Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Krzysiak tak wiem ale wmawiam sobie że gwarancję na mobo i CPU się kończą 🤭 a z drugiej strony to nic nie dolega. No dyski już też po gwarancji które były kupione w super cenach jeden 400 outlet  a drugi 250 nówka 😆 cóż to były za czasy taki dobrobyt był 😆

• Upvote 1
Opublikowano

ja wziąłem MSI X870E GAMING PLUS WIFi bo była za 800zł. Wolałem dołożyć te 2 stówy. Zależało mi głównie żeby dyski nie były schowane pod kartą graficzną bo teraz głupie 2TB kosztuje 1000zł a karta dużo temperatury dokłada.

jeszcze na empik jest 32GB za 1100zł ale wydaje mi się to nierealne

https://www.empik.com/g-skill-ripjaws-m5-rgb-32-gb-zestaw-pamieci-ddr5-6000-mhz-cl32-inny-producent,p1749021754,elektronika-p

Opublikowano
1 godzinę temu, Dimazz napisał(a):

wziąłem MSI X870E GAMING PLUS WIFi bo była za 800zł.

cały czas jest po tyle i ta cena ma sens, a jeszcze taniej jak tu niektórzy kupili to w ogóle rewelacja, sam w pierwszej chwili miałem brać, starą sprzedać...

ale w standardowej cenie 1K to bieda jest, mało czym się rożni od b850 a droższa o dobre 350zł

żeby chociaż więcej m2 miała ( no tak, chociaż ich nie dzieli.. )   to już b850 tomahawk więcej oferuje

msi żongluje teraz modelami, wprowadzili te max, niby lepsze, na pewno droższe..

Opublikowano
12 godzin temu, DarkeVo napisał(a):

Kurde ja mam chęć na x870e tomahawk max ale 1,5k 😱

Tylko po co zmieniać dobrą płytę , posiadając x670e ?

X870E Tomahawk nie przyniesie Ci żadnego wzrostu wydajności w grach ani programach.:D

@Lameismyname dobrze zrobił i to ma sens , miał b650 .

3 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Oczywiście że jest to nierealne , żadnej opinii sprzedawca nawet nie posiada.

3 godziny temu, Dimazz napisał(a):

MSI X870E GAMING PLUS WIFi

Widzę dalej wkłada tego 

Realtek ALC897 eeh.

Zrzut ekranu 2026-08-09 101354.png

Opublikowano
5 godzin temu, Dimazz napisał(a):

ja wziąłem MSI X870E GAMING PLUS WIFi bo była za 800zł.

Za ten pieniążek naprawdę spoko zakup. Jeszcze biorąc pod uwagę, że w tle się gada o podwyżkach, to już całkiem...

5 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Moje wewnętrzne ja podpowiada mi, że zbyt dobre aby było prawdziwe.
Sklep ma masę ocen ale to jakieś ciuszki sportowe itd. (https://www.empik.com/sklepy/81-sports,28752,m)
W tej kwocie nie ma nic lepszego od 2x12GB DDR5 i trzeba się z tym pogodzić, a nie szukać jakichś odrealnionych ofert nieznanych sklepów.
Z resztą o empiku też trochę się mówi od dawna jako platformie sprzedażowej dla innych podmiotów i w skrócie nie są to zbyt pochlebne opinie.

3 godziny temu, miro napisał(a):

cały czas jest po tyle i ta cena ma sens, a jeszcze taniej jak tu niektórzy kupili to w ogóle rewelacja, sam w pierwszej chwili miałem brać, starą sprzedać...

No jasne, że ma sens w tej cenie. A niektórzy brali ze sklepu MSI gdzie jeszcze newsletter i dało się zbić cenę do bodajże 734zł ale nie każdemu chciało się kombinować.

2 godziny temu, AudRob napisał(a):

@Lameismyname dobrze zrobił i to ma sens , miał b650 .

Oczywiście że jest to nierealne , żadnej opinii sprzedawca nawet nie posiada.

No tak. Z resztą miałem w tyle głowy upgrade drugiej skrzynki domowej, więc B650 pewnie zostanie do tego celu. Trzeba myśleć dwa kroki do przodu ;) 

2 godziny temu, AudRob napisał(a):

Widzę dalej wkłada tego 

Realtek ALC897 eeh.

Tylko, że nawet najlepsze integry są co najwyżej średnie.
Jak komuś zależy na dźwięku, to dawno ma jakiś interface audio firmy zajmującej się typowo audio.
Ja mam zewnętrzną kartę to mi zwisa integra ale jak dla kogoś to ważny punkt, to inna sprawa.
Swoją drogą ALC897 jest wystarczająca dla zwykłego człowieka, chociaż mogliby dać coś lepszego. 

28 minut temu, Grolshek napisał(a):

@Lameismyname Nie dam Wam się stłamsić! Będę siedział na B650 i 11800X3D kiedyś!!! :clap: Notabene kiedyś na innym forum napisałem że będę miał X370 z 5500X3d to zostałem wyśmiany że to niemożliwe. No i jeszcze niedawno sprawdzałem i działał normalnie. 

