Skocz do zawartości

PNY GeForce RTX™ 5070 Ti Overclocked Triple Fan (VCG5070T16TFXPB1-O) [non-PLUS] - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

9 minut temu, AudRob napisał(a):

Ten znowu o Bieszczadach co ludzi by chciał tam wysyłać 🤣

Często tam bywasz więc tak pomyślałem.

Nie lubię Bieszczad wolę w okolice Lublina wyjeżdżać mam tam dużo znajomych😊

Śmiem wątpić.

Ale się nie chwali niczym tak jak ty. Wyraził swoją opinie do której ma prawo. 😊

Ale czym ja się chwalę? Chwalić się mogą Ci co mają RTXy 5090 za 20k

Nie każdy jest narcyzem

Może najpierw wyszukaj w wikipedii znaczenia zanim zaczniesz używać słów, których nie rozumiesz?

O monitorze miesiącami ciągnął temat teraz będzie o karcie bredził pół roku.

Przynajmniej mam jakąś wiedzę i nie jestem nogą, która nie umie sobie wstawić sygnatury na forum.
No ale dla kogoś kto jest zielony, wiedza może wydawać się bredzeniem, więc wybaczam.
Ponadto dlaczego tak ochoczo bierzesz udział w dyskusji w moich tematach? Niby "bredzę", a jednak mają w dziesiątkach i setkach tysięcy wyświetleń. Może nie jest aż tak źle?

Opublikowano
38 minut temu, AudRob napisał(a):

Tylko powiedz kto zdrowo myślący wymienia taką samą kartę ? Jak to się mówi zmienił stryjek siekierkę na kijek:hihot:

No, w kategorii RTX 3080 przerobiłem kolejno: 2x SuprimX (który został), ASUS TUF, INNO3D Ichill x3, MSI Gaming X

3080Ti: w sumie te same karty + Gainward Phoenix, został TUF

2080Ti: blowerów z 3, 2x gigabyte oc, 2x aorus - został aorus extreme

1070ti: z 3 blowery, 2x referent nvidia, został TUF

i tak sobie mógłbym wymieniać xD także no, jestem zdrowo jebnięty można rzec :> 

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
3 minuty temu, Qrdello napisał(a):

No, w kategorii RTX 3080 przerobiłem kolejno: 2x SuprimX (który został), ASUS TUF, INNO3D Ichill x3, MSI Gaming X

3080Ti: w sumie te same karty + Gainward Phoenix, został TUF

2080Ti: blowerów z 3, 2x gigabyte oc, 2x aorus - został aorus extreme

1070ti: z 3 blowery, 2x referent nvidia, został TUF

i tak sobie mógłbym wymieniać xD także no, jestem zdrowo jebnięty można rzec :> 

Pisałem że MSI tą co masz nie jest z pierwszej łapanki o serii 3xxx nie było mowy . I nie pisałem tego do ciebie a je..ty sam dodałeś.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, AudRob napisał(a):

Pisałem że MSI tą co masz nie jest z pierwszej łapanki o serii 3xxx nie było mowy . I nie pisałem tego do ciebie a je..ty sam dodałeś.

Wiem. Spoko xD 

Sam dodałem, bo pod tym kątem mam nierówno pod sufitem. Często zmieniam i grzebię tylko dla samego faktu grzebania i odstresowania. Tyle że mam trochę o to dystansu. Żonka ma więcej, bo bym był trup już dzisiaj :] 

Dokładnie. Lepsze rodzime niż dziadostwo od nonamów na reditcie. Tam to dopiero ludki się samouwielbiają czasami xD 

1 minutę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Ja lubie tematy o konkretnych modelach GPU, przynajmniej nie musze pozniej szukac testow przez pol internetu. :faja:

11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Phoenix. Może jakiś kanalik na youtube? xD 

PhoenixUnboxed
GamersPhoenix
Phoenix Tech Tips

xD 

PhoenixNiekrytyKrytyk 

Edytowane przez Qrdello
  • Thanks 1
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak  nie było już żadnych  kart w dobrych cenach z serii 5xxx zostały pamiętam  ,  PNY i iNoo3D szukający okazji musieli je brać. Teraz jest tak samo jak procki  co kupowali w wersji Tray co mają gwarancję tylko sklepu , najczęściej dwa lata ponieważ oszczędzali na Box, co przekłada się gwarancją 3-letnią sklepu jak i producenta.  Kto myślał kupił Box w sklepie na terytorium Polski lub UE.

