Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lepszym rozwiązaniem może się okazać kupno dedykowanego zestawu audio do telewizora.
Ale jeżeli się upierasz to szukaj czegoś pod hasłem DAC. W wypadku większosci takich urządzeń wpinasz się od konsoli do DACa kablem HDMI, a potem z DAC do TV drugim kablem HDMI. Audio jest odseparowywane od sygnału video i leci na wyjścia DAC, najczęściej toslink albo digital coax. Są też takie egzemplarze, które oferują podłączenie głośników analogowo przez osobne kable coax dla każdego kanału, więc musiałbyś jeszcze załatwić sobie przejściówkę z minijack na 2x coax.
Jakość audio spadnie ale czy to zauwyażysz to sprawa indywidualna.

• Like 1
Opublikowano

Ja mam Logitech x540 5.1 bardzo stare głośniki. Do PS5 podpinam na dwa sposoby, raz to wyjście stereo do sound blastera usb(wtedy konsola widzi to jako słuchawki), ewentualnie wyjście słuchawkowe w TV/ monitorze jak nie starcza kabla to przedłużka- sam tak mam, bo testowałem ale przez słabszą jakość takiego rozwiązania nie jest to lepsze niż zewn dac(karta dźwiękowa) na usb, jedyny plus taki, że wtedy konsola widzi jako normalne wyjście i można np mieć dodatkowe efekty z dualsense w niektórych grach. Czasem podłączam słuchawki pod pada dualsense lub tego sound blastera.

Ja tak sobie radzę gdy odpalam PS5 na monitorze, bo nie mam TV.