Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam pewna zagwozdkę ponieważ nie moge nigdzie znaleźć jednoznacznych wytycznych w kontekście odprowadzania wody opadowej z mojego terenu.

Na działce mam wkopane przed dewelopera dla mojego domu kosz rozsączający do którego jest podłączone odprowadzenie z dachu. Z reszty posesji spływa na moj teren.

Miejskie wodociągi upierają się, że kosz nie jest zalegalizowany bo nie mam pozwolenia wodnoprawnego. Ja natomiast doczytałem, że zgodnie z przepisami, budowa naziemnych lub podziemnych zbiorników bezodpływowych na wody opadowe o pojemności do 10 m3 (mój ma chyba 5m3) nie wymaga pozwolenia na budowę ani operatu wodnoprawnego. Dla małych systemów rozsączających, które mają służyć tylko dla jednego domu szeregowego i znajdują się na jego terenie, zazwyczaj nie jest potrzebna formalna decyzja o pozwoleniu na budowę.

I tu mam zagwozdkę co dalej... @GordonLameman, jak sądzisz?

Opublikowano

Może to jest jeden z tych przypadków, w których nasi prawnicy nie potrafią sensownie i jasno napisać pięciu zdań, więc to kwestia interpretacji. :D Te przepisy się zmieniały i tu masz trochę o tym:

https://tolen.pl/poradnik/czy-zbiornik-na-deszczowke-wymaga-zgloszenia-lub-pozwolenia-n17

a tu o różnych wyrokach sądów w tej sprawie przed i po zmianie przepisów:

https://aquatechnika.com.pl/pl/Poradnik/aktualnosci/zbiornik-na-deszczowke-a-regulacje-prawne-2021

oraz tu o kolejnej zmianie przepisów, która miała być w 2023, ale chyba weszła dopiero niedawno:

https://taniezbiorniki.pl/chcesz-zamontowac-zbiornik-na-wode-deszczowa-poznaj-zmiany-w-prawie-budowlanym-2025-2026/

Na moje oko, jeśli budowałeś przed 2018, to trzeba było mieć pozwolenie. Po 2018 wystarczyło zgłoszenie, jeśli wkopywałeś zbiornik podczas budowy, a pozwolenie, jak robiłeś to po oddaniu budynku do użytku. Po kolejnej zmianie przepisów (nie wiem, kiedy nastąpiła) nie trzeba nic robić dla zbiorników do 5m5, a trzeba zgłosić dla zbiorników 5-15m3. Pozostaje jeszcze kwestia tego, że zbiornik na wodę deszczową, a kosz rozsączający to nie to samo i nie wiem, jakie przepisy go dotyczą. Ja mam zbiornik 9m3 i robiłem na zgłoszenie podczas budowy domu w 2024r., bo nie było go w oryginalnym projekcie.

Opublikowano
Cytat

Ja natomiast doczytałem, że zgodnie z przepisami, budowa naziemnych lub podziemnych zbiorników bezodpływowych na wody opadowe o pojemności do 10 m3 (mój ma chyba 5m3) nie wymaga pozwolenia na budowę ani operatu wodnoprawnego.

No i to jest prawda. Problem jest taki, że Twój kosz nie jest takim zbiornikiem. tylko rozsączającym i na to wymagana jest zgoda wodnoprawna/pozwolenie wodnoprawne (nie pamiętam, które ale niestety któreś z tych). Tylko w sumie nie Ty to budowałeś, ale deweloper i to w jego gestii powinno być zalegalizowanie tego (innymi słowy uzyskanie stosownych pozwoleń)