Edytowane przez AudRob
Opublikowano

@AudRob Tzw. kart MSRP zawsze było ileś, iluś producentów. Nie potrafisz bez błędu napisać nazwy firmy. PCPartner to Zotac, Inno3d, Manli i część kart robili dla Sapphire. PNY to amerykańska firma istniejąca od 1985 roku, ich profesjonalne karty widywałem często w laboratoriach/serwerowniach, wszędzie gdzie była potrzebna poważna moc obliczeniowa, a na takich konsumenckich Geforce'ach można było co najwyżej sobie w gierki pograć i to bywało przynajmniej naście lat temu. Jeżeli pijesz do BOX vs TRAY/OEM w przypadku AM5, zgoda, że gwarantem w BOX jest AMD, a TRAY/OEM sklep ale sklep sklepowi nie równy i jak masz ogólnopolską sieć ew. europejską to nie jest mały sklepik za rogiem. Do długości gwarancji najczęściej jest 3 lata w obu przypadkach.

Przypominasz mi ludzi z peppera. Czytasz coś po łebkach, jak powtarzasz to część przekręcasz i tak naprawdę nie rozumiesz co powiedziałeś. Wypowiadasz się też na tematy o których nie masz pojęcia... 

Opublikowano

Ostatecznie i dla potomności jest to w pewnym sensie upgrade. Nie wiem jak cenowo te dwie karty wyszły teraz, czy przy odsprzedaży - ale zakładając że cenę mają zbliżoną - to dla osoby nieobeznanej PNY jest jednak lepszym wyborem. Generalnie praktycznie nie trzeba przy nim grzebać, żeby pracował akceptowalnie. Inno jak to Inno, hit or miss.

Miałem x4 3080Ti, i to dwie sztuki :boink:, z czego jedna pracowała zupełnie w porządku, a druga miała ewidentnie problem z vbiosem bo startowała za szybko i nie schodziła z obrotów. Biosy rzecz jasna konsumenckie, niekopane. 

PNY przerobiłem kilka sztuk 2070, o takich:

image.png.49d44e3d96b86e94621eb8a082c9aab8.png

i zasadniczo po zmianie padów były to karty, że tak powiem, samowystarczalne. Temperatury w normie (do 72-73C), obroty w normie (jak kojarzę to do 2000rpm w ciasnej obudowie). Jedyne co było słabe to brak regulacji PL, gdzie np. modele Gaming OC od GB czy nawet niektóre podstawowe ASUS już miały możliwość podbicia.

Ot, takie średniaki dla ludu.

Opublikowano
7 minut temu, Qrdello napisał(a):

Temperatury w normie (do 72-73C), obroty w normie (jak kojarzę to do 2000rpm w ciasnej obudowie).

No nie wiem czy to taka norma, mój Asus takich temperatur nie widzi nigdy i obrotów po wymianie pasty na PTM.

Opublikowano (edytowane)

Twój ASUS to konstrukcja trzyslotowa, z trzema wentylatorami.

2070s o którym pisałem jest dwuslotowa, na 6 bodaj ciepłowodach, dużo większego fizycznie, a zatem gorszego energetycznie, GPU. 

Nie ma więc tutaj absolutnie żadnego porównania.

image.png.d972acc4a48933b130d867acb17c7596.png

Turing ma 12nm proces, ada circa 5nm

Turing ma rdzeń 545mm, ada 379

a różnica w TDP to tylko 70W, gdzie ada jest dużo bardziej upchana.

Generalnie Turing był trudną architekturą do schłodzenia. Dlatego boost tych kart nie był jakoś przesadnie duży. Dopiero zastosowanie wyraźnie mniejszego procesu produkcji pozwoliło na podniesienie taktowania rdzenia bez gotowania wszystkiego wewnątrz.

