CryptTM 616 Opublikowano Sobota o 11:01 Opublikowano Sobota o 11:01 6 minut temu, Dimazz napisał(a): Fera 5 i Fortis 5 według mnie ładniejsze Jeśli te chłodzenia są wg Ciebie ładniejsze, to powinieneś się zasnatowić nad TYM, wydajność NH-D15 w nieco mniejszym i tańszym wydaniu.
Dimazz 787 Opublikowano Sobota o 11:04 Opublikowano Sobota o 11:04 (edytowane) @CryptTMtylko że ja mam dwa chłodzenia za kilka złotych więcej niż ta fuma TR Phantom Spirit 120 EVO i TR Phantom Spirit 120 zwykły teraz są na amazonie w promocji. Jeszcze z kodem to wyjdzie taniej niż fuma myślałem o fortis 5 ale nie wiem jak z temperaturami będzie. Karta graficzna swoje daje Edytowane Sobota o 11:06 przez Dimazz 1
Paweł.. 23 Opublikowano Niedziela o 07:49 Opublikowano Niedziela o 07:49 Co to sie odwala przy dzisiejszych cenach podzespolow to juz nawet organizm nie umie lez wydusic Gigabyte wypuszcza 5090 za 6000 euro a tu widze asus plyte glowna za 13 tys https://www.proshop.pl/Plyta-glowna/ASUS-ROG-CROSSHAIR-X870E-EDITION-20-ROG-RYUJIN-360-EDITION-20-Plyta-glowna-AMD-X870E-AMD-AM5-DDR5-RAM-Extended-ATX/3484146 ciekawe czy gdzies istnieje gorna granica tego obledu 2
Lameismyname 4 123 Opublikowano Niedziela o 10:59 Opublikowano Niedziela o 10:59 (edytowane) 3 godziny temu, Paweł.. napisał(a): a tu widze asus plyte glowna za 13 tys Pomyśleć, że za MSI X870E Gaming plus wifi dałem 809zł, a dało się kupić nawet za 734zł. Jak tu racjonalnie uzasadnić sobie dopłatę nastu K do mobasa na tym samym chipsecie i to tylko z 2 letnią gwarą (klasyka proshopa)? Edytowane Niedziela o 10:59 przez Lameismyname
miro 1 256 Opublikowano Niedziela o 12:57 Opublikowano Niedziela o 12:57 1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a): i to tylko z 2 letnią gwarą (klasyka proshopa)? proshop, jak wiekszość sklepów z cywilizowanego świata w ogóle nie daje swojej gwarancji masz dwuletnią rękojmię sklepu jeśli jest dłuższa, to jest to gwarancja producenta, w trzecim roku odsyłasz sam bezpośrednio do serwisu producenta, często jest to lepsze niż sklep po drodze, który nie ma wtedy żadnego obowiązku dotrzymywać terminów. z doświadczenia, pytałem kiedyś o ten trzeci rok support proshopa, kupując grafikę z drugiej reki, która miała od nich fakturę, tak mi odpisali : Cytat Jeśli producent udziela 3 letniej gwarancji to również ją akceptujemy i produkt można odesłać do nas w celu naprawy. oczywiście kartę sprzedałem wcześniej..
Lameismyname 4 123 Opublikowano Niedziela o 13:21 Opublikowano Niedziela o 13:21 @miro Też coś brałem z proshopa. Dzięki za doprecyzowanie. W przypadku PNY na amazonie, pierwsze 2 lata ogarnia amazon, trzeci rok PNY bezpośrednio ale można przez całe 3 lata załatwiać bezpośrednio z PNY, wystarczy mieć FV. Nie każdy producent daje taką możliwość. Np. Gigabyte wprost pisze o odsyłanie wadliwego towaru tylko za pośrednictwem sklepu w którym się kupiło. Im większa korporacja tym pewnie mniej się rozdrabnia na detaliczne traktowanie klientów w mojej ocenie.
miro 1 256 Opublikowano Niedziela o 13:31 Opublikowano Niedziela o 13:31 no tylko amazon jak coś odkupisz to nie masz gwarancji, tylko ten co na fakturze proshop nie robi z tym problemu, co prawda nie da się sprzętu przepisać do konta innego klienta, ale można przepisać zgłoszenie reklamacyjne, wtedy aktualny dostaje wszelkie info itd 8 minut temu, Lameismyname napisał(a): W przypadku PNY na amazonie, pierwsze 2 lata ogarnia amazon, trzeci rok PNY bezpośrednio ale można przez całe 3 lata załatwiać bezpośrednio z PNY, wystarczy mieć FV. dokładnie, proshop daje ci wybór, o ile sam producent to uznaje i dopuszcza taką ścieżkę 1
Dimazz 787 Opublikowano Niedziela o 13:34 Opublikowano Niedziela o 13:34 wlasnie teraz ogarniam sobie gwrancje na płytę bo amazon daje 2 lata jak to amazon ale MSI chyba 3 i +3 miesiące za rejestrację produktu na stronie ale dopiero jutro jak będę wymieniał obudowę to odkręcę płytę i sprawdzę numer. Niestety jest tylko na płycie na pudełku nie ma. Tam tylko SN
miro 1 256 Opublikowano Niedziela o 13:36 Opublikowano Niedziela o 13:36 1 minutę temu, Dimazz napisał(a): Niestety jest tylko na płycie na pudełku nie ma. Tam tylko SN na slocie zasilania masz, wsadż łape z telefonem i zrób zdjęcie
Dimazz 787 Opublikowano Niedziela o 13:39 Opublikowano Niedziela o 13:39 (edytowane) @miroznalazłem. Oczywiście wszystko jest na końcu i tak. MSI nie daje dodatkowej 3 miesięcznej gwarancji na płyty główne. I niestety jest chyba tylko 2 lata bo tak sobie amazon wymyślił to po rejestracji produktu na stronie MSI: Cytat Standardowa gwarancja W zależności od regionu mogą występować różnice w zakresie realizacji usług. O szczegóły prosimy pytać w sklepie, w których dokonano zakupu. Edytowane Niedziela o 14:03 przez Dimazz
Lameismyname 4 123 Opublikowano Niedziela o 14:28 Opublikowano Niedziela o 14:28 29 minut temu, Dimazz napisał(a): @miroznalazłem. Oczywiście wszystko jest na końcu i tak. MSI nie daje dodatkowej 3 miesięcznej gwarancji na płyty główne. I niestety jest chyba tylko 2 lata bo tak sobie amazon wymyślił to po rejestracji produktu na stronie MSI: Czyli w MSI jak u Gigabyte - z gwarancją zwracać się tylko bezpośrednio do sklepu. Trzeba byłoby skrobnąć maila ale źle to wygląda. Ja kupiłem w Media Expert i mam pełne 3 lata Ciekawi mnie natomiast to: Serwis Gigabyte jest we Wrocławiu Serwis MSI jest w Bielanach Wrocławskich 9km od Wrocławia Serwis ASUS był (nie wiem czy jest) m.in. we Wrocławiu Serwisu ASRock nie ma w PL Ale: Głównym dystrybutorem płyt głównych MSI, ASUS i ASRock jest w PL firma z Wrocławia Ten Wrocław to taka dolina krze... znaczy hardware'owa w naszym kraju?
NoviAMG 444 Opublikowano Niedziela o 20:33 Opublikowano Niedziela o 20:33 Ogólnie mam x870 tomahawk, kupiony za czapkę śliwek ... Ram chce iść na 8200mhz+ ale mam procka z cienkim imc. Na am5 przerobiłem sporo płyt, miałem nawet bohatera x870e. Poza x670e steel legend to jest druga płyta poniżej 1000zl która ogarnia ram na 8000mhz+. Jedzie do mnie 9900x , jak złapie czas i wenę to postaram się pojsc w 8200mhz+ , ram mam z takim potencjałem .
