Skocz do zawartości

Gigabyte MO27Q28G Tandem Oled GEN 4 Opinie i Firmware

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Lameismyname no proste, że w HDR :)

W SDR w zasadzie tylko normalne użytkowanie, bo nie potrzeba "pików" jasności tutaj. 1440p, max detale, RT max, PT bez chyba 1 opcji, ale teraz Ci nie powiem której, bo nie pamiętam, DLSS jakość +FG. Trzycyfrowe FPS mnie w zupełności zadowala :)

Teraz to można by nad jakimś 5070Ti pomyśleć, ale nie mam parcia, póki 4070S daje tak dobrze sobie radę xD

Opublikowano

Cześć, 

czy jak przełączacie się w tryb hdr peak 1500 to gaśnie Wam monitor na jakies 4-5 sekund? Zastanawiam się czy to normalne. Później już mi nie gaśnie ale właśnie przy tym hdr peak 1500 tak się zachowuje. Polecicie jak ustawić ten monitor czy ten hdr peak 1500 czy do grania inny preferujecie? Miałem Monitor LG UltraGear 27GX704A-B.AEU 26.5" 2560x1440px 240Hz 0.03 [GTG]  ale oddałem. I miałem wrażenie, że tam ten mimo, że ten peak chyba 1000 nitów to był podobny jak w tym monitorze. Ciekawe czy to kwestia powłoki matowej? Ale zupełnie nie widzę róznicy w kolorach jeśli chodzi o powłoke na niekorzyść matowej.  Tamten oddałem bo strasznie się odbijałem przy minimalnym świetle w tym monitorze i mnie to wkurzało. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Tak ustawiłem w Windows. Przy przełączeniu na hdr peak1500 trwa to zdecydowanie dłużej niż na inne tryby Hdr jak przełączam. Też tak macie?  Którego trybu hdr używacie? 

Opublikowano

A w kalibracji Windowsa jakie wartości macie? U mnie w ustawieniu HDR i APL high według instrukcji Windowsa w okolicach 500 maksymalnej luminancji zaczyna ten wzór być nie widoczny. Jak to ustawiliście? 

Opublikowano (edytowane)

Mam odrazu zaktualizowałem zanim cokolwiek zacząłem robić na tym monitorze. Ok to ustawie APL na medium. To mówisz, że nie kalibruje się tym programem w Windows? 

EDIT: Właśnie zrozumiałem dlaczego. Skoro w peaku ten monitor może wyświetlić do 1500 w małych miejscach a jak mu ograniczyłem 500 bo okno z kalibratora jest dość duże to wtedy swój monitor ograniczałem. Dzięki za podpowiedzenie, byłem do dziś przekonany, że trzeba te kalibracje w windows zrobić. 

Edytowane przez AsmWalker
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Gram w Doom Eternal teraz. To jak ta gra wygląda na tym monitorze to jest coś pięknego. Te czernie i rozbłyski robią wrażenie. Mineło mi 14dni na zwrot i ostał się monitorek, nie zwróciłem ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tylko z powodu słabej dostępności, to z regularną ceną nie miało nic wspólnego i nie jest żadnym wyznacznikiem w tej sytuacji. 
    • powiem wam że te antywirusy i cleanery to jest jakaś kaszana    https://github.com/KPRCB/XboxGameBarExample   to już w ogóle totalnie jakaś głupota, bo to mój kod c++ x D      logi z eseta to też jest kaszana   żadnych prawdziwych wirusów nie znalazł   Potrzebujemy jakiegoś poważniejszego toola!
    • Zgadzam się... Większość ludzi tak robi ze strachu ale to nie oznacza, że bandyci mogą robić co chcą! Wiem, że Polska to kraj z kartonu, ale nie wiedziałem, że dodatkowo dziki zachód...  A lata 90te dawno już się skończyły... Ja też w takiej sytuacji najpewniej nawet bym nie zwrócił uwagi w sklepie widząc (prawdopodobnie podpitych) kolesi tego pokroju. Natomiast reakcja dziewczyny jak i to co było potem było normalne...   To mi się przypomina ta sprawa ze Szwecji gdzie młody imigrant pozaeuropejskiego pochodzenia zabił Polaka z powodu zwróconej uwagi...
    • Buda fajna, ale o co be z tą wersją (rozmiarem?)  grafy, bo się nie znam? 
    • No ja byłem na pogrzebie, nie raz. W mieście na największym cmentarzu mam kaplicę, gdzie zwykle są nabożeństwa, na kolejnym tak samo. Nie wiem, co się dzieje w przypadku, gdy nabożeństwo jest w rodzinnej parafii zmarłego, ale nie kojarzę praktycznie żadnego kościoła bez parkingu czy placu przed wejściem, poza takimi w ścisłym, zabytkowym centrum, ale zdaje się, że nawet na teren ciasnego starego miasta karawany wyjątkowo mogą wjeżdżać tak samo jak karetki, policja czy zaopatrzenie.   Tutaj sytuacja mimo wszystko jest IMHO specyficzna. O ile dobrze widzę, nie ma bezpośredniego przejścia z kościoła na parking, jeśli już, to przez budynek klasztoru/szkoły (?). Inna opcja to właśnie niesienie trumny wzdłuż Czerniakowskiej do skrzyżowania i potem Nowosielecką do wejścia na parking.   Tak, na wsiach jeszcze jakiś czas temu nosiło się albo i nadal przenosi trumnę z konduktem na cmentarz, jeśli jest blisko kościoła. Ale szczerze mówiąc - jakoś tego w centrum miasta nie widzę.  To nie jest boczna osiedlowa uliczka. I jednocześnie nie jest to pogrzeb z celebrą itp.  Wszystko to nawet jeśli trzeba się zgodzić, że widok trumny to nie jest też nic gorszącego. Ale IMHO wystarczy, że wyniosą ją na przystanek...    No właśnie, skoro już muszą, to albo tam powinien być dopuszczony wjazd obok przystanku (a faktycznie nie ma - wszędzie słupki) albo nie powinno tam być pogrzebów. A jeśli mimo wszystko są...  to na karawan przymknąłbym oko.    Ja wiem, że raz na milion jakieś dziecko będzie akurat biegło do przedszkola - ale to są skrajne przypadki, generalnie nic nikomu nie ma prawa się stać jeśli karawan na pięć minut wjedzie ostrożnie i bardzo powoli na chodnik. A podejrzewam jeszcze, że i pogrzeby nie odbywają się tam masowo?   OK, jasne, dura lex... no ale komentarz mam do tego chyba taki jak większość: Konfitura kiedyś w końcu wyłapie ostry wp...l i, jak tłumaczył klasyk: nie będę popierał, ale zrozumiem. A wcale nie jestem fanem kościelnych jasełek.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...