Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Masz trochę racji. Posprawdzałem: panel oledowy 27'' w rzeczywistości ma w monitorach 26,7'' i 26,5'' aktywne. Ze względu na to że panele lcd 27'' mają dużo bliżej 27'' niż oledowe, to producenci monitorów wolą podawać te 26,5''.

Trochę mnie zmyliło to jak podaje to np. asus "27-inch (26.5-inch viewable)"

Edytowane przez Sirias
Opublikowano
Teraz, CryptTM napisał(a):

@Lameismyname to żeś mnie waść zmartwił tym tematem... Mam nadzieję, że to wada pojedynczego egzemplarza, a temat Ci szybko ogarną.

13.04.2026 - zostawiłem monitor na rękojmię za pośrednictwem lokalnego sklepu Media Expert
14.04.2026 - dostałem aktualizację "Rozpoczęliśmy realizację Twojego zgłoszenia"
15.04.2026 - "Twoje urządzenie jest w trakcie obsługi w serwisie"

Na przeczekanie kupiłem monitor KTC H27T27 ale pechowo wysyłka z DE, więc dopiero w poniedziałek do mnie dotrze.

Co do Gigabyte MO27Q28G - patrzyłem w różnych źródłach i nie spotkałem się aby ktoś zgłaszał podobny problem, przez co zakładam, że mój przypadek jest wyjątkowy. Zobaczymy ile poczekam i jak to się skończy.

Jeżeli miałbym zgadywać, to najbardziej prawdopodobnym scenariuszem byłaby wymiana na nowy egzemplarz, bo sama matryca jest głównym kosztem monitora i nie chce mi się wierzyć, że serwis ma ich zapas i wymienia, chociaż mogę się mylić.

Ciekawy jestem jak się sprawa zakończy, a co najważniejsze - kiedy ;) 

Opublikowano
21 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Co do Gigabyte MO27Q28G - patrzyłem w różnych źródłach i nie spotkałem się aby ktoś zgłaszał podobny problem, przez co zakładam, że mój przypadek jest wyjątkowy.

No właśnie też przerzuciłem na szybko różne tematy i nie znalazłem problemów, a juz na pewno nie takiego "kalibru". Stąd wniosek, że pewnie jakiś wadliwy, pojedynczy egzemplarz, co przecież może się zdarzyć, dlatego liczę, że Ci to ogarną szybko :thumbup:

• Like 1
Opublikowano

@CryptTM Pomimo, że jest to pojedynczy i wyjątkowy przypadek, a tak jak wspominałem - każde urządzenie może losowo trafić się z wadą fabryczną, co niestety czasem ma miejsce, mimo wszystko wzbudzi we mnie wzmożoną czujność jeżeli otrzymam nowy monitor lub stary z wymienioną matrycą. Zobaczymy na ile profesjonalnie zachowa się serwis. Ciekaw jestem rozwoju sytuacji.

Ciekawi mnie też przyczyna tej całej draki... dlaczego część ledów białych zaczęła świecić bardziej na szaro.

Opublikowano

Musi być wada fabryczna, przecież nie jeden ten monitor ma i zapewne przebiegi też mają i grubo większe, niż u Ciebie, a mimo to - na necie ma opinię bardzo dobrego monitora, więc coś w tym musi być.

Niemniej - przy nowym monitorze cierpliwość i dokładne sprawdzenie wręcz wskazane :thumbup:

• Like 1
Opublikowano

Z tego co patrzę to dzisiaj mija już 10 dni od momentu zgłoszenia monitora na rękojmię.
Z tego co czytam "Sprzedawca ma 14 dni kalendarzowych na ustosunkowanie się do reklamacji z tytułu rękojmi złożonej przez konsumenta".

Zastanawiam się jaki będzie rozwój sytuacji. Zgłoszenie ma od dawna status "Reklamowany produkt znajduje się w autoryzowanym serwisie".
Dostałem też jakieś 2 smsy po drodze, że sklep dokłada wszelkich starań aby zgłoszenie zostało zrealizowane jak najszybciej, chociaż sam status się nie zmienił.

Zdążyłem sobie przemyśleć sprawę i dochodzę do wniosku, że paradoksalnie najlepiej jakbym dostał ten sam nowy/naprawiony monitor (Gigabyte), bo LG boję się brać ze względu na tylko 2 lata gwarancji, a ASUS jest błyszczący i będę miał dramat w pokoju...
Jedyna myśl, która mi się kotłuje na wypadek zwrotu gotówki, to wzięcie LG i dokupienie dodatkowego roku gwarancji (ok. 300zł+). No nic, będę się jeszcze zastanawiał ;) 

Opublikowano (edytowane)

Z prawnego punktu widzenia sama informacja skierowana do konsumenta, że sklep go naprawi jest ustosunkowaniem się do rękojmi. Sklepy często wysyłają ostateczną decyzję w ostatnim dniu.

