Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.
Do końca weekendu muszę zamówić kartę graficzną.
Budżet max 5500 - im mniej, tym lepiej.
Zastanawiam się, czy brać najtańszy lub mieszczący się w tym budżecie model 5080, czy wybrać jakiś 5070 Ti, a resztę pieniędzy wydać na coś innego.

Czy w tej cenie są jakieś 5080 godne polecenia, czy lepiej wybrać solidniejszy słabszy model?
Zdaję sobie sprawę, że to jedna z najgorszych chwil na zakup GPU, ale nie mam wyboru.
Byłbym wdzięczny za konkretne linki do modeli przez was polecanych.
Komputer stricte do gier i internetu.
Reszta sprzętu:
i5-14600KF
G Skill 32 GB DDR5
MSI MAG Z790
Asus ROG Swift OLED PG27UCDM

Edytowane przez Herman
  • Confused 1
  • Herman zmienił(a) tytuł na Najtańszy RTX 5080 czy 5070Ti?
Opublikowano

KR System - Palit GeForce RTX 5080 GamingPro OC 16GB GDDR7 DLSS4 + Gra Resident Evil Requiem DLSS 4 -SZYBKA WYSYŁKA- -RATY 0 -5199
https://www.krsystem.pl/palit_geforce_rtx_5080_gamingpro_oc_16gb_gddr7_dlss4-item-77223.html

KR System - Zotac GAMING GeForce RTX 5080 SOLID CORE OC + Gra Resident Evil Requiem DLSS 4 -SZYBKA WYSYŁKA- -RATY 0 - 5299
https://www.krsystem.pl/zotac_gaming_geforce_rtx_5080_solid_core_oc-item-78433.html

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-5080-gaming-oc-16gb-gddr7-256bit-dlss-18281795919 Gaming pro za 5900, najmocniejsza opcja

• Thanks 1
Opublikowano

Nie no, popłynęli.... 9070XT i wydajność RTX 5080 :) 

@Herman  Gdybym był na Twoim miejscu wziąłbym tego Zotaca (https://www.krsystem.pl/zotac_gaming_geforce_rtx_5080_solid_core_oc-item-78433.html), a gierkę możesz opchnąć za 150-200zł. Czyli karta wyniesie Cię realnie 5100-5150zł.
Ten model ma przyzwoite chłodzenie. Karty Zotac raczej nie mają większych problemów z piszczącymi cewkami oraz hałasującymi wentylatorami, a po rejestracji na stronie producenta będziesz miał aż 5 lat gwarancji.
Jeżeli ta opcja jest w Twoim budżecie, to się nie zastanawiaj. Niżej masz RTX 9070XT i 5070ti czyli konkurencyjne karty względem siebie - na dzień dzisiejszy 5070ti jest przynajmniej 1000zł droższa więc lepiej 9070XT.
Poniżej tych kart już bezsens schodzić... jeszcze RX 9070 16GB po wgraniu biosu z XT powinien być "jakąś" opcją. Zastanów się czy to zakup na lata i ile rzeczywiście chcesz (a nie tylko możesz) przeznaczyć.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Krystian79PL napisał(a):

kupić rx9070xt , rtx jest całkowicie nie opłacalny w tych obecnych cenach 

kolega pyta o A czy B.

Jak wybrałem 5070ti no ale wiadomo bo tańsza, w moim przypadku do 80tki dopłata była ok 1200-1300zł już nie pamietam, ale nie potrzebowałem x% wiecej fps za tyle kasy.

Jak budżet nie gra roli to wiadomo że lepiej 5080 nawet z tych tanszych modeli

• Thanks 1
Opublikowano

@Krystian79PL 

Włącz sobie RDR2 TAA 100% w 4k. I ustaw wszystko na maximum oprocz motion blure. I pokaz FPS z pliku, albo nagraj wideo z 1FPS zeby Ci wydajnosci nie zabierało. Specjalnie RDR2 bo to przeceiz Vulcan no i tam nie ma ray tracingu wiec maksymalna moc dla radeona.

Bo tutaj chlopa troche oszukujesz, ze jest ta sama wydajnosc.

https://drive.google.com/file/d/11QdqlF6WSQ2Z2DGdr3IDn-XEqUKjP28C/view?usp=drive_link W ten sposob, tu masz caly przebieg lacznie z ustawieniami na koncu. Dasz 1FPS to praktycznie nie zabiera wydajnosci. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Witam mam problem dotyczący procesora i płyty z powodu że chyba spaliła mi procesor ale nie jestem pewien. jak go budowałem to włączył się za pierwszym razem , (pierwszy raz w życiu pc budowałem) to było okolicie kwietnia od tego czasu działał idelanie 0 blue screnów nic nagle 28 stycznia 2026 (miesiąc temu) po włożeniu rtx 4070 (wcześniej był rx 480) odpalił normlanie. ledy się zaświeciły, wentylatory zaczeły sie kręcić. ale obrazu brak. najpierw myślałem że to coś z kablem hdmi kablem to przepiołem na inny i nic. Więc otworzyłem obudowe sprawdziłem połaczenia kabla od gpu ,wszystko było podpięte, jedynie ledy czerowna i żołta na płycie się świeciła więc wyłaczyłem. sprawdziłem ram. wszystko dobrze wpięte. więc wyciagnełem jedną kostke ram a tą co została testowałem w każdym slocie czyli 4 razy ją przekładałem  i przy każdym przełożeniu tak samo co wcześniej. w tym momęncie co mi zostało to reseto comos i flash biosu. włozyłem ram spowrotem do b1 i b2. wyciagnełem karte i comos . odpiołem kabel od zasilacza i rozłądowałem kondesatory. zostawiłem tak pc na około 2 godziny by mieć pewność że reset sięna pewno zrobi. Jak wróciłem włarzyłem spowrotem. ale bez gpu dalej te same diody. zpytałem się groka i polecił mi zrobić flash biosa. to chiałem zrobić próbowałem na każdym porcie usb i nic a robiłem tak jak asrcok mówił Ściagnełem chłodzenie z cpu i jak sięgo właczy (komputer) robi się lekko gorący na tyle że palca można trzymać długo na nim gdzie dysk m2 jest za to gorący że w palec patrzy po 5 sec trzymania na nim. sekacjia zasilania podobnie ciepła do procesora. a ram coś między procesorem a dyskiem. w tym momencie dałem se już spokój z tą płytą i dałem ją do karotnu i płyta leżała do 20 stycznia kiedzy uwidziałem że na reddicie był post że dokładnie ta sama ale bez wifi spaliła komuś procesor oczywiście mocniejszy niż mój. weszłem do reddita asrock  i  tam tego była masa napsiałem tam post o mojej sytacji i jedna osoba powiedziała mi bym przyszedł tutaj. a i odrazu mówie port tam gdzie procesor jest czysty. nie ma nic spalonego żądnych pinów wyłamaych pisałem z asrockiem i karzą mi wysłać płyte na mój koszt do holandi. obecnie nie mam żadnych pieniędzy bo wydałem 2150 na karte. a nie mam pracy bo mam tylko 14lat. na reklamacjie mi się nie opłąca bo za połowe ceny  wylicytowałem tą płyte z outletu więc mi zwrócą tylko połowe czyli 400zł a za to nic dobrego nie kupie. obecnie myśle nad zgłoszeniem tego do uokkik za łamanie praw kosnumenta bo sprzęt asrocka niszczy mienie użytkownia a reddit to kopalnia dowodów.  obecnie próbuje coś negocjować z asrockiem ale mają mnie w du...  jak można weście coś doradcie co można zrobić w mojej obecnej sytuacji . może jakiś pozwe zbiorowy nwm
    • Tak dla pamięci, z tych 100 tysięcy graczy zostało już coś około 500. Czas zacząć kopać dół...
    • W sumie biorąc pod uwagę co wyprawia USA ostatnio na świecie to dość zabawnie brzmią te wszystkie mądrości, że to już nie jest ta potęga co kiedyś. Doniu zaczyna kolejny rozpierd*** za swojej kadencji, a jego główni oponenci czyli ruskie i chińczyki nawet nie udają, że są coś w stanie zrobić. to by było ziobro zaskoczenia
    • @maxmaster027 4090 jednak nie jest jakoś mega oszczędna, ale te 300W w grach na 7680x1440 nie jest złe jak dla mnie. W większości gier działa na 2600 i 900mV, ale AC Evo czy rally jednak wymaga podbicia zegarów, bo to przynosi zyski, więc dla tych gier włączam 2745 i 950mV. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...