Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio miałem zwróconą uwagę odnośnie swojego zestawu komputerowego - wszystko picuś glancuś ale wstyd, że taki PC siedzi w tak starej obudowie...
W sumie trochę racja. Buda ma ze 12 lat (zdjęcie poglądowe)

dsc_3174.jpg 

No i tak zacząłem się zastanawiać czy nie zrobić upgrade...

Założenia:
- czarna, może mieć też jakieś ciemne wstawki
- prosty design, może być kanciasta jak Glock 17, żadne fiu-bździu 
- panel boczny szkło, ew. blacha (bez widoku do środka). Jak szkło to prosty kształt (prostokąt/kwadrat) z prostym mocowaniem (np. 4 śrubki) - jakbym zbił czy porysował łatwiej będzie dorobić 
- marka najlepiej rodzima (Modecom, Endorfy, Krux, Genesis, SMX itd.). Wiem, że wszystko jest dzisiaj klepane w azji ale niech chociaż część kasy zostanie w PL ;) 
- z dobrym przewiewem ale też dobrymi rozwiązaniami antykurzowymi - w miarę bezobsługowa z łatwym czyszczeniem
- aby zmieściła "flaki" z sygnatury czyli mobo ATX i trzyslotowe GPU ~30cm. Najlepiej jednak aby miała zapas na przyszłe upgrade.
- aby miała możliwość zamontowania chłodnicy AiO 360 jak mi się znudzi powietrzne xD 
- opcjonalnie cały panel z portami w nóżce obudowy (buda stoi na biurku).
- z materiałów na przyzwoitym poziomie, nie z gównolitu i plastik-fantastiku
- budżet się nie zastanawiałem... jeżeli będzie warto zapłacić premium do rozwiązania premium to się zastanowię. Chcę zmienić raz, a dobrze.

aok.jpg.621627c497e9c378f808a3bed77ee120.jpg

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

@DarkeVo Ciekawa nie powiem. Rozważałem jakąś drewnianą wstawkę, coś w stylu lameli.

Jednak plany mi się pozmieniały i na pewno wybiorę obudowę firmy Genesis aby pasowała mi do reszty rzeczy które wygrałem dzisiaj w plebiscycie ITHardware (4 miejsce).
Muszę się zdecydować jaki model wybiorę ale cieszę się, że w naturalny sposób wybór mi się zawęził, dzięki czemu będzie łatwiejszy przy okazji spełniając moje założenia ;) 

• Like 1
  • Upvote 1
  • Lameismyname zmienił(a) tytuł na Wymiana 12 letniej obudowy na Genesis Diaxid 605F
Opublikowano (edytowane)

Sorry za podwójny post.
Dotarła dzisiaj do mnie ta obudowa - trochę zabawy ze śrubokrętem i nowa skrzynka gotowa.
Pierwsze wrażenie - pozytywne. Przy migracji ze starej obudowy zrezygnowałem z RGB i tylko pamięć RAM się świeci obecnie.
Ogólnie ciekawe rozwiązania. Estetycznie mi się podoba (gust - kwestia indywidualna) jednak jakościowo jest naprawdę bardzo przyzwoita.
Poużytkuję ją i na pewno się podzielę spostrzeżeniami... może zbiorczo, bo jutro prawdopodobnie dotrze do mnie cały zestaw Genesis, o którym wspominałem w poprzednich postach :) 
Będzie radocha na święta przy testowaniu sprzętu xD 

DIAXID.jpg

EDIT: Dotarł sprzęt. Na wolnej chwili się nim zajmę ;) 

20260403_172238.thumb.jpg.dadba140b4762eaa8832368f9eb5f208.jpg

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 2.04.2026 o 21:02, Lameismyname napisał(a):

Sorry za podwójny post.
Dotarła dzisiaj do mnie ta obudowa - trochę zabawy ze śrubokrętem i nowa skrzynka gotowa.
Pierwsze wrażenie - pozytywne. Przy migracji ze starej obudowy zrezygnowałem z RGB i tylko pamięć RAM się świeci obecnie.
Ogólnie ciekawe rozwiązania. Estetycznie mi się podoba (gust - kwestia indywidualna) jednak jakościowo jest naprawdę bardzo przyzwoita.
Poużytkuję ją i na pewno się podzielę spostrzeżeniami... może zbiorczo, bo jutro prawdopodobnie dotrze do mnie cały zestaw Genesis, o którym wspominałem w poprzednich postach :) 
Będzie radocha na święta przy testowaniu sprzętu xD 

DIAXID.jpg

EDIT: Dotarł sprzęt. Na wolnej chwili się nim zajmę ;) 

20260403_172238.thumb.jpg.dadba140b4762eaa8832368f9eb5f208.jpg

Jak dużo miejsca na GPU Ci zostało? Bo ten Diaxid nie ma go za wiele

Opublikowano
31 minut temu, Raf3D napisał(a):

Jak dużo miejsca na GPU Ci zostało? Bo ten Diaxid nie ma go za wiele

Nie chce mi się odkręcać panelu i mierzyć dokładnie miarką.
Producent obudowy podaje 351mm jako maks. 
Znowu karta którą posiadam (PNY 5070ti) ma 300mm, więc prosta matematyka - mamy 51mm luzu.
No i jak patrzę przez szybkę, to tak wygląda.
Tak naprawdę niewiele jest kart, które do tej budy by się nie zmieściły (https://www.x-kom.pl/g-5/c/346-karty-graficzne-nvidia.html?f1713-dlugosc=od-351) więc jak ktoś chce kartę pokroju 5090/5080 to ma w czym wybierać ;)