Skocz do zawartości

Saga z AM5: Od czarnych ekranów i 0xEF po problem z EXPO (DRAM LED). Potrzebna pomoc!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

TL;DR: Mój zestaw AM5 ma dziwną historię problemów ze stabilnością przy różnych konfiguracjach GPU/MOBO. Przypadek 1 naprawił BIOS, Przypadek 2 (błędy 0xEF) reinstall systemu. Obecny Przypadek 3: Włączenie profilu EXPO 1 na płycie Gigabyte B650 Eagle AX (BIOS F39) kończy się brakiem bootowania i świecącą diodą DRAM, nawet po zostawieniu komputera na całą noc.

Aktualna specyfikacja:

• Procesor: AMD Ryzen 5 7500F
  • Karta graficzna: MSI Radeon RX 6750 XT Mech
  • Płyta główna: Gigabyte B650 Eagle AX (rev 1.1) – BIOS F39 (najnowszy)
  • Pamięć RAM: Patriot Viper Venom 2x16GB 6000MHz CL30
  • Dysk: PNY CS2150 1TB
  • Zasilacz: SilentiumPC Vero L3 600W

Historia problemów:

Przypadek 1: Listopad 2025

• Konfiguracja: Płyta B850 Pro RS + Radeon 5700 XT Aorus.
  • Objawy: Komputer nagle wyłączył się podczas gry. Brak reakcji na przycisk reset na obudowie – konieczne było odcięcie zasilania przełącznikiem na zasilaczu.
  • Zachowanie: Po uruchomieniu, przy ekranie logowania do Windowsa, ekran nagle gasł, wiatraki na karcie przestawały się kręcić, a komputer całkowicie przestawał reagować.
  • Troubleshooting: W procedurze naprawy Windowsa nie działała mysz ani klawiatura. Dopiero bootowalny pendrive pozwolił wejść w tryb awaryjny. Po odinstalowaniu sterowników GPU system wstawał normalnie, ale każda próba ich instalacji kończyła się powrotem do czarnego ekranu.
  • Rozwiązanie: Pomogła dopiero aktualizacja BIOSu płyty głównej.

STYCZEŃ 2026: zmiana płyty głównej na Gigabyte B650 Eagle AX rev 1.1 - wszystko działało bez problemu.

Przypadek 2: Czwartek 14.03.2026 (Modernizacja)

• Konfiguracja: zmiana karty na MSI 6750 XT.
  • Objawy: Po wymianie karty i pobraniu sterowników sytuacja z listopada wróciła (czarne ekrany). Tym razem jednak myszka i klawiatura działały w trybie troubleshootingu.
  • Błędy: 1. Narzędzie do naprawy systemu nie mogło naprawić komputera. Plik dziennika: c:\windows\system32\logfiles\srt\srttrail.txt 2. Blue Screen: Your device ran into a problem... Stop Code: CRITICAL_PROCESS_DIED (0xEF)
  • Rozwiązanie: Ku mojemu zaskoczeniu, czysty reinstall systemu rozwiązał problem i wszystko wróciło do normy aż do momentu próby włączenia EXPO.

Przypadek 3: Obecna sytuacja (Problem z EXPO)

• Objawy: Komputer działa stabilnie na ustawieniach domyślnych (JEDEC). W momencie włączenia EXPO 1 w BIOSie i zapisaniu ustawień, system nie bootuje.
  • Zachowanie: Na płycie świeci się czerwona dioda DRAM LED. Wiedząc o procedurze memory trainingu na AM5, zostawiłem komputer włączony na całą noc. Niestety rano sytuacja była identyczna – dioda nadal świeciła, obrazu brak. BIOS jest w najnowszej wersji F39. Znalazłem niemal identyczny problem w tym wątku: Link do Reddita: https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/1ot161o/expo_enabled_causes_infinite_restart_hang_yellow/

Sprzęt zakupiony na testy/podmianę:

Mam pod ręką poniższe podzespoły, ale zastanawiam się, od czego zacząć, żeby niczego nie uszkodzić:

• Ryzen 7 7800X3D: To mój docelowy upgrade, ale boję się go wkładać do systemu, który zachowuje się niestabilnie.
  • Zasilacz GIGABYTE UD750GM PG5 V2 (750W Gold): Zastanawiam się, czy obecne 600W to nie za mało na stabilny rozruch przy treningu pamięci.
  • Dysk M.2 Lexar NM620 256GB: Do testowej instalacji systemu.
  • Radeon RX 5700 XT: Leży w pudełku, mogę go użyć do sprawdzenia, czy to nie konflikt z GPU.

