Skocz do zawartości

Gigabyte MO27Q28G Tandem Oled GEN 4 Opinie i Firmware

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Najgorsze w tym jest to, że ten chłop chyba nie widzi w tym problemu - zapłacił za nowe, dostał outleta. :E 

Niestety taka januszowa praktyka od dawna jest widoczna. To chyba taka odpowiedź sklepów - wy kupujecie i zwracacie przed upływem 14 dni bez podania przyczyny, to my to pakujemy i sprzedajemy jako nowe.
Patologia goni patologię ;) 

Szczerze, 70h to niedużo i paradoksalnie na matrycy widać "co jest" bo różnie bywa z bandingiem itd. - pewne rzeczy łagodnieją, pewne się zaostrzają.
Kolega ma to w poważaniu i na pewno monitor mu posłuży ale za sam fakt otrzymania outleta pisałbym do sklepu - jak sklep na poziomie, to zaproponują jakiś talon albo częściowy zwrot kosztu. Dzięki temu "wilk syty i owca cała".
Wszystko udokumentował więc powinno pójść jak z płatka.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Ale bubel. :E Zapłaciłeś pełną cenę jak za nowy świadomie czy też kupiłeś outleta nieświadomie?

z Allegro jako nowy od Komputronika. Miałem na uwadze że tak może być i dlatego robiłem zdjęcia.

E: napisałem na drugi dzień w reklamacji, ja wnioskowałem o obniżkę ceny o 300zł, odpowiedź że sklepu jest że możliwość zwrotu tylko.

Teraz zastanawiam się i po weekendzie podejmę decyzję.

Jeżeli sklep świadomie i celowo sprzedaje używany jako nowy to nie będę miał żadnych skrupułów żeby go spakować i oddać.

Swoją drogą ciekawe jak to jest względem prawa, plombowanie jakąś tam swoją tasiemką i mówienie że nowy.

Edytowane przez willeas
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

chyba go jednak spakuję, odeślę.

Miałem zamiar go zostawić z ocenę ze zdjęciami i przestrogą dla przyszłych kupujących ale jak zwrócę to ocenę i tak skasują pewnie.

Najbardziej mnie przekonuje sam fakt tego że takie wałki kręcą i niech się bujają ze sprzedażą zwrotu.

Edytowane przez willeas
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
3 minuty temu, CryptTM napisał(a):

Dokładnie tak. F07 rozjeżdża gamut, a VB wali po oczach, że aż strach. Wrzucasz F06 i czekasz na F08. Jak my wszyscy.

Edit: @Lameismyname a jak Twój sprzęt, że tak zapytam? :Up_to_s:

Kontynuujmy temat w odpowiednim do tego miejscu.

Egzemplarz, który otrzymałem jest lepszy w kwestiach bandingu jak poprzedni i póki co wszystko gra. Serwis go otwierał przed wydaniem więc pewnie sprawdzali aby nie dać monitora z innymi problemami osobie, która czeka już miesiąc.
Soft testuje F07 ale prawdopodobnie wrócę do F06, z którego byłem zadowolony. 

• Like 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Godzinę temu, Pitross20 napisał(a):

Witam.

Jak tam wasze monitory sie sprawują?

Bo u mnie dziś niestety znalazłem martwego pixela w lewym górnym rogu....

20260625_205014.jpg

Póki co mój drugi egzemplarz jest OK. Po zdjęciu wygląda jakby to był większy obszar jak jeden piksel. Próbowałeś czyszczenia itd?

Opublikowano (edytowane)

Tzn raczej jest to jeden pixel zdjęcie, trochę marnej jakości i wydaję się  większe. Tak czyściłem matrycę, ale nadal jest tak samo.

Z tego co czytam to on nie jest martwy,ale sie zawiesił, bo świeci na biały kolor,i jak sie przyjże to to faktycznie są tam 4 "mini" pixele ,a wydaję sie jak jeden...