Za to naprawa nie ma ściśle określonego czasu bo wygląda to tak: "sprzedawca jest obowiązany wymienić rzecz wadliwą na wolną od wad lub usunąć wadę w rozsądnym czasie bez nadmiernych niedogodności dla kupującego".

Za "rozsądny czas" uważa się różne terminy w zależności od skomplikowania sprawy (choć raczej mówimy o skali tygodni niż miesięcy).

Za to trzeba uważać na odpowiedzi w stylu, że odrzucają ale serwis będzie jeszcze weryfikował. Takie stawanie w rozkroku nie jest ustosunkowaniem się.

Edytowane przez Sirias
Opublikowano
15 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Jedyna myśl, która mi się kotłuje na wypadek zwrotu gotówki, to wzięcie LG i dokupienie dodatkowego roku gwarancji (ok. 300zł+). No nic, będę się jeszcze zastanawiał ;) 

Jaki LG? 

Ja dalej siedzę na Gigusiu i nie narzekam, miałeś pecha po prostu.

Opublikowano

@Sirias Póki co nie mam konkretnej informacji jakie kroki podejmie sklep. Skoro reklamowany monitor jest w "autoryzowanym serwisie" myślę, że sklep wysłał go do serwisu producenta i czeka na odzew.
Nie mam jakiegoś ciśnienia, bo miałem nosa i nabyłem monitor zastępczy. Degradacja z OLEDa na IPS, to jakbym przesiadł się z wykwintnych obiadów na mielonkę z puszki, mimo wszystko nie pali mi się, chociaż lepiej byłoby już mieć sprzęt u siebie i z niego korzystać.
Zobaczymy.

4 godziny temu, galakty napisał(a):

Jaki LG? 

Ja dalej siedzę na Gigusiu i nie narzekam, miałeś pecha po prostu.

O dokładnie ten (https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-lg-ultragear-27gx700a-b-26-5-2560x1440px-280hz-0-03-ms-gtg)
No, a pecha miałem jak widać... chociaż z wadami fabrycznymi bywa, że pokazują się z czasem i równie dobrze komuś za jakiś czas też może się w podobny sposób wysypać.
Uroki zakupu najnowszych nowinek i bycia beta-testerem na własne życzenie - mimo wszystko obstawiam mój przypadek jako odosobniony.

A LG jestem ciekaw, lubię tą markę, miałem wiele rzeczy LG i zawsze byłem zadowolony. Ponadto nikt na forum się nie chwalił posiadaniem tego monitora, a na RTINGS przed paywallem w recenzji miał naprawdę dobre staty.
Zawsze fajnie sprawdzić coś nowego ;) 

Opublikowano
7 minut temu, galakty napisał(a):

Przecież to raczej ta sama matryca? To jaki sens? 

RTX 5070ti to ten sam chip, a miałem Inno3d, a teraz mam PNY ;) 

Jak miałbym okazję, to dlaczego nie? Tym bardziej, że kupiłbym u firmy matki, której dziełem jest tandem. Może lepszy soft, lepsze wykonanie, lepiej selekcjonowane matryce (mniejszy banding), a może nic z powyższych. Tak dla draki z ciekawości można wziąć. Ja lubię przerzucać sprzęt co z resztą nieraz widać na forum, chociaż też w granicy rozsądku.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Banding zależy od szczęścia ;) 

Na Twoim miejscu sprawdziłbym albo Tandem Glossy, albo QD. Większy sens jak już chcesz wachlować. 

U mnie Glossy się nie sprawdzi... mam bardzo nasłoneczniony pokój. 
Z QDkami miałem styczność i uważam (jak z resztą cała rzesza testerów, recenzentów), że na dzień dzisiejszy odstają od Tandemów. Oczywiście role mogą się odwrócić jak samsung wypuści kolejną generację ale na dzień dzisiejszy nie potrzebuję downgrade.
Ponadto QDki mają parę wad, które byłyby dla mnie udręką.

Opublikowano
23 godziny temu, Sirias napisał(a):

LG ma gorsze warunki gwarancji na tandem: tylko 2 lata.

Tak, pisałem o tym nawet parokrotnie w tym wątku.
Jest jednak możliwość wykupienia dodatkowej gwarancji zależnie od sklepu. +1 rok to dodatkowy koszt ok 300-400zł z tego co patrzyłem na szybko.

Gdybym tu i teraz dostał zwrot gotówki (2199zł) realne opcje jakie mam:
- kupno/wymiana bezkosztowa na nowy egzemplarz Gigabyte MO27Q28G chociaż po obecnych doświadczeniach jestem sceptyczny do tego czy chcę drugi raz wchodzić do tej samej rzeki 
- kupno ASUSA XG27AQWMG na 3 letniej gwarancji za dopłatą ok. 150zł ale powłoka glossy będzie odbierać mi smak życia
- kupno LG UltraGear 27GX700A-B na 2 letniej gwarancji za dopłatą ok. 250zł co przy obecnym doświadczeniu jest nierozsądne bo chciałbym jak najdłuższą gwarancję
- kupno LG UltraGear 27GX700A-B na 3 letniej gwarancji (PLUS) za dopłatą ok. 550-600zł wydaje się rozsądne "przedmiotowo" jednak ze względów ekonomicznych dopłata 600zł premium patrząc na cenę modelu Gigabyte wydaje się nierozsądna.

I tak zataczamy koło ;) Wybór między dżumą, a cholerą.

• Upvote 1
Opublikowano

@galakty pewnie masz rację. Obstawiam, że problem sam się rozwiąże, bo przy rękojmi za pierwszym podejściem to sklep wybiera rozwiązanie i skoro monitor trafił do autoryzowanego serwisu, to albo wymienią matrycę ew. wymiana na nowy. Jak wymienią matrycę, albo na nowy egzemplarz, nie będzie mi się chciało kombinować ze sprzedażą, bo trzebaby z ceny zauważalnie zejść i dokładać. Trochę bez sensu.

Opublikowano

Sorry za doubleposta ale mam odpowiedź ze sklepu.

Cytat

Dzień dobry Panie Lamo,

dziękuję za kontakt.

Produkt zgłoszony do reklamacji numer S1000500100900, przekazaliśmy do serwisu. 

Naprawa zostanie zrealizowana bezpłatnie.

W związku z tym, nie możemy uwzględnić wniesionego żądania.

O możliwości odbioru towaru poinformują pracownicy sklepu.

W przypadku wątpliwości, proszę o kontakt z Biurem Obsługi Klienta:

e-mail [email protected]

infolinia 221223097 (pon.-pt. 8:00 – 15:00).

Bolesław Chrobry

Dział Obsługi Klienta

(wszelkie istotne dane zmienione)

Czyli czekam na swój naprawiony egzemplarz.
Oby wszystkie akcesoria do mnie wróciły, bo poszedł cały komplet "tak jak kupiłem" no i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze poskładane ;) 
Teraz nie wiadomo kiedy będę miał go z powrotem. Chociaż tyle dobrego, że nowa matryca "0h". Reklamowałem przez sklep, więc jak dostanę info, że jest do odbioru, poproszę w sklepie o wyjęcie go z pudła i podłączenie przy mnie oraz dokonamy inspekcji - jak będzie wszytko OK, zabieram, jak nie to reklamuję dalej. Mam nadzieję, iż sytuacja się szybko rozwiąże. Pewnie jestem pierwszym reklamującym tandema i czekają na nową matrycę xD 

• Upvote 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Update. Dopytywałem mailowo 4 maja BOK Media Expert czy coś nowego wiadomo, bo temat zamarzł. 5 maja dostałem informację, że serwis czekał na części niezbędne do naprawy (zapewne matryca).
Dzisiaj dostałem telefon z lokalnego sklepu ME, że proponują nowy monitor i tylko taką opcję mam do wyboru (pytanie retoryczne) - zgodziłem się.
Domyślam się, iż teraz sprawnie pójdzie więc cała historia zamknie się w miesiącu (bez kilku dni).
Jedyne czego się obawiam, to jak trafię na egzemplarz z cholernym bandingiem - wtedy może być lipa, bo sprawny, bez wad, a wymienić się nie da. No nic, zobaczymy. 

• Upvote 3
Opublikowano

No dobra, jest zakończenie tej całej historii.
Odebrałem z ME dzisiaj nówkę monitor. 
Generalnie sprawdzałem banding i na moje lamie oko jest niebo a ziemia (na plus) względem poprzedniego egzemplarza.
Co ciekawe... dostałem monitor przeznaczony na rynek Filipiński (AP) z ichniejszymi kablami zasilającymi, więc nie dziwne, że nie mogłem znaleźć europejskiego.

No nic, miejmy nadzieję, że będę miał już spokój ;) 

gigabyte.png

• Like 1
  • Upvote 3