Skocz do zawartości

Gigabyte MO27Q28G Tandem Oled GEN 4 Opinie i Firmware

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@willeas Ja kupiłem Gigabyte MO27Q28G ponieważ:
- był dostępny jako pierwszy tandem WOLED
- był stosunkowo tani - dałem 2199zł

Gdyby na rynku był dostępny LG, ASUS i GIGABYTE zapewne wybrałbym LG, nawet za dopłatą, bo dobrze wspominam tą markę i od wielu lat miałem wiele rzeczy LG z których byłem zadowolony.
Co do RTINGS teraz mają paywalla ale z tego co pamiętam jako pierwsze z tandemów przetestowali LG i miał świetną reckę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
51 minut temu, marcin_o26 napisał(a):

Czy da się ustawić więcej niż 8 bit głębi kolorów i czy jest sens?

Sprawdź na HDMI i DisplayPort. Na moim obecnym monitorze mogę ustawić więcej bit/kanał na DisplayPort, natomiast na kolejnym podobno więcej wyciąga po HDMI.

Czy to ma sens - obecnie przy 10 bit/kanał, po kalibracji kolorymetrem (zapewne linearyzuje gammę przez korekcje w LUT karty graficznej ... choć mój model miał ją zawsze świetną, więc nie mam pewności) nie ma najmniejszego bandingu (wyświetlanie w aplikacji bez CMS, czyli zarządzania barwą). Przy ustawieniu 8bit/kanał nie wykluczone, że po takiej kalibracji będzie banding na 8bit/kanał obrazach testowych (bo mamy brak nadmiarowości).

Opublikowano
5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

10 bit jest potrzebne przy HDR, SDR to 8 bit. Jeśli ktoś widzi przy 8 bitach banding to coś jest nie tak.

10bit, to ma samo kodowanie typowego materiału HDR (analogicznie jak przy SDR jest to typowo 8bit). Piszę typowo, bo tak na prawdę przydało by się to kodować dokładniej (więcej ilość bit/kanał), ale na razie nie będę o tym pisał.

Teraz piszesz, że "8bit do wyświetlania materiału SDR wystarczy" - fajnie, ale jak chcesz w SDR skorygować pokrzywioną gammę monitora (który nie jest doskonały) na 8 bit obrazie, korzystając z "palety" 8 bit? Chcesz wymieszać ditheringiem? ... no fajnie, tylko obawiam się (to by trzeba dokładnie sprawdzić, odpowiednio rozstrajając monitor i go kalibrując programowo), że windows tego nie zrobi (choć kontrola LUT GPU jest na 16 bit/kanał).

Analogicznie by nie mieć bandingu na 10bit materiale HDR, to korekcje niedoskonałości wyświetlacza musisz robić na 12bitach i więcej (minimum - chodzi o nadmiarowość). Oczywiście tutaj też jest kwestia ditherowania, ale w którymś miejscu musisz to liczyć na większej ilości bitów niż ma materiał, bo ditheruje się większą ilość bit do mniejszej, a nie 10bit->10bit, lub 8bit->8bit.

Także jak ktoś ma 8bit materiał i nie widzi bandingu po korekcji niedoskonałości np. gammy na 8bit procesie przetwarzania, to:

a) niezbyt dokładnie patrzy/na typowym zdjęciu lub filmie, gdzie tak łatwo tego nie widać, chyba, że utrata odcieni jest wielka

b) nie jest tego świadom

c) ma rozjechany niekorygowany obraz, więc skoro nie ma korekcji, to tor wyświetlania 8 bit, do materiału 8bit wystarczy

Opublikowano
14 godzin temu, marcin_o26 napisał(a):

Jak wyłączyć migającą biała diodę po wyłączeniu PC?

Masz 2 opcje:

1) automatyczne wyłączenie monitora przy długim standby: settings->system->other settings->auto power off->tutaj wybierasz 10/20/30 min

2) wyłączenie samej diody: settings->system->other settings->LED indicator->Always OFF

• Upvote 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

To jest chyba ten Repload z Pazdziernika co usuneli  bo te pliki sa z Lipca/Sierpnia 2025 bo jak chce to zaktualizowac to pisze ze mam zainstalowane najnowsze najlepsze sterowniki :P

Edytowane przez Devils1100
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Valeri napisał(a):

Panowie, u was też klikają lewy albo prawy dolny narożnik jak by był niedoklejony ?

Tutaj widzę facet ma extremalny przypadek 

U mnie matryca poddaje się uciskowi ale nie odstaje tak jak na ww filmie, jest zagłębiona w ramce, ganeralnie nie uznaję to za wadę, lepiej aby panel mógł swobodnie pracować w ramce (rozszerzanie pod wpływem ciepła) aczkolwiek sprawdziłem czy ten efekt występuje na TV OLED i go nie  uświadczyłem wszystko sztywniutko ;)

Edytowane przez ptys
Opublikowano
11 godzin temu, Valeri napisał(a):

Panowie, u was też klikają lewy albo prawy dolny narożnik jak by był niedoklejony ?

Tutaj widzę facet ma extremalny przypadek 

U mnie ładnie w ramce siedzi, nie próbowałem naciskać... po co mi to :E

Opublikowano (edytowane)

IMG_20260520_141107.thumb.jpg.80c05c14350a3acc22681d1a7303006b.jpg

I teraz mam ciekawostkę, monitor ma nabite 70hr i 8 Pixel compensation cycles ( w OLED care ).

IMG_20260520_135436.thumb.jpg.8ab83db785b62e1fc6dda455bee3cb25.jpg

Jako że miałem na uwadze że jest wiele zwrotów oledów to zrobiłem zdjęcie plomby.IMG_20260520_125015.thumb.jpg.b188d0dbee791375cf87199ce0e22f19.jpg

I teraz garść informacji:

- wszystko spakowane od producenta oprócz samej matrycy której folia na pewno była otwierana.

- nie było folii na monitorze ale tu nie wiem czy na plecach jest

- jest kabel na europejskie jak i angielskie zasilanie

- wszystkie woreczki zapakowane jak od producenta, bez żadnych "zmarszczeń" itp 

Nie miałem za dużo czasu dzisiaj także nie wiem czy coś nie wyjdzie "w praniu" ale jedną rzecz zauważyłem, lekko poruszyłem zasilaczem I się wyłączył. Tak samo przy podłączeniu USB ( chciałem firmware nowy) i musiałem lekko dotknąć kabel zasilający i to samo, wyłączył się.

Jak macie jakieś sugestie to jutro po pracy posiedzę z nim dłużej i się pobawię, z grubsza jestem zadowolony.

e: aha oczywiście odpaliłem plansze testowe i przy 30% brightness nie widziałem Grey brandingu

Edytowane przez willeas
  • Haha 1