Pytania do Was:

• Skoro świeci się dioda DRAM, to czy warto bawić się w ręczne ustawianie napięć (SoC, DRAM) i częstotliwości (np. 5800MHz zamiast 6000)? Jakie wartości będą bezpieczne?
  • Czy objawy z poprzednich przypadków (problemy ze sterownikami, błędy 0xEF) mogły być w rzeczywistości ukrytą niestabilnością pamięci RAM, która teraz przy EXPO objawiła się całkowitym brakiem bootowania?
  • Czy ryzykować wkładanie 7800X3D? Może kontroler pamięci (IMC) w tym procesorze lepiej poradzi sobie z profilem 6000MHz niż ten w 7500F?
  • Czy ktoś z Was miał podobne "przygody" na płytach Gigabyte B650 i najnowszych BIOSach?

Będę wdzięczny za każdą sugestię, bo walka z tym zestawem zajmuje mi już sporo czasu.

Edytowane przez maraskoksboss
Opublikowano (edytowane)

W opisie biosu - Add option of mixed mode for vulnerability issue 

Możliwe, że na expo bios ustawia bank refresh mode na mixed i pamięci nie chcą "wstać". Zobacz po załadowaniu w biosie trybu expo, czy możesz to zmienić na "normal".

Zrzutekranu2026-03-14174826.thumb.png.11f24a8f819ed77861bc4547d121b6a8.png

Edytowane przez ju-rek
  • Upvote 1
Opublikowano
42 minuty temu, maraskoksboss napisał(a):

Pytania do Was:

• Skoro świeci się dioda DRAM, to czy warto bawić się w ręczne ustawianie napięć (SoC, DRAM) i częstotliwości (np. 5800MHz zamiast 6000)? Jakie wartości będą bezpieczne?
  • Czy objawy z poprzednich przypadków (problemy ze sterownikami, błędy 0xEF) mogły być w rzeczywistości ukrytą niestabilnością pamięci RAM, która teraz przy EXPO objawiła się całkowitym brakiem bootowania?

Podstawowa rzecz, o której wiele osób zapomina - każdy jeden profil XMP / EXPO to JEST podkręcanie pamięci, w znakomitej większości przypadków działa, ale zdarza się jak u Ciebie, że nie.

Jak masz wiedzę co i jak zmieniać, to zmieniasz i działa stabilnie, jak nie masz - to co najwyżej możesz wczytać profil XMP 6000 i ręcznie zmiejszyć zegar na 5600 - tu już masz 99.9% szans na to, że będzie to stabilnie.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 14.03.2026 o 18:06, rzymo napisał(a):

Podstawowa rzecz, o której wiele osób zapomina - każdy jeden profil XMP / EXPO to JEST podkręcanie pamięci, w znakomitej większości przypadków działa, ale zdarza się jak u Ciebie, że nie.

Bardzo mądrze napisane. To, że w większości przypadków, to działa z kopyta, tj. wsadzamy pamięci, odpalają się na domyślnym JEDEC i wczytujemy XMP/EXPO oraz zapominamy, to 99% przypadków.
Jednak jak widać nie zawsze i najlepiej spróbować wczytać XMP/EXPO i trochę go dopieścić. Obniżenie zegara będzie chyba najprostsze/najszybsze więc 6000 ->  5600 to dobra droga.
W realnych scenariuszach tj. gry/programy/oglądanie pulpitu nie odczujemy praktycznie żadnej różnicy, bo to są tak sąsiednie ustawienia ;) A jednak stabilność to podstawa.

Opublikowano

Problem rozwiązany. Po włożeniu 7800X3D komputer rozpoczął współpracę z EXPO1 6000 MHz. Pamięci przeszły 4 godziny nieustannego grzania tm5 absolut, więc raczej wszystko jest od teraz w porządku.

Opublikowano (edytowane)

Nie znacie się. Jesteście wszyscy głupi i nie ogarniacie, bo pan fachowiec nie miał problemu, a jak Wy macie, to problem jest po stronie użytkownika i powinniście sobie kupić konsole, jak jesteście za głupi.

Zapamiętajcie sobie na zawsze: jak pan fachowiec z foruma, co przerzucił tony sprzętu i SIĘ ZNA mówi, że z czymś nie ma problemu, to nie ma problemu i żadne fakty jak "zmieniłem proca i problem zniknął" tego nie zmienią!

(na serio to ten wątek powinien być podpięty, a ja sobie zapisuję, żeby linkować za każdym razem jak widzę jednego z tych "fachowców", których tu sparodiowałem)

edit:

25 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@VRman Rozwiń myśl, bo nie bardzo wiadomo do kogo pijesz i o co.

3/4 bo miałem ochotę zażartować

1/4 bo na forach, tym niestety też, zawsze są takie bardzo irytujące osoby, które tu próbowałem parodiować. Przy okazji zasugerowałem zanotowanie sobie tego wątka, żeby móc nim walić po łbie tych, którzy zamiast pomóc, włażą do wątków gdzie ktoś opisuje problem i prosi o pomoc, żeby mu napisać "jesteś za głupi, kup konsolę, nikt nie ma tego problemu tylko ty". Kogo konkretnie miałem na myśli? Nikogo.

Edytowane przez VRman