Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Niestety nie mam za bardzo. Z drugiej strony zobacz ja katowalem ją 9h i nic. Teraz wyobraź sobie, że ja daję komuś. Ten ktoś ktoś katuje kolejne godziny i niech trafi, że akurat wywali. To dalej wysyłając do producenta może być tak, że Oni po 30 minutach testu nic i wszystko jest ok. Wiec finalnie odeślą. Mają natomiast informacje, ze testowałem kartę w innym kompie i to samo jest. 
Sytuacja jedna z tych trudniejszych przez to, że bardzo losowo się to dzieje. 

Wysyłaj na gwarancję i licz na łaskę producenta. :E

Opublikowano

Dobra za nim wyślę maila to może ktoś zerknąć ewentualnie doradzić czy coś jeszcze tu dodać lub usunąć?

@ITHardwareGPT Też zerknij może coś doradzisz sensownego jeszcze. ;)

Dear Gigabyte Support,

Thank you very much for your quick response.

I fully accept all the conditions you have provided and would like to proceed with the RMA process.

However, I would like to politely draw your attention to a few additional details that may help with the diagnosis.

On a large hardware forum, other users are also trying to help me identify the issue. During the latest stress test, the GPU ran for about 9 hours, with a maximum core temperature of 71°C and a hotspot temperature of 90°C. It is possible that the thermal paste has degraded over the 3 years of usage, which could be contributing to higher temperature spikes.

There are also suggestions that the issue could be related to:

• solder joints near the power delivery section
• the GPU power connector / socket
• or the power delivery circuitry itself

The main difficulty is that the problem is intermittent. Sometimes the card works perfectly for an entire day, while other times it can cause three black screen crashes within just 2 hours, with the fans immediately ramping up to 100%. In those cases, I have to perform a hard reset of the system.

I am slightly concerned that during testing, if the issue does not appear within a short period of time, the card might be considered functional. Would a longer stress test be performed in such cases?

I would also like to ask whether the thermal paste will be replaced during servicing, considering the card is already 3 years old.

I take very good care of my hardware, as this is a high-value component. The GPU has never been overclocked or undervolted, and I still have the original packaging, which I will use for safe shipping.

The issue has occurred on two different systems. I have also replaced the power supply with a new 1000W unit, as well as all power cables connecting the GPU and other components. Unfortunately, the issue returned after a few days.

I would really appreciate your help and further instructions regarding where and how to send the card.

I will also take photos and a video of the packaging process to ensure everything is properly documented and professionally handled.

Kind regards,

Opublikowano
@userKAMIL TL;DR: mail jest dobry, ale ja bym go odchudził i wyprostował. Największe poprawki:
- wywal wzmiankę o forum,
- nie pchaj za mocno tematu pasty/PTM w pierwszym mailu,
- usuń „the issue has occurred on two different systems”, jeśli nie było realnego testu w drugim PC z tym samym objawem,
- dodaj, że problem występuje też po wyjściu z gry do pulpitu / podczas lekkiego użycia, nie tylko pod loadem,
- poproś o dłuższe testy i przejścia load -> idle.

Spoiler

Co bym zmienił w Twojej wersji:

Do wywalenia / zmiany:
1. „On a large hardware forum...”
- zbędne, support tego nie potrzebuje,
- lepiej brzmi czysto technicznie, bez „forum lore”.

2. „It is possible that the thermal paste has degraded...”
- to może ich mentalnie zepchnąć w stronę samego chłodzenia, a nie tego głównego problemu,
- a u Ciebie clue jest: black screen + 100% fan + losowość.

3. „The issue has occurred on two different systems.”
- to zostaw tylko jeśli to jest 100% prawda i karta była faktycznie sprawdzona w drugim komputerze,
- jeśli nie, to tego absolutnie nie wpisuj, bo sobie sam robisz minę.

4. Pytanie o wymianę pasty
- da się o to zapytać, ale ja bym nie mieszał tego do pierwszego maila,
- najpierw niech się skupią na usterce, nie na TIM-ie.

Co warto dopisać mocniej:
- że problem występuje:
- podczas grania,
- podczas lekkiego użycia / przeglądania,
- także po wyjściu z gry do pulpitu.
- że czasem system wydaje się częściowo responsywny (np. audio/Discord).
- że boisz się nie „czy działa”, tylko tego, że krótki test może nie złapać błędu.

Wersja, którą bym wysłał:

Dear Gigabyte Support,

Thank you for your quick response. I accept the RMA conditions and would like to proceed with the RMA process.

Before shipping the card, I would like to provide a few additional details that may help with the diagnosis.

The issue is intermittent and difficult to reproduce. Sometimes the GPU works normally for many hours, but at other times I may experience several black screen events within a short period. When this happens, the display suddenly goes black, the GPU fans immediately ramp up to 100%, and a hard reset is required. In some cases, the system appears to remain partially responsive (for example, audio/Discord may still continue).

The issue has occurred both during gaming and during light desktop use, including shortly after exiting a game to the desktop, so it does not seem to happen only under sustained heavy load.

