Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Dresiq napisał(a):

W rust w którego gram od 2016 wprowadzili coś w miarę podobnego. Są serwery premium, gdzie wstęp mają gracze którzy posiadają dlc lub skinyh warte od 15$ w górę. Założenie jest takie że cziter gra na czystym koncie, i jedyny koszt to kupno kolejnego. Jak zbanują mu konto to traci skiny/kasę wydaną na dlc.

Z jednej strony jest to fajne rozwiazanie, z drugiej strony sa juz subksrypcje na cheaty ktore oferuja nowe konta w cenie - nie wiem czy akurat do tej gierki w ktora grasz, ale na pewno do paru znanych. 

Co do Bellum to ogladalem pare streamow z playtestow i mnie nie porwalo. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Sposób renderowania trawy to nie tylko snajperzy. Chodzi o ogólną rozgrywkę i odległość renderowania obiektów i traw. W wielu grach to leży. W Sqad też to zmienili. Z gierek co pogrywam to najlepiej pod tym kątem wypada Grey Zone Warfare. Lepszej dżungli i generowania zasięgu kszaczorów nie widziałem. Ustawienia detali roślinności na niskie nie daje przewagi. Pewne obawy budzi Wardogs bo niestety zasięg renderowania ma swoje limity.

Edytowane przez skypan
Opublikowano

O 18-tej startują zamknięte testy. Jak ktoś nie dostał klucza do testów to już nie dostanie - ale. Można kupić preorder i popykać w zamkniętą betę do poniedziałku i ją zwrócić. Limit 2 h nie ma znaczenia. Zamknięta beta działa jako zupełnie oddzielna pozycja w bibliotece pod nazwą „Wardogs Playtest”. Licznik czasu bije w niej osobno, a na głównej, zakupionej w przedsprzedaży grze wciąż masz 0 rozegranych godzin.

ps. Tak mówią internety więc jak by coś komuś nie zwrócono to nie róbcie mi krucjaty :E

Opublikowano (edytowane)

Zaryzykowałem i za jakiś czas wrzucę teścik jak to działa na moim konfigu R7 5700x i RTX 4070 Ti w 1440p. Potwierdzam, że jest osobna pozycja do testów

Zrzut ekranu 2026-08-21 173907.png

Edytowane przez skypan
Opublikowano (edytowane)

Gra w menu :E Większość w kolejce typu 50 tys.

Zrzut ekranu 2026-08-21 194211.png

Edit.

U mnie poszedł zwrot z powodu problemów technicznych. Wysypywało mi gierkę. Z informacji w necie dotyka to pewną część graczy i ma to ponoć związek z Windows 11 i problemy po sierpniowej aktualizacji - klik

Tu studio reaguje na problem - WarDogs - studio podaje prawdopodobne rozwiązanie problemu - klik

Edytowane przez skypan
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Za wiele nie pograłem ale pewne niedociągnięcia są ;)

1. Trzy zespoły w udostępnionym trybie to nieporozumienie. Po pewnym czasie jeden zespół zawsze staje się bezużyteczny. Dziwnym trafem najczęściej są to niebiescy :) Mają najmniej zdobytych punktów i jak się trafi do takich ameb to nie ma sensu grać PTFO bo większość to zlewa a gra się tylko na fragi a nie cele misji. Jak by były standardowe dwie strony konfliktu zdecydowanie lepiej by to wyglądało właśnie pod kątem PTFO. A tak jak ktoś trafi do ameb to będzie starał się zmienić stronę i z biegiem czasu u ameb robi się coraz gorzej. 

2. Stanowiska z handlarzami bronią itp. to przerost formy nad treścią. Na początku nawet fajnie to wygląda ale po 5 razie biegania po bazie od stoiska do stoiska robi się to irytujące i nudne. Handlarze powinni być dostępni z menu ekwipunku. Odradzasz się w bazie, wchodzisz w ekwipunek, wybierasz handlarza i kupujesz to co ciebie interesuje. Szybko i przyjemnie. W Grey Zone Warfare tak jest i jest to idealne rozwiązanie. Tu przekombinowali.

3. Jak nie "kraszuje" to gierka działa bardzo dobrze i ogólnie rozgrywka jest fajna o ile nie trafi się do tej amebowej strony. 

Edit. Awarie gry faktycznie powoduje aktualizacja z sierpnia W11 co dałem wcześniej w linku. Wywalić, wyłączyć aktualizacje i po problemie.

Edit.

