Bunsen 9 Opublikowano Piątek o 09:59 Opublikowano Piątek o 09:59 Cześć. Kto z was ma lub miał do czynienia z Macbookami ? Opłaca się kupować ten sprzęt ? Jak wrażenia z działania ? Planuję zakupić swojego pierwszego Maca i zobaczyć czy faktycznie ten system jest tak dobry jak wszędzie piszą. Postawiłem na nowego, 15 calowego, podstawowego Aira, ponieważ mogę go mieć za 5999zł. Nie wiem czy to dobra cena, ale taniej nigdzie nie widziałem, poza aukcjami z alledrogo od randomów. Komputer będzie służył przede wszystkim do podstawowych rzeczy jak email, internet, filmy, youtube, mnóstwo wydarzeń sportowych jak mecze, tenis, gale UFC/KSW, czasem proste filmiki z wakacji, jakaś delikatna obróbka zdjęć, bardzo mało wymagające rzeczy. Myślałem nad M4 ale wolę mieć coś nowszego, zwłaszcza, że w M5 są dużo szybsze dyski. Zawsze podobały mi się te komputery, ale nigdy nie miałem odwagi ich sprawdzić na własną rękę. Bateria też robi robotę i to jest najważniejsza kwestia bo często jestem poza domem i przyda się mieć zawsze przy sobie laptopa, który nie potrzebuje po 2-3h prądu i który przy braku podłączenia do gniazdka ma dalej tą samą wydajność. Domyślam się, że do moich celów to aż nadto, ale trochę obawiam się tego systemu i tego jak szybko zdegraduje się bateria. Gdzieś z tyłu głowy mam też jak długo będzie wspierany system i jak będzie działał za 3-4 lata. Jednak 25 lat z windowsem robi swoje i ciężko zmienić przyzwyczajenia hehe
Karister 212 Opublikowano Sobota o 10:36 Opublikowano Sobota o 10:36 (edytowane) Miałem killka Macbooków przez ostatnią dekadę. Sprzętowo zdecydowanie wyprzedzają konkurencję typu HP, Lenovo, Asus itd. Jeśli Ci odpowiada OSX i nie masz problemu z ARM, to będziesz zadowolony. Bardzo dobra wydajność, w ogóle się nie grzeje przy prostych zastosowaniach i jest bezgłośny. Szybkość dysku też nie ma znaczenia przy Twoim zastosowaniu. One i tak są bardzo, bardzo szybkie. Macbooki z prockami Apple są długowieczne. Mam M1 i M4. Ten z M1 wciąż jest bezproblemowy. Edytowane Sobota o 10:37 przez Karister 1
Bunsen 9 Opublikowano Sobota o 15:33 Autor Opublikowano Sobota o 15:33 4 godziny temu, Karister napisał(a): Miałem killka Macbooków przez ostatnią dekadę. Sprzętowo zdecydowanie wyprzedzają konkurencję typu HP, Lenovo, Asus itd. Jeśli Ci odpowiada OSX i nie masz problemu z ARM, to będziesz zadowolony. Bardzo dobra wydajność, w ogóle się nie grzeje przy prostych zastosowaniach i jest bezgłośny. Szybkość dysku też nie ma znaczenia przy Twoim zastosowaniu. One i tak są bardzo, bardzo szybkie. Macbooki z prockami Apple są długowieczne. Mam M1 i M4. Ten z M1 wciąż jest bezproblemowy. Ogólnie to nie mam nic do systemu bo go nie miałem, ale chętnie przetestuję. Dysk się przyda szybszy bo czasem kopiuje pliki po 25-50GB ale wierzę, że jest szybki. To, że jest bezgłośny to też duży plus, a raczej nie robię nic tak wymagającego co by go rozgrzało. A jak bateria z M1 po tylu latach ? Ile tak realnie wytrzymuje teraz ? Może polecasz jakieś aplikacje na start ? Albo tak po prostu polecasz jakieś konkretne aplikacje, z których korzystasz ?
Karister 212 Opublikowano Sobota o 16:28 Opublikowano Sobota o 16:28 Moja M1 Pro ma 226 cykli i 85% kondycji baterii, aczkolwiek rzadko była używana bez kabla. W polecaniu aplikacji nie widzę sensu, bo to jest kwestia tego, co się robi na kompie. Nie ma niczego, co byłoby niezbędne na start. Można popatrzeć na Commander One, bo MacOS wciąż nie doczekał się sensownego menadżera plików. Sublime Text przydaje się jako prosty notatnik. Do tego iTerm2, jeśli zamierzasz korzystać z terminala. 1
Rekomendowane odpowiedzi