During a recent extended test, the GPU ran for about 9 hours without failure. The maximum recorded temperatures were approximately 71°C on the core and 90°C on the hotspot. I have also visually inspected the power connector and found no visible signs of melting or burn damage.

For troubleshooting, I have already:
- tested multiple NVIDIA driver versions,
- replaced the power supply with a new 1000W unit,
- replaced the GPU power cable,
- used the card only at stock settings (no overclocking or undervolting).

After replacing the PSU and GPU power cable, the issue appeared to be gone for some time, but it later returned.

Because the fault is intermittent, I am concerned that it may not appear during a short test. If possible, I would appreciate longer testing, including both sustained load and transitions from load to idle/desktop. If the card is opened during service, I would also appreciate an inspection of the power connector and the power delivery area.

Please let me know the next steps, the shipping address, and any RMA number or additional instructions I should include with the package.

Kind regards,

Dlaczego ta wersja jest lepsza?
- jest krótsza,
- brzmi bardziej technicznie,
- nie wciska im na siłę teorii o paście,
- nie udaje rzeczy, których nie sprawdziłeś,
- mocno podkreśla najważniejsze: intermittent fault i load -> idle transition.

Jedna ważna rzecz ekstra:
Jak już będziesz wysyłał, to nie sam retail box. Daj:
- worek antystatyczny,
- miękki wypełniacz,
- i drugi zewnętrzny karton.
Bo potem serwis lub kurier lubi robić fikołki, a szkoda sprzętu za takie siano.

Jak chcesz, to mogę Ci jeszcze zrobić wersję bardziej „formal support style” albo krótszą, bardziej stanowczą — taką pod typowy dział RMA.

gpt-5.4-2026-03-05

Opublikowano

Co do pakowania mam pudełko oryginalne z tymi piankami w środku. Chce to wlozyc w drugie oczywiście ale na szerokość jest takie same. Jak wyloze folie bąbelkową to bedzie ok? Czy lepiej szukać większego pudelka aby wszędzie był luz i wypchać te miejsca?

IMG_3251.jpeg

• Sad 1
Opublikowano
7 godzin temu, sideband napisał(a):

Dlatego musisz to wszystko opisać i nagrać film. 

Zmieniony zasilacz i kabel. Problem nie znikł.

Czarny ekran i pełne obroty to odcinanie głównego zasilania od rdzenia dlatego to nie problem ani zasilacza ani pasty ani programowy.

Poza tym nie wiem co się pozmieniało, ale wcześniej serwis GB był w PL ;) Nie trzeba było pisać z nimi po w obcym języku.

Ale póki sam nie przygotujesz odpowiedniej dokumentacji z dowodem problemu i dokładnym opisem to tylko stracisz nerwy. 

Gdyby odcinało zasilanie od rdzenia to raczej poszła by zwiecha systemu/bsod a nie ze dalej słyszy ludzi na discordzie i programy działają w tle. 

3 godziny temu, userKAMIL napisał(a):

Niestety nie mam za bardzo. Z drugiej strony zobacz ja katowalem ją 9h i nic. Teraz wyobraź sobie, że ja daję komuś. Ten ktoś ktoś katuje kolejne godziny i niech trafi, że akurat wywali. To dalej wysyłając do producenta może być tak, że Oni po 30 minutach testu nic i wszystko jest ok. Wiec finalnie odeślą. Mają natomiast informacje, ze testowałem kartę w innym kompie i to samo jest. 
Sytuacja jedna z tych trudniejszych przez to, że bardzo losowo się to dzieje. 

Módl się żeby podczas testu w serwisie pojawiły się ten sam problem, bo jak nie to będziesz się z tą kartą bujał w te i z powrotem do końca gwarancji..

Przerabiałem podobny temat z serwisem MSI :)

• Upvote 3
Opublikowano
39 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Módl się żeby podczas testu w serwisie pojawiły się ten sam problem

Szczerze to lepiej żeby ta karta padła do końca , wtedy łatwiej bo nic nie trzeba szukać🤣

Wysyłasz i piszesz działało , padło i wszystko bez zbędnego tłumaczenia.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dawidoxx napisał(a):

Gdyby odcinało zasilanie od rdzenia to raczej poszła by zwiecha systemu/bsod a nie ze dalej słyszy ludzi na discordzie i programy działają w tle. 

Odcina zasilanie od rdzenia i dlatego masz pełne obroty wentylatorów - sygnał PWM pochodzi bezpośrednio z rdzenia.

Z n-razy będze musiał to powtórzyć ;)

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Czy sprawdzałeś może w opcjach zasilania>magistrala PCI Express> zarządzanie energią zależnie od stanu linku: czy jest ustawione na: wyłącz ?

O tym piszesz?

image.thumb.png.b139051f48ac9fe5fa9aea46acd901a0.png

P.S. Dziś znowu praktycznie cały dzień Crimsona cisne i zero problemów.

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)

Dobra odezwali się i dali mi email do partnerów w niemczech  Mam tam raz jeszcze napisać co i jak i ich jacyś inżynierzy zrobią kolejne kroki w tym wszystkim. 
Karta kolejne dni działa bez zarzutu. Nie wiem już sam co o tym wszystkim myśleć. 🤷

Opublikowano
6 godzin temu, userKAMIL napisał(a):

Karta kolejne dni działa bez zarzutu. Nie wiem już sam co o tym wszystkim myśleć. 🤷

To sugeruje, że wyjęcie i włożenie karty do szyny powoduje czasową poprawę. Pod latarką dokładnie sprawdź, czy nic nie utleniło się na PCI na płycie głównej i od strony karty tą stroną gdzie wkładasz ją. 

Opublikowano (edytowane)

Włączam dziś kompa odpalam grę i?

3 min i czarny ekran/wentyle na full. 🤦‍♂️

Dodam też, że wczoraj siedziałem do 5 nad ranem i luz ale przy wyłączeniu kompa na sam koniec zobaczyłem delikatny „blysk” w miejscu gniazda karty gdzie kabel się wpina. Taka jakby iskra biała. 

• Sad 1
Opublikowano

Objawy są tak losowe, że "czarno widzę" naprawę. Wsadzą, obciążą, sprawdzą, odeślą jako sprawną (oby nie).
Bardzo dziwne, co się z tą kartą dzieje. A tan "błysk", to już całkowity kosmos (obyś miał tylko zwidę o 5 nad ranem). :(

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tylko z powodu słabej dostępności, to z regularną ceną nie miało nic wspólnego i nie jest żadnym wyznacznikiem w tej sytuacji. 
    • powiem wam że te antywirusy i cleanery to jest jakaś kaszana    https://github.com/KPRCB/XboxGameBarExample   to już w ogóle totalnie jakaś głupota, bo to mój kod c++ x D      logi z eseta to też jest kaszana   żadnych prawdziwych wirusów nie znalazł   Potrzebujemy jakiegoś poważniejszego toola!
    • Zgadzam się... Większość ludzi tak robi ze strachu ale to nie oznacza, że bandyci mogą robić co chcą! Wiem, że Polska to kraj z kartonu, ale nie wiedziałem, że dodatkowo dziki zachód...  A lata 90te dawno już się skończyły... Ja też w takiej sytuacji najpewniej nawet bym nie zwrócił uwagi w sklepie widząc (prawdopodobnie podpitych) kolesi tego pokroju. Natomiast reakcja dziewczyny jak i to co było potem było normalne...   To mi się przypomina ta sprawa ze Szwecji gdzie młody imigrant pozaeuropejskiego pochodzenia zabił Polaka z powodu zwróconej uwagi...
    • Buda fajna, ale o co be z tą wersją (rozmiarem?)  grafy, bo się nie znam? 
    • No ja byłem na pogrzebie, nie raz. W mieście na największym cmentarzu mam kaplicę, gdzie zwykle są nabożeństwa, na kolejnym tak samo. Nie wiem, co się dzieje w przypadku, gdy nabożeństwo jest w rodzinnej parafii zmarłego, ale nie kojarzę praktycznie żadnego kościoła bez parkingu czy placu przed wejściem, poza takimi w ścisłym, zabytkowym centrum, ale zdaje się, że nawet na teren ciasnego starego miasta karawany wyjątkowo mogą wjeżdżać tak samo jak karetki, policja czy zaopatrzenie.   Tutaj sytuacja mimo wszystko jest IMHO specyficzna. O ile dobrze widzę, nie ma bezpośredniego przejścia z kościoła na parking, jeśli już, to przez budynek klasztoru/szkoły (?). Inna opcja to właśnie niesienie trumny wzdłuż Czerniakowskiej do skrzyżowania i potem Nowosielecką do wejścia na parking.   Tak, na wsiach jeszcze jakiś czas temu nosiło się albo i nadal przenosi trumnę z konduktem na cmentarz, jeśli jest blisko kościoła. Ale szczerze mówiąc - jakoś tego w centrum miasta nie widzę.  To nie jest boczna osiedlowa uliczka. I jednocześnie nie jest to pogrzeb z celebrą itp.  Wszystko to nawet jeśli trzeba się zgodzić, że widok trumny to nie jest też nic gorszącego. Ale IMHO wystarczy, że wyniosą ją na przystanek...    No właśnie, skoro już muszą, to albo tam powinien być dopuszczony wjazd obok przystanku (a faktycznie nie ma - wszędzie słupki) albo nie powinno tam być pogrzebów. A jeśli mimo wszystko są...  to na karawan przymknąłbym oko.    Ja wiem, że raz na milion jakieś dziecko będzie akurat biegło do przedszkola - ale to są skrajne przypadki, generalnie nic nikomu nie ma prawa się stać jeśli karawan na pięć minut wjedzie ostrożnie i bardzo powoli na chodnik. A podejrzewam jeszcze, że i pogrzeby nie odbywają się tam masowo?   OK, jasne, dura lex... no ale komentarz mam do tego chyba taki jak większość: Konfitura kiedyś w końcu wyłapie ostry wp...l i, jak tłumaczył klasyk: nie będę popierał, ale zrozumiem. A wcale nie jestem fanem kościelnych jasełek.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...