No i do tego dochodzi generalnie wyższa wydajnośc energetyczna jednostek cieniujących, rdzeni RT, ropów - no generalnie wszystkiego. Karta , strzelam 3x szybsza , ma tylko 70W więcej TDP.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, Qrdello napisał(a):

Nawet na 50%, tj. 1900rpm, słyszę tylko delikatny szum i to wkładając głowę w szybę obudowy xD 

"delikatny szum" przy wentylatorach w tym przypadku aż 105mm jakie stosuje msi na 1900rpm :P :wariat: :magik:LOL

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tak, dla mnie delikatny szum. Rozmawialiśmy już o tym przy okazji wentylatorów do obudowy - Ty słyszysz falowanie łożyska na filmie, ja muszę dopiero łeb włożyć w śmigło xD tak samo tutaj. Dla mnie to jest delikatny szum. Komp stoi pod biurkiem, jakiś metr od ucha w normalnych warunkach i generalnie karta nie wybija się ponad szum z wentylatorów obudowy, pompkę AIO. 
Na moje ucho w tej karcie słychać wyraźnie wentylatory dopiero przy 70% obr, to będzie pewnie z 2400rpm lub nawet więcej. 

Wiesz, ja jestem dzieckiem wiecznie buczących i szumiących konsol, więc 105mm x 1900rpm jest dla mnie wciąż cicho lub akceptowalnie cicho. Chyba że przy tych rpm terkocze lub piszczy łożysko - to wtedy wybitnie mnie to wqrwia xD 

Nie wiem jak się skaluje ten układ chłodzenia, natomiast techpowerup:

DED44284-372F-44EE-82C7-120AF6CE3D79.png.da1ceb668de9354a83b5c3bdc9903714.png

zakłada że przy 1243RPM mamy niespełna 24,9 dBA więc bawiąc się logarytmami i podpytując kalkulatory, bez przełożenia na np akustykę obudowy, obecność czy nie szyby, pozycję karty pion-poziom, wyszło mi około 31 dBA przy 1900rpm. Niech próg będzie +/- 10% więc założmy nawet 33-34 dBA. To wciąż raczej w kategorii cicho.

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

To pewnie u ciebie w mieszkaniu panujesz charakterystyczny szum jak na hali produkcyjnej + te wentylatory z obudowy jak i pompa aio działają na max obrotach no to wtedy rozumiem że karta się na 1900rpm nie wybija :P u mnie by takie coś nie przeszło do normalnego użytkowania, do benchmarków sobie mogę odpalić taką "młockarnię" co najwyżej ;) @Doamdor ma podobnie z tego co pamiętam, siedzi w nocy blisko skrzynki i chłodzenie na karcie powyżej 34db/a jest już dla niego nieakceptowalne w takich warunkach.

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

No to Ci nienaukowo wyliczyłem, że jest raczej poniżej 34 dBA xD Zresztą, to są skrajne warunki pracy dla tej karty bo a) max oc stosuję raczej tylko do syntetyków lub w kilku pozycjach gdzie w brakuje mi fpsów do 100 i wyżej b) q2rtx ciśnie kartę na 100% równiutko, nawet te skrajne gry z a na 99, a to wbrew pozorom spora różnica c) profil do casualowego użytkowania i tak jest na 2800Mhz/0,93v i rpm na stałe na 37%, czyli mam nawet mniej niż te techpowerupowe 25dBa na karcie.

Także, młockarni nie ma. 

• Like 1
Opublikowano

No to nieźle jak przy 1900rpm na tak dużych śmigłach wyszły okolice 31db/a :E magia :magik: ja jak u siebie na karcie ustawie tyle w dodatku przy mniejszych śmigłach (95mm) to mam odrzutowiec bardzo wyraźnie słyszalny w drugim pokoju ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Fizyki nie oszukasz.

35 minut temu, Qrdello napisał(a):

To chyba budowa samych wentylatorów - bo np. taki ASUS TUF 3080Ti ma relatywnie małe średnice, a nawet przy 70% (2200rpm) jest stosunkowo cichy. 

Dla mnie to każdy po swojemu uznaje coś za ciche lub nie. Dla mnie ciche to gdy prawie nic nie wychodzi z kompa siedząc o 1+ w nocy gdzie wszyscy śpią i mamy najcichsze tło.

@Kadajo też masz TUFa na relatywnie małych śmigłach pewnie 90mm, uznasz że jest stosunkowo cichy na 2200rpm? Czy nawet na 1800.

Sam mam strixa 3080 na 95mm, na 1500 rpm jest on jak najbardziej słyszalny, głośny nie, ale to już nie jest cisza, chociaż jeszcze można to zaakceptować do tej granicy ~1400-1500.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1