczyć wartość precyzyjnie, bo zmiennych jest duiżo więcej.

Co do działania w trybie jałowym silnika spalinowego: nie powinno być z tym problemów, o ile zakładamy że wcześniej olej był rozgrzany, a taki wariant właśnie rozważamy (zator na autostradzie). Układ ładowania działa na zasadzie sprzęgła: niski poziom naładowania akumulatora 12 V, no to go zapinamy. Możliwe jednak, że istotnie w przypadku niektórych silników może być problem z właściwym smarowaniem niektórych części silnika.

Opublikowano

ok. dojezdzamy rozgrzanym, ale po godz/paru w temp -nascie, temp oleju jak i chlodzenia spadnie. szczegolnie w dieslach i silnikach o wysokiej sprawnosci. uklad ladowania aku, na niskich obrotach, tez bedzie mial mniejsza sprawnsoci/wydajnosc niz na wyzszych. dyskusja troche akademicka, ale jezeli w EV mamy duzo zmiennych, tak w przypadku auta spalinowego bedzie ich jeszcze wiecej. moze nie w kwestii zuzycia paliwa, ale na pewo w kwestii dzialania calego ukladu. biorac to pod uwage, mimo wszystko jezeli mialbym wybierac, wolalbym spedzic te godz w EV, niz ICE ;) oczywsice jezeli EV pozwoli stac na "ready" przez te klika godz, bo to tez nie jest takie oczywiste w kazdym modelu

Opublikowano
20 minut temu, SuLac0 napisał(a):

ok. dojezdzamy rozgrzanym, ale po godz/paru w temp -nascie, temp oleju jak i chlodzenia spadnie. szczegolnie w dieslach i silnikach o wysokiej sprawnosci. uklad ladowania aku, na niskich obrotach, tez bedzie mial mniejsza sprawnsoci/wydajnosc niz na wyzszych. dyskusja troche akademicka, ale jezeli w EV mamy duzo zmiennych, tak w przypadku auta spalinowego bedzie ich jeszcze wiecej. moze nie w kwestii zuzycia paliwa, ale na pewo w kwestii dzialania calego ukladu. biorac to pod uwage, mimo wszystko jezeli mialbym wybierac, wolalbym spedzic te godz w EV, niz ICE ;) oczywsice jezeli EV pozwoli stac na "ready" przez te klika godz, bo to tez nie jest takie oczywiste w kazdym modelu

Biorąc pod uwagę, że nowe samochody mają najczęściej systemy odcinania np. chłodnicy, to raczej bym się nie obawiał spadku temperatury oleju, a przynajmniej w tych TSI taka sytuacja nie nastąpiła, a temperaturę monitorowałem.
W elektrykach w najgorszym wypadku będziesz miał po prostu duże zużycie (brak pompy, brak chłodzenia/ogrzewania cieczą akumulatora). Chyba, że jakieś zabezpieczenia są obecne, typu np. poniżej 10% ogrzewanie/klima jest wyłączana, ale z tym się nie spotkałem.

Opublikowano

@Tomasz Niechaj kartony na chlodnice z nikad sie nie braly ;) to tak zartem oczywiscie.
w przypadku EV, mysle, ze mam dosc duza kontrole nad tym, gdzie "ucieka" mi energia.  jezeli nie wymuszam grzania baterii, czy to z menu, czy navi np przed ladowniem, to w ogole nie powinno miec miejsca jej dodatkowe podgrzewanie. tzn. to tez tak nie do konca :) w LFP podejrzewam, ze maja ustawiona min temp i tutaj moze byc grzanie wymuszone, ale juz NMC jest tutaj mniej restrykcyjne, co nie oznacza, ze <-20 nie zacznie tez jes sytem dogrzewac.  "tryb kempingowy" w przypadku EV, tez na pewno bedzie pomocny w takich sytuacjach awaryjnych. warto wiedziec, czy w ogole cos takiego mamy (lub podobnego funkcjonalnie) w swoim EV