Wiesz, ja wykorzystałem okazję... mając "wystarczającą B650" nie widziałbym sensu na upgrade do B850 czy tam X870 gdzie znajduje się ten sam układ P21 xD 
No ale pojawiła się ta płytka na X870E dużo poniżej tego jak kosztowała kiedyś, w tle od dawna wisi upgrade innej skrzynki domowej, no i połączyłem kropki.
Ponadto na X870E na pewno priorytetem będą pojawiały się update biosu.

Co do długowieczności AM4, sam zrobiłem przeskok z R5 2600 na R7 5800X na płycie B450.
Otarły mi się pewne słuchy o uszy, że były rzekomo jakieś problemy z A320 pod kątem procesorów serii 5xxx ale to może być bujda - nie interesowałem się i nie sprawdzałem.
Moim zdaniem odnośnie AM4, AM5 i w przyszłości AM6 bezpiecznym rozwiązaniem jest trzymanie się PRZYNAJMNIEJ chipsetów B*50, bo płyty po pieniądzu są spoko i ficzerów nie brakuje. 

Opublikowano

Ładowanie tych ALC8xx w dzisiejszych czasach to patologia. Większość ludzi nie sprawdza i tak integr plus samego układu istotna jest implementacja i izolacja od zakłóceń z mobasa.

Lepsze mobasy mają 1220 i 4080 do tego mają władowany wzmacniacz słuchawkowy to jednak sporo na plus. 

Opublikowano

@sidebandja to rozumiem tylko czy dla lepszej integry warto dokładać kilka stów?

Bo za 300zł są karty dźwiękowe

Sound BlasterX G6 i sound BlasterX AE-5 Plus

https://pl.creative.com/p/b-stock/sound-blasterx-g6-b-stock

ja szukałem budżetowej płyty. Pewnie za mniej niż 500zł kupiłbym wystarczającą ale cena pamięci kompletnie zabiła chęć walczenia o każdy grosz. Dałem za 32gb ddr5 ponad 1700zł no i boję się trochę o dyski żeby karta graficzna ich nie uszkodziła bo grzałka 300W swoje robi.

Opublikowano (edytowane)

Co do integry audio to ja kupiłem za grosze jakąś używaną kartę usb Razera od słuchawek, ale mnie to głównie irytowały ciągłe problemy z mikrofonem na discordzie, na obecnej jak i poprzedniej b450 potrafiłem mieć różne zakłócenia jak i trzaski z mikrofonu. Teraz mam spokój, jak i sam dźwięk z głośników jest lepszy.

Edytowane przez jirajamgo
Opublikowano

Ja mam takie cudo za ~180zł i kompletnie ogarnia wszystko co trzeba jako dźwiękówka, bo jest tak naprawdę skrojonym pod ilość wejść/wyjść normalnym interface audio: (https://www.ceneo.pl/101231655)
Zawsze można fabrycznego ALC 897 potraktować jako etap przejściowy, a potem dokupić coś zewnętrznego.

Przestrzelony pomysł odrzucać mobo za dźwiękówkę, gdzie modele o parę stów droższe paradoksalnie mają taką samą :E 

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Ja mam takie cudo za ~180zł i kompletnie ogarnia wszystko co trzeba jako dźwiękówka, bo jest tak naprawdę skrojonym pod ilość wejść/wyjść normalnym interface audio: (https://www.ceneo.pl/101231655)
Zawsze można fabrycznego ALC 897 potraktować jako etap przejściowy, a potem dokupić coś zewnętrznego.

Przestrzelony pomysł odrzucać mobo za dźwiękówkę, gdzie modele o parę stów droższe paradoksalnie mają taką samą :E 

Można mieć też głośniki podłączone optykiem i w nosie jaka jest dźwiękówka na płycie.

Opublikowano
Teraz, Grolshek napisał(a):

Można mieć też głośniki podłączone optykiem i w nosie jaka jest dźwiękówka na płycie.

Można też być człowiekiem starszej daty i słuchać muzyki tylko na "wieży" Technicsa :D 

Chłopaki mają rację z ALC 897, bo niestety ta karta trochę "siała" na Gigabyte B650 Eagle. 
Na MSI X870E Gaming Plus WIFI nie testowałem jeszcze. Może akurat izolacja jest dużo lepsza.
Będę miał chwilę, to na pewno sprawdzę.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, DarkeVo napisał(a):

Kurde ja mam chęć na x870e tomahawk max ale 1,5k 😱 no jak nie:boink::hihot:

wydaje mi sie ze mój mózg odebrał ten max jako odniesienie do ceny i go nie zarejestrował we własciwym kontekscie :lol2:

evZ3QYU.jpeg

Edytowane przez Oldman
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DarkeVo napisał(a):

Kurde ja mam chęć na x870e tomahawk max ale 1,5k 😱 no jak nie:boink::hihot:

czego brakuje twojej aby na x870e się przesiadać ??? - czysta fanaberia dla nowości ??? 

Opublikowano
8 minut temu, Ozzbi napisał(a):

czego brakuje twojej

Szczerze to nic jej obecnie nie brakuje, tak tylko myslałem nad wymianą sprzętu bo gwarancję się będą kończyć pomału🤭 ( taka moja wymówka) ale raczej poczekam no chyba że faktycznie gdzieś będzie okazja na płytę czy procka. Także bez spiny nie mam ciśnienia i nie kupuję już dziś 😁 

• Upvote 1