Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Necronom napisał(a):

Okrutnie to wygląda. Właśnie zupełnie czego innego od tej serii oczekuję ;) 

Seria składa się z obu elementów i jest to naturalna ewolucja dla tych postaci od RE3 - wprowadzenie Mercenaries i doświadczonych postaci, a intensywny klimat i tak mija przy ponownych przejściach. ;)  (Edit. W sumie RE2 ze scenariuszem Hunk można do tego zaliczyć.)
Aby utrzymać "klasyczny" charakter potrzeba nowych postaci, ewentualnie czegoś rodem z Dead Space, gdzie RE:Revelation 1 zrobiło coś takiego na statku, a RE7 zrestartowało....

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Mimo wszystko Mercenaries w RE3 były i tak stonowane i nie odbiegały stylem od głównej kampanii. Ja i tak w to nie grałem długo, co jedynie dla zdobycia Gatlinga. Takich fikołków jak powyżej to nie chcę w RE oglądać :)

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie to po prosto ograniczenia narzucone przez technologię oraz ewolucja projektu wraz z postaciami. ;) RE9 ma w miarę dobrą iterację klasycznego podejścia w segmentach Grace, m.in. przez popchnięcie, zarzadzanie wytwarzaniem oraz zwracaniem uwagi przeciwników, wraz z "friendly fire".
Dodanie uników i rozwinięcie animacji powinno być naturalną drogą dla RE, przynajmniej dla weteranów jak Leon, Chirs, Jill oraz oddziałów specjalnych... Te fikołki to kolejna warstwa do ewentualnego zarządzania, ale niestety sam projekt prawie nigdy nie wymaga ich użycia. Można zastąpić je czymś praktyczniejszym / stonowanym, co próbowano zrobić w RE:R2, niestety dodając epizodyczność.

I jeszcze jedno, nigdy nie wpadłem na pomysł aby doskoczyć do wroga i na leżąco dobić go nożem. :E W innym filmie trafił lecące RPG bronią.

Edit. RE6 po prostu dosadnie zastąpiło wybieranie odnóg tras i przedmiotów na wybieranie podejścia do przeciwników i dynamiczne pozycjonowanie, użytkując bogatego zestawu ruchów. 
Edit.2 Jeszcze pełne starcie na domyślnej mapce z mercenary. Bardzo lubię do niej wracać i RE4R ma się nijak do tego, a testowałem sobie tryb mercenary na załatwionej kopi. Nie jest tak źle, dzięki łatwiejszemu ogłuszaniu, ale jest zdecydowanie łatwiej i "nudno" przez projekt przeciwników i wąski zakres opcji. Jak znudzi mi się RE6 to może kupię RE4R za grosze dla zmiany smaku, ale pewniej znowu odpalę Wii. :E 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Miałem grać w Krimsona, ale postanowiłem iść za ciosem i po przejściu Requiema & remake czwórki kupiłem na Steamie odświeżoną trójkę - akurat była promocja z okazji 30. urodzin serii, więc gra kosztowała śmieszne 16.90 PLN 💰💲 

Podoba mi się, że Jill od samego początku dostała odpowiedni sprzęt tj. granatnik oraz strzelbę, więc nie trzeba biegać ze śmiesznym pistolecikiem. 

Na razie 2 godziny za mną, ale tempo akcji jak najbardziej na plus. Tak samo postać Nemezisa, która sprawa, że nie można się za bardzo rozluźnić. 

Opublikowano
W dniu 28.03.2026 o 14:27, Radio Tirana napisał(a):

Na razie 2 godziny za mną, ale tempo akcji jak najbardziej na plus. Tak samo postać Nemezisa, która sprawa, że nie można się za bardzo rozluźnić. 

To akurat największa wada właśnie remake'u dla mnie. Całkowicie zatracono ten klimat post-apo z oryginału. I Nemesis jest już bardzo oskryptowany, a późniejsze jego wersje są komiczne. Chociaż na wyższych poziomach jest dość groźny. 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 1.04.2026 o 00:52, Necronom napisał(a):

Całkowicie zatracono ten klimat post-apo z oryginału.

Heh, nawet nie widziałem, że pisząc w poprzednim poście, iż 2 godziny gry są już za mną miałem ukończone w istocie 1/3 całej fabuły. 

Specjalnie oszczędzałem amunicję do strzelby oraz spraye lecznicze, aby przypadkiem nie zostać goły i wesoły na sam koniec, aż tu nagle.... napisy końcowe 8:E Przecież ja dopiero zaczynałem się rozkręcać.