Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam dopiero co zlozylem PC wkurzaja mnie te wentylatory ,ze glosno chodza ,a w grze to juz w ogole sa momenty, ze chodza jak traktor.

Cos chyba nie tak o to wyniki. Ogolnie w HW info niby AI twierdzi,ze wszystko jest okej.   Z kolei Cinebench podobno slaby wynik.   Jak robilem w Cinebench GPU to wynik wyszedl 2x tyle ,ale multithreads tylko 5k.  Chyba, ze AI glupoty gada, widze, ze identyczny sprzet jak moj ma podobny wynik

Zrzut ekranu 2026-04-18 162419.png

Zrzut ekranu 2026-04-18 164048.png

Zrzut ekranu 2026-04-18 164605.png

Zrzut ekranu 2026-04-18 164615.png

Zrzut ekranu 2026-04-18 164625.png

Zrzut ekranu 2026-04-18 164647.png

Zrzut ekranu 2026-04-18 164658.png

Mam nadzieje, ze ktos pomoze bo ja sie gowno znam

Zrzut ekranu 2026-04-18 165859.png

Zrzut ekranu 2026-04-18 173002.png

Edytowane przez Zbyl88
Opublikowano

wylacz hyper-v - odinstaluj ta funkcje

image.png.99f8e077c8f185d14b9ab155a2f7ce19.png

co do screenow - nei jestesmy chatgpt - nie wrzucaj wszystkiego jako smietnik.

pokaz nam screeny z hwinfo po tescie - albo po jakiejs grze zebysmy widzieli max temp na podzespolach.

jestes pewny ze wentylatory masz zamontowane poprawnie? poprawnie zamontowane i podlaczane - odpowiednia strona?

gdzies ci pisalem ze biosie mozesz zmienic preset pracy wentylatorow np na silentmode/perfomrace mode/standard mode/max mode

nas interesuja temperatury i zuzycie

Opublikowano
14 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

wylacz hyper-v - odinstaluj ta funkcje

image.png.99f8e077c8f185d14b9ab155a2f7ce19.png

co do screenow - nei jestesmy chatgpt - nie wrzucaj wszystkiego jako smietnik.

pokaz nam screeny z hwinfo po tescie - albo po jakiejs grze zebysmy widzieli max temp na podzespolach.

jestes pewny ze wentylatory masz zamontowane poprawnie? poprawnie zamontowane i podlaczane - odpowiednia strona?

gdzies ci pisalem ze biosie mozesz zmienic preset pracy wentylatorow np na silentmode/perfomrace mode/standard mode/max mode

nas interesuja temperatury i zuzycie

Niby ja wylaczylem ,a w HW info caly czas jest ten komunikat. To co wrzuciles na screen u mnie jest podpisane platforma funkcji Hypervisor. 

A z cinebench niby co nie tak z tym testem przeciez on sam obciaza PC i do tego gry nie musze wlaczac. 

a niby jak test sie robi w HW info nic tu takiego nie widze, moge tylko wlaczyc program i kliknac temperatury.

13 minut temu, Qrdello napisał(a):

No i zależy czy wentylatory są PWM czy DC. Wbrew pozorom tutaj często ludzie błąd popełniają i komp odlatuje. 

nie pisz do mnie skrotami bo i tak nic z tego nie czaje. 

Opublikowano

To tryb pracy wentylatorów. Wejdziesz w UEFI to tam w zakładce odpowiadającej za zarządzanie wentylatorami masz przełącznik między PWM, DC i pewnie AUTO. Jeżeli wentylatory masz PWM, czyli nowsze, a włączone DC - to np. na niskim obciążeniu te wentylatory i tak nie zjadą z obrotami do minimum. Różne uefi mogą domyślnie ustalać właśnie DC a nie PWM i stąd czasami wentylatory pracują głośniej niż powinny, bo nie wykorzystują pełnego potencjału wynikającego z cyfrowego zarządzania sygnałem o obrotach. 

DC - 3piny

PWM - 4 piny

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Qrdello napisał(a):

To tryb pracy wentylatorów. Wejdziesz w UEFI to tam w zakładce odpowiadającej za zarządzanie wentylatorami masz przełącznik między PWM, DC i pewnie AUTO. Jeżeli wentylatory masz PWM, czyli nowsze, a włączone DC - to np. na niskim obciążeniu te wentylatory i tak nie zjadą z obrotami do minimum. Różne uefi mogą domyślnie ustalać właśnie DC a nie PWM i stąd czasami wentylatory pracują głośniej niż powinny, bo nie wykorzystują pełnego potencjału wynikającego z cyfrowego zarządzania sygnałem o obrotach. 

DC - 3piny

PWM - 4 piny

Okej zaraz sprawdze, a jakims jeszcze programem testowac jak to zmienie. Te wyniki z Cinebench sa okej czy zle?\

Tu screen jak na chwile zminimalizowalem gre bo nie wiem jak inaczej.

Zrzut ekranu 2026-04-18 182630.png

Edytowane przez Zbyl88
Opublikowano (edytowane)

image.thumb.png.9714e10c2c80f72b749c9c57b5182173.png

Wydaje się ok, 9800X3D jest jakieś 25-30% szybszy w workloadzie od 7800X3D

Pytanie zasadnicze - czy, prócz głośnej pracy, odczuwasz jakiekolwiek niedobory wydajności ? :E 

Najlepiej byłoby odpalić jakiś MSI afterburner na ekranie i patrzeć jak się proc zachowuje i karta w grach z mieszanym obciążeniem.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
40 minut temu, Qrdello napisał(a):

image.thumb.png.9714e10c2c80f72b749c9c57b5182173.png

Wydaje się ok, 9800X3D jest jakieś 25-30% szybszy w workloadzie od 7800X3D

Pytanie zasadnicze - czy, prócz głośnej pracy, odczuwasz jakiekolwiek niedobory wydajności ? :E 

Najlepiej byłoby odpalić jakiś MSI afterburner na ekranie i patrzeć jak się proc zachowuje i karta w grach z mieszanym obciążeniem.

ok zainstaluje wieczorem program i napisze co i jak. Nie oprocz tej pracy wentylatorow wszystko sie wydaje ok.

Opublikowano
33 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

occt pusc test i hwinfo w tle- to pokaze jak dobrze chlodzą sie twoje podzespoly

ale to hwinfo to pokazuje na biezaco jak zminimalizuje gre to moze juz pokazac mniej stopni. Juz wrzucalem screen z tego programu.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Qrdello napisał(a):

DC - 3piny

PWM - 4 piny

okej wszedlem w biosie w opcje smart fan 6 z wentylatorami

zmienilem CPU FAN SPEED Control z normal na Silent

Zmienilem temperature interval  na 3 max

CPU FAN CONTROLE MODE z auto na PWM.

Mam chlodzenie wodne Arctic Liquid Freezer 3 Pro 360 Black

Zasilacz Fractal Design ION 3 gold 1000W atx 3.1

U was slychac caly czas ten wentylator przy normalnej pracy PC na przegladarce? 

W grach glosniej ,a czasami byl traktor przynajmniej mi to przeszkadza. Teraz bede obserwowal czy cos lepiej.

Edytowane przez Zbyl88
Opublikowano

Proszę mi narysować w paincie lub na kartce: Obudowę i wszystkie wentylatory, w którą stronę Dmuchają, Bo ja już różne rzeczy widziałem. Jak kupilem swojego 1. Kompa używanego, Wszystkie Wenty wpychały powietrze.

Opublikowano
7 minut temu, j4z napisał(a):

Proszę mi narysować w paincie lub na kartce: Obudowę i wszystkie wentylatory, w którą stronę Dmuchają, Bo ja już różne rzeczy widziałem. Jak kupilem swojego 1. Kompa używanego, Wszystkie Wenty wpychały powietrze.

nie no musi byc dobrze.

IMG20260418203358.jpg

Opublikowano (edytowane)

Moze ja jestem przewrażliwiony na ten halas, ale stary na pewno chodzil ciszej. Wrzuce zaraz z msi afterburner jak zjem kolacje. Wole sie upewnic. Zmienilem temperature interval  na 3 max Tak moze byc, bo w necie znalazlem oprocz silent trybu  i pwm jescze to zwiekszyc. Narazie chyba troche ciszej jak w przegladarce siedze.

Edytowane przez Zbyl88
Opublikowano (edytowane)

Które wentylatory najbardziej Cię irytują? Jakie masz wentylatory w obudowie, jