Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Mam w komputerze stary $TB, serwerowy HGST. Mam ustawione w planie zasilania wyłaczanie dysku po 10 min, co powoduje,  że codziennie dysk jest kilkanascie, a może kilkadziesiat razy wyłączany. Teoretycznie dysk jest przystosowany do pracy 24/7, co może oznaczać, ze niejest zaprojektowany doczęstego wyłaczania i może nie mieć jakichśzabezpieczeń, co może powodować przyspieszone zużycie. AI to potwierdza, ale AI cześto gówno je i gówno wie. W internecie zdania są podzielone i nie znalazłem żadnego rzetelnego artykułu. Hmm?

Opublikowano

I tu też będą podzielone ;) 

Osobiście wyłączam takie "oszczędzanie" energii, bo zysku z tego w desktopie w zasadzie nie ma, za to większy hałas przy uruchamianiu/zatrzymywaniu, trzeba czekać na reakcję.

Druga osobista opinia, to nawet jak dysk przystosowany do usypiania i budzenia, to i tak dostaje po tyłku. Jeżeli to faktycznie serwerowa wersja, to ja bym się o zużycie łożyska nie bał. Stałe obroty, stała pozycja będzie lżejsza niż rozpędzanie i hamowanie.

Jak dysk jest głośny i potrzebny od czasu do czasu, to ja bym go załadował do zewnętrznej kieszeni lub stacji dokującej i odpalał kiedy potrzebny.