Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, CzapoCzan napisał(a):

Czyli to dziala tylko w jakiejs malej ilosci gier? Wydawalo mi sie ze znaczaca wielkosc dziala wlasnie na dx12 albo vulkanie. 

Obecnie większość gier działa na DX12/VK, ale generalnie ilościowo gier z DX11 i niżej jest znacznie więcej ;)

9 minut temu, Raiven napisał(a):

Czytałem, że g-sync/freesync powinny działać razem z włączonym v-sync aby... no działało to poprawnie. Do tego limit klatek poniżej odświeżania (najlepiej ze wzoru z reddit, ale pewnie mało kto zauważy różnicę). I najlepiej wszystko w sterowniku, a nie w grze. U mnie się sprawdza od miesiąca, a przez wszystkie te lata grałem bez tych udogodnień i widać różnicę... bym powiedział, że w końcu czuję za co zapłaciłem :E 

Nie po to powstała synchronizacja po stronie monitora żeby dokładać do tego Vsync. 

• Upvote 1
Opublikowano

Właśnie wygooglowałem, że v-sync robi za zabezpieczenie w przypadku, gdyby jednak FPS (który i tak limitujemy) wyszedł poza wartości odświeżania monitora. Jeżeli nie wychodzi, to v-sync i tak nie działa. A jeżeli nie działa to... czy i tak dodaje opóźnienie czy nie? Jeżeli nie to pozostawienie go włączonego również nie boli.

Opublikowano

Dziwię się tych rozumowań z vsync + gsync(freesync), przecież gsync jest po to by robić właśnie za to samo co vsync, dopóki trzymamy się przedziału działania Gsync to można olać vsync, grałem w dużo gier i nigdy nie włączam vsync gdy mam aktywne VRR/gsync, nie miałem problemów związanych z braku aktywowania vsync, a przerabiałem trochu monitorów, miałem monitory z certyfikacją gsync, a obecny AOC tego nie ma i też działa bez problemu. Zresztą nie ma co się powtarzać, bo zostało już to powiedziane/napisane. 

• Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

vsnc ustawia sie po to by miec pewnosc ze monitor nie wyskakuje poza zakres gsynca to nic zlego nie robi a moze zrobic cos dobreogo po prostu. bo niby frame limiter ze wzoru powinien zrobic robote

Od tego jest limiter klatek,a vsync to najwieksze badziwie jakie mozna wlaczyc i nic dobrego nie robi ;) 

Odpalasz gsync, riva tuner lock 3 klatki ponizej odswiezania i zapominasz o wszystkim, cala magia ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja Was rozumiem i w ogóle, ale u mnie np jest dziwnie. W wielu grach widzę rozrywanie klatek, jeżeli nie włączę vsync, a mam włączone gsync i limit klatek -4. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Nie zawsze limit 4 klatek gwarantuje brak rozrywania klatek.

Do tego trafisz w miejsce gdzie świruje mocno frametime to będzie rozrywać.

Do FG trzeba często przycinać więcej jak 4klatki inaczej mniej lub bardziej widoczny jest tearing.

• Upvote 1