Edytowane przez Pitross20
Opublikowano

... wygląda, jakby tam było jakieś "zwarcie" czy coś, skoro 4 piksele sobie tak świecą. Jak mniemam, odłączałeś fizycznie kabel video od monitora i nadal to tak świeci? Czy jasność tego świecenia zależy od ustawionej jasności? (wyświetl czarny ekran i zmieniaj nastawę jasności w OSD)

Opublikowano (edytowane)

W tej chwili mnie nie ma w domu, ale jeszcze nie odłączam żadnego kabla od monitora, tak samo nie bawiłem się z jasnością itp.

Zrobię jeszcze raz czyszczenie matryca, bo może się w ten sposób znów wzbudza do normalnego działania. 

Aktualizacja sytuacji:

Odpaliłem teraz kompa, i o dziwo problem aktualnie zniknął, cała matryca działa prawidłowo. 

Edytowane przez Pitross20
Opublikowano
W dniu 21.05.2026 o 12:10, Lameismyname napisał(a):

Ewidentnie ze zwrotu. Moje oba egzemplarze miały 0h po wyjęciu z pudła.

Może w fabryce monitor poszedł na testy? Tego nie wiemy. 

W dniu 8.04.2026 o 18:14, DarkeVo napisał(a):

Za chwilę sie zabiorę za rozpakowanie tego szajsu🫣😂 i mam nadzieję że nie wypali mi oczu😂

Edit: po przejściu z 34 VA spodziewałem sie jakiegoś efektu WOW a tu jakoś nie zrobiło na mnie większego wrażenia. Nie dość że jakiś mały to wydaje mi sie że jest jakby wypukły😂 jak narazie w korzystaniu nie widziałem żadnych pasów ale to zapewne muszę rozjaśnić na 100% i patrzeć na szare tło? Na plus to podstawa i szybkość jej montaży, na minus to ceglasty zasilacz i przewód DP mógłby być z ok 20-30 cm dłuższy. 

Też mnie troche denerwuje ta biała dioda że jak wyłączam pc to ona zaczyna migać jakby monitor wchodził jakiś tryb uśpienia i muszę go ręcznie wyłączyć żeby zgasła🤦

Myślałem że z UW 34" nie ma powrotu do innego monitora ale bardzo się myliłem czytając Twojego posta. 

Ja siedzę na UW od 7 lat i nie wyobrażam sobie przejścia na nic innego jak UW. 

Miałem już oleda 1 gen ale musiałem go oddać że względu na strasznie niska jasność i kolorową tęczę wokół czcionki. 

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Dużo ludzi zwraca uwagę na licznik przepracowanych godzin. 
Jakby to było w fabryce, to by zresetowali ten licznik.

Fabrycznie nowe auta przyjeżdzają z przebiegami blisko 60 km, tam się licznika nie da zresetować tu może być podobnie.

Opublikowano
6 godzin temu, MrKetiw napisał(a):

Myślałem że z UW 34" nie ma powrotu do innego monitora

Też tak myślałem 🤭 z początku chciałem do zwrócić bo mając prędzej 34 cale to ten oled 27 wydawał się jakby wypukły. Ale dwa, trzy dni i sie przyzwyczaiłem. Finalnie oled został i jestem na ten moment zadowolony

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Moim zdaniem MO27Q28G jest warty każdej złotówki.

Dokładnie jak piszesz. Jakiś czas temu kupiłem CB2077. Grałem jakieś 2-3h, jeszcze na poprzednim nanoIPS, swoją drogą całkiem niezłym, jakoś tak gra wrażenia takiego na mnie nie zrobiła i ją odstawiłem w kąt. Po zmianie monitora na tego GB odpaliłem ponownie i... w dwa dni 30h i śmiem twierdzić, że to najlepsza wizualnie gra do pokazania możliwości monitora OLED, jaką można wymarzyć. Normalnie dawno nie miałem takiego opadu szczęki, jak tutaj. 

Coś czuję, że w weekend kolejne 30h wleci, jak nic :E

Zatem, tak @KajtekF1 weź w/w monitor i ciesz się tym, co zobaczysz ;)

• Like 1