4. Niestety budowanie i system monetyzacji za cokolwiek psuje rozgrywkę. Jak Maciusie dorwą się do budowania to właściwie po meczu. Nastawiają FOB-ów, będą budować guano i nie wyjdą z FOBA w żółtą strefą. Kasa leci a PTFO leży i kwiczy. Część siedzi w głównej bazie, część w FOB-ach, inni kupią helki do zarobku za transport a pojedynczy gracze próbują coś ugrać ale niestety nic nie ugrają jak przeciwnik kontroluje żółtą strefę. Tu mały filmik. Grałem w czerwonych. Na początku szło rewelacyjnie i wyglądało, że zwycięstwo to pikuś. Mieliśmy przewagę 90 do 33 nad zielonymi. No ale zaczęło się budowanie i siedzenie po FOBACH.

5. Totalnie położone jest dowodzenie drużyną. Jest bo jest. Dali by chociaż możliwość kupienia mobilnego respu dla dowódcy coś jak w Squad typu Rally Point z limitem odrodzeń. Załóżmy od 5 graczy w drużynie można kupić ten gadżet.. Tak chociaż drużyna mogła by się zrespić przy dowódcy. Bez tego z randomami wszyscy robią co chcą. Musi być cud by trafić na publiku na graczy chcących grać drużynowo PTFO.

6. Jak na razie nie widzę w tej grze elementu taktyki. Gra przypadków. Możesz przypadkowo wygrać rundę bo akurat trafiłeś do strony gdzie jest paru ogarniętych graczy. Nie ma głównego dowódcy, zarządzanie drużyną nie istnieje. Generalnie róbta co chceta. Publik to dno i kupa mułu. Bez znajomych szkoda na to czasu. No chyba, że chcecie sobie coś tam postrzelać, polatać z zaopatrzeniem lub jak typowy Maciuś zbudować FOB i tam siedzieć. Być może w przyszłości się to zmieni bo pewnie spora większość to właśnie takie typowe Maciusie i testują sobie grę. Więc miejmy nadzieję, że w przyszłości  zostaną kumaci i paru Maciusiów :)

Edytowane przez skypan
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Trzeba ten watek chyba traktowac jako ogolny do taktycznych... ;)
Bo inaczej toto umrze.

Ja sie wkrecilem strasznie w Vietnama, nie gralem w normalne HLL ale kilkaset godzin mam w Squadzie. Mialem wolny weekend i wykrecilem prawie 20h gry, wiec tylko przerwy na siku ;)

20260823115436_1.jpg

20260823175655_1.jpg

20260823180151_1.jpg

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

A można zmienić nazwę wątku ? Na telefonie nie widzę takiej opcji. Też jestem zdania, że lepij jak by się nazywał Taktyczne FPS-y czy coś w ten deseń. @admin Czy można zmienić nazwę wątku ?

Edytowane przez skypan
Opublikowano

mozesz edytujac pierwszy komentarz - o ile nie uplynelo duzo czasu wtedy tylko ja moge.

podaj mi nowa nazwe i oznacz to zmienie.

btw ten admin to fejk, zmienie mu nick by nikogo nie mylil. do spraw administracyjnych i moderacyjnych pisz do mnie. sprawy powazne do tomcuga. sprawy do zwyklego moda do mnie lub innych modow

• Upvote 1
  • Zhao zmienił(a) tytuł na Taktyczne FPS
Opublikowano

No i super, teraz możemy sobie tutaj we 3ke popisać :> 

vietnam jeszcze na ten moment jest zbyt mało taktyczny -> nowy narybek nie ogarnia gry i jej założeń, dużo osób gra dla fragów, ale zdecydowanie jest potencjał. 

ja się bawiłem przez weekend przednie, myślę że dobre 60% czasu latałem z komunikatywnymi ludźmi, a grałem tylko na open serverach, aż się boję pomyśleć jakby to w bf wyglądało jakby się nie wchodziło własnym składem 😂

Troche bugów jest i faktycznie zbyt łatwo zostac commanderem na ten momemt, ale może to wyprostują z czasem. Dla mnie świetna gierka i na pewno dużo bardziej klimatyczna niż inne fpsy na rynku. Oby tylko zbyt crazy custom skiny nie wlazły do obiegu. Naszywki czy coś spoko, ale boję się że zaraz mogą być fioletowe kałachy

Opublikowano

No to moje opinie po Twoich bez grania :E 

W dniu 22.08.2026 o 13:46, skypan napisał(a):

1. Trzy zespoły w udostępnionym trybie to nieporozumienie. Po pewnym czasie jeden zespół zawsze staje się bezużyteczny. Dziwnym trafem najczęściej są to niebiescy :) Mają najmniej zdobytych punktów i jak się trafi do takich ameb to nie ma sensu grać PTFO bo większość to zlewa a gra się tylko na fragi a nie cele misji. Jak by były standardowe dwie strony konfliktu zdecydowanie lepiej by to wyglądało właśnie pod kątem PTFO. A tak jak ktoś trafi do ameb to będzie starał się zmienić stronę i z biegiem czasu u ameb robi się coraz gorzej. 

Czyli jak w KOTH, tylko tam z reguły czerwoni przegrywają :E 

2. Stanowiska z handlarzami bronią itp. to przerost formy nad treścią. Na początku nawet fajnie to wygląda ale po 5 razie biegania po bazie od stoiska do stoiska robi się to irytujące i nudne. Handlarze powinni być dostępni z menu ekwipunku. Odradzasz się w bazie, wchodzisz w ekwipunek, wybierasz handlarza i kupujesz to co ciebie interesuje. Szybko i przyjemnie. W Grey Zone Warfare tak jest i jest to idealne rozwiązanie. Tu przekombinowali.

Ehhh najgorszy element KOTH został... A są presety chociaż? Nie mam problemu podejść, ale jak co zgon trzeba to robić to jest mega słabo. w KOTH zapisuje ostatni loadout ale niepełny (bez gadżetów np.) i jest to mega irytujące.

4. Niestety budowanie i system monetyzacji za cokolwiek psuje rozgrywkę. Jak Maciusie dorwą się do budowania to właściwie po meczu. Nastawiają FOB-ów, będą budować guano i nie wyjdą z FOBA w żółtą strefą. Kasa leci a PTFO leży i kwiczy. Część siedzi w głównej bazie, część w FOB-ach, inni kupią helki do zarobku za transport a pojedynczy gracze próbują coś ugrać ale niestety nic nie ugrają jak przeciwnik kontroluje żółtą strefę. Tu mały filmik. Grałem w czerwonych. Na początku szło rewelacyjnie i wyglądało, że zwycięstwo to pikuś. Mieliśmy przewagę 90 do 33 nad zielonymi. No ale zaczęło się budowanie i siedzenie po FOBACH.

Zrobili budowanie? Bezsens... Drugiego Squada nie potrzebujemy, ma być tylko walka i naprzanka!

5. Totalnie położone jest dowodzenie drużyną. Jest bo jest. Dali by chociaż możliwość kupienia mobilnego respu dla dowódcy coś jak w Squad typu Rally Point z limitem odrodzeń. Załóżmy od 5 graczy w drużynie można kupić ten gadżet.. Tak chociaż drużyna mogła by się zrespić przy dowódcy. Bez tego z randomami wszyscy robią co chcą. Musi być cud by trafić na publiku na graczy chcących grać drużynowo PTFO.

Czyli to samo co KOTH :E 

6. Jak na razie nie widzę w tej grze elementu taktyki. Gra przypadków. Możesz przypadkowo wygrać rundę bo akurat trafiłeś do strony gdzie jest paru ogarniętych graczy. Nie ma głównego dowódcy, zarządzanie drużyną nie istnieje. Generalnie róbta co chceta. Publik to dno i kupa mułu. Bez znajomych szkoda na to czasu. No chyba, że chcecie sobie coś tam postrzelać, polatać z zaopatrzeniem lub jak typowy Maciuś zbudować FOB i tam siedzieć. Być może w przyszłości się to zmieni bo pewnie spora większość to właśnie takie typowe Maciusie i testują sobie grę. Więc miejmy nadzieję, że w przyszłości  zostaną kumaci i paru Maciusiów :)

Czyli generalnie KOTH z możliwością stawiania struktur... :/ 

Opublikowano (edytowane)

Coś co próbuje się przebić i czymś wyróżnić ale konkurencja na rynku jest tak duża, że nie ma na to szans. Produkt musi być na prawdę innowacyjnym pomysłem, nie powielającym schematów już dostępnych by serio wybić się na tle reszty. Szanuję, że próbują coś osiągnąć ale to jeszcze nie ten czas - podobnie było z Gray Zone Warfare chcącym podkopać Tarkova ale na Tarkova ręki się nie podnosi bo Tarkov ucina takie ręce dosyć szybko, że tak użyję przenośni i ostatecznie zainteresowani extraction shooterami i tak wracają z podkulonymi ogonami do Tarkova.

To samo tutaj - zamykanie się na jeden tryb gry nie wróży długotrwałego sukcesu, większość opinii i pytań w necie jest w stylu "czy to jest podobnie do Battlefielda, czy to taki Battlefield?". Samo to już sugeruje jak większość graczy na grę patrzy i czego podświadomie oczekuje - jeśli nie potrafią im tego dać to są skazani na porażkę. Może później jak early access się bujnie i trochę więcej popracują nad grą, dodadzą nowe tryby i pomysły do rozgrywki to będzie miało sens ale obecnie jest po prostu wszystkiego za mało i za słabo, a większość chce grać na "już" i nie interesuje ich idea programu early access, który w dzisiejszych czasach mocno spowszedniał.

Edytowane przez caleb59