Krzysiak 3 246 Opublikowano Poniedziałek o 20:27 Opublikowano Poniedziałek o 20:27 W dniu 16.08.2026 o 16:28, Lameismyname napisał(a): Ten Wrocław to taka dolina krze... znaczy hardware'owa w naszym kraju? Swego czasu (2017-2018) woziło się całymi paletami sprzęt MSI z Eindhoven w NL pod Wrocław 1
Lameismyname 4 123 Opublikowano Poniedziałek o 20:33 Opublikowano Poniedziałek o 20:33 4 minuty temu, Krzysiak napisał(a): Swego czasu (2017-2018) woziło się całymi paletami sprzęt MSI z Eindhoven w NL pod Wrocław W całym kraju mawia się "Nie chcesz nosić teczki, będziesz nosił cegiełeczki." to chyba wyjątkowo we Wrocławiu "Nie chcesz nosić teczki, to będziesz rozładowywał TIRa z płytami głównymi"
Krzysiak 3 246 Opublikowano Poniedziałek o 20:34 Opublikowano Poniedziałek o 20:34 @Lameismyname niestety żadna paleta nie chciała spaść...chyba zbyt dobrze je zabezpieczałem
Lameismyname 4 123 Opublikowano Poniedziałek o 20:45 Opublikowano Poniedziałek o 20:45 @Krzysiak No no... skończyłbyś jak:
AudRob 502 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu W dniu 16.08.2026 o 15:31, miro napisał(a): proshop nie robi z tym problemu, co prawda nie da się sprzętu przepisać do konta innego klienta, ale można przepisać zgłoszenie reklamacyjne, wtedy aktualny dostaje wszelkie info itd Mylisz się, Proshop po dwóch latach jak rękojmia minęła zrobił problem , była to karta Asus na którą producent dawał 3 lata swojej gwarancji . Zadzwoniłem do Proshop-a i zapytałem czy można w razie czego przysłać kartę na gwarancję , na wszelki wypadek też wysłałem pismo żeby mieć podkładkę jakby się wyparli. Odpowiedź , rękojmia dwóch lat minęła i towaru nie przyjmą, proszę samemu wysłać do Asus w ramach gwarancji , gdyż oni już przy tym nie pośredniczą. Dobra, myślę sobie napiszę do Asus oczywiście nie w Polsce , bo PROSHOP ma siedzibę w Danii , tylko sprzedaje towar na Polski rynek, serwis w Polsce nie przyjmuje zgłoszeń towaru zakupionego w PROSHOP. Więc napisałem do ASUS nakreśliłem sytuację , oraz wkleiłem link z odpowiedzi z PROSHOP. Asus poprosił o numer faktury zakupu i dane karty-numer seryjny , potwierdzili że mam jeszcze prawie rok gwarancji producenta. Napisali że sklep nawet po upływie rękojmi musi przyjąć kartę i sam do Asus-a wysłać, ja osobiście tego nie mogę zrobić . Dodali że sami się skontaktują z Proshop celem wyjaśnienia sytuacji. Na drugi dzień Proshop przysłał wiadomość z przeprosinami że kartę przyjmą . Tyle że to nastąpiło po interwencji ASUS i użeraniu się prze ze mnie z Proshop-em. 1
Lameismyname 4 123 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 10 minut temu, AudRob napisał(a): Mylisz się, Proshop po dwóch latach jak rękojmia minęła zrobił problem , była to karta Asus na którą producent dawał 3 lata swojej gwarancji . Zadzwoniłem do Proshop-a i zapytałem czy można w razie czego przysłać kartę na gwarancję , na wszelki wypadek też wysłałem pismo żeby mieć podkładkę jakby się wyparli. Odpowiedź , rękojmia dwóch lat minęła i towaru nie przyjmą, proszę samemu wysłać do Asus w ramach gwarancji , gdyż oni już przy tym nie pośredniczą. Dobra, myślę sobie napiszę do Asus oczywiście nie w Polsce , bo PROSHOP ma siedzibę w Danii , tylko sprzedaje towar na Polski rynek, serwis w Polsce nie przyjmuje zgłoszeń towaru zakupionego w PROSHOP. Więc napisałem do ASUS nakreśliłem sytuację , oraz wkleiłem link z odpowiedzi z PROSHOP. Asus poprosił o numer faktury zakupu i dane karty-numer seryjny , potwierdzili że mam jeszcze prawie rok gwarancji producenta. Napisali że sklep nawet po upływie rękojmi musi przyjąć kartę i sam do Asus-a wysłać, ja osobiście tego nie mogę zrobić . Dodali że sami się skontaktują z Proshop celem wyjaśnienia sytuacji. Na drugi dzień Proshop przysłał wiadomość z przeprosinami że kartę przyjmą . Tyle że to nastąpiło po interwencji ASUS i użeraniu się prze ze mnie z Proshop-em. Człowiek gdzie się nie spojrzy to januszerka... Gdy różnica w cenie jest niewielka to najlepiej kupić coś w szanowanym sklepie na miejscu (w kraju) i mieć gwarancję producenta/dystrybutora normalnie realizowaną przez sklep, no i reklamować towar z tytułu rękojmi. Współczuję boksowania się ale z drugiej strony trzeba cisnąć i nie odpuszczać jak próbują zbywać jakimiś szablonowymi regułkami. Trzeba mieć świadomość swoich praw i to egzekwować. Łaski nam nie robią. 1
AudRob 502 Opublikowano 59 minut temu Opublikowano 59 minut temu 1 minutę temu, Lameismyname napisał(a): Człowiek gdzie się nie spojrzy to januszerka... Gdy różnica w cenie jest niewielka to najlepiej kupić coś w szanowanym sklepie na miejscu (w kraju) i mieć gwarancję producenta/dystrybutora normalnie realizowaną przez sklep, no i reklamować towar z tytułu rękojmi. Współczuję boksowania się ale z drugiej strony trzeba cisnąć i nie odpuszczać jak próbują zbywać jakimiś szablonowymi regułkami. Trzeba mieć świadomość swoich praw i to egzekwować. Łaski nam nie robią. Widzisz Proshop to duński sklep internetowy z elektroniką i sprzętem IT, który działa na rynku międzynarodowym, w tym w Polsce poprzez stronę Proshop. Sprzedają towar na Polski rynek , ale serwis w Polsce nic do tego nie ma😉 I tu jest cały szkopuł. 2 godziny temu, Isharoth napisał(a): No i git👍 Jest wszystko jak powinno.
Lameismyname 4 123 Opublikowano 45 minut temu Opublikowano 45 minut temu 1 minutę temu, AudRob napisał(a): Widzisz Proshop to duński sklep internetowy z elektroniką i sprzętem IT, który działa na rynku międzynarodowym, w tym w Polsce poprzez stronę Proshop. Sprzedają towar na Polski rynek , ale serwis w Polsce nic do tego nie ma😉 I tu jest cały szkopuł. Nie musisz mi tłumaczyć. Z Proshopa zamawiałem już w przeszłości - akurat RTX 2060, bo jako jedyni mieli znośne ceny i miało to sens. Jednak w obecnym układzie jak różnica cenowa jest niewielka, to jednak w pierwszej kolejności wolałbym coś na naszym podwórku, z pełną 3 letnią gwarą realizowaną w sklepie zakupu (tj. że od początku do końca pośredniczą w całym procesie). Najbliższy przykład jak w kwietniu się bujałem z usterką monitora. Elegancko w ME przyniosłem sprzęt do salonu, pokazałem wadę na podpiętym monitorze, kulturalnie ogarnęliśmy formalności z pracownikiem sklepu itd. Teraz sobie wyobrażam gdybym musiał na własny koszt wysyłać monitor za granicę kurierem co z ubezpieczeniem pewnie by szarpnęło, martwić się czy w transporcie w jedną albo drugą stronę ktoś nie zagra paczką w grę "miałem kiepski dzień, to wyżyję się na na martwej materii", dodając jeszcze potrzebę na odległość doprecyzowania technikaliów, gdzie może obsługę klienta mają polskojęzyczną ale serwis już nie... i jeszcze to robienie pod górkę i spychologia z gwarą po drugim roku od zakupu sprzętu...
miro 1 256 Opublikowano 40 minut temu Opublikowano 40 minut temu 38 minut temu, AudRob napisał(a): Mylisz się, Proshop po dwóch latach jak rękojmia minęła zrobił problem zauważ że jak pisałem post to nawet zacytowałem maila z proshopa może teraz się standardy zmieniły, warto więc napisać, może kiedyś tak było, teraz jest inaczej i zacytować swoje... trudno
AudRob 502 Opublikowano 28 minut temu Opublikowano 28 minut temu 8 minut temu, miro napisał(a): zauważ że jak pisałem post to nawet zacytowałem maila z proshopa może teraz się standardy zmieniły, warto więc napisać, może kiedyś tak było, teraz jest inaczej i zacytować swoje... trudno Nie podam ci odpowiedzi z wiadomych względów . Moje zapytanie i odpowiedź jest z @miroW każdym razie jak wystarczy ci pewna gwarancja z PROSHOP na 2 lata to git, nie ma co drążyć ale jak na 3 lata , wolę dołożyć i kupić w X-Kom czy Media Expert i mieć w tyle użeranie z nie Polskim sklepem
miro 1 256 Opublikowano 21 minut temu Opublikowano 21 minut temu no widzisz, a moje też nie jest wyssane z palca napisze jeszcze raz, widać standardy się zmieniły, było inaczej, trudno- zycie tyle
Rekomendowane odpowiedzi