Skocz do zawartości

Monitor LENOVO Legion Pro 32UD-kalibracja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.04.2026 o 18:52, Pan Mateoo napisał(a):

ustaw srgb i tyle

jasnosc dostosuj pod twoj styl uzytkowania.

hdr skonfiguruj w aplikacji windows hdr calibration tool

na pulpicie zrobic ,zeby hdr bylo wylaczone ,a w grach wlaczone?

Mam zrobic w opcjach automatyczny HDR? mam ciemno w pokoju i lampy sa slabe, zrobilem brightness 35 i contrast 75

Rozumiem,ze przy HDR auto na pulpicie jest wylaczony ,a w grach sie wlacza z automatu.

Edytowane przez Zbyl88
Opublikowano

Przy HDR jasność ustawia się na max, a kalibruje się w systemie i/lub grze. 

Auto HDR w systemie bym wyłączył. Jest to opcja, która dodaje HDR do gier, które natywnie go nie wspierają.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, j4z napisał(a):

Przy HDR jasność ustawia się na max, a kalibruje się w systemie i/lub grze. 

a w menu monitora jak wchodz joystickiem jaki tryb HDR auto ,HDR game ,photo, HDR 400. Ta jasnosc na max to gdzie? Kurde nie chce czegos zjebac

Adaptive sync i freesync na auto mam, chyba dobrze?

Edytowane przez Zbyl88
Opublikowano

HDR game. W tym trybie sam ustawia jasność. W systemie minimalna jasność na 0, a peak na 1000 o ile się nie mylę. 

Jak będzie z bardzo dawać po gałach, pokombinuj. Ja peak mam na 600 aktualnie w Crismon Desert, gdzie powinienem mieć na 800. 

Opublikowano
9 minut temu, j4z napisał(a):

HDR game. W tym trybie sam ustawia jasność. W systemie minimalna jasność na 0, a peak na 1000 o ile się nie mylę. 

Jak będzie z bardzo dawać po gałach, pokombinuj. Ja peak mam na 600 aktualnie w Crismon Desert, gdzie powinienem mieć na 800. 

Okej, kalibracje wylaczylem lepiej nie ruszac i tak nie mam pojecia jak ma byc dobrze.

Opublikowano (edytowane)

Kalibracja to podstawa. Ustaw tak jak ma być. Ustawienia w grze nadpisują systemową i tam ustawiałbym pod siebie. Pisze "bym", ponieważ ja siedzę na win10 i nie mogę pobrać tej apki do kalibracji, więc tylko w grze robię. 

Obejrzyj ten filmik sobie:

Edytowane przez j4z
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, j4z napisał(a):

Kalibracja to podstawa. Ustaw tak jak ma być. Ustawienia w grze nadpisują systemową i tam ustawiałbym pod siebie. Pisze "bym", ponieważ ja siedzę na win10 i nie mogę pobrać tej apki do kalibracji, więc tylko w grze robię. 

Obejrzyj ten filmik sobie:

Dzięki kalibracja zrobiona, a mam pytanie jesli w monitorze mam wlaczone HDR game , a w ustawieniach ekranu HDR off to jak wlacze gre automatycznie wlaczy HDR.  Jesli nie to musze ten drugi profil robic.

AHA Dolby Vision wlaczac czy nie? 

Brightness 35 i contast 70 moze byc jak mam ciemne pomieszczenie? 

Edytowane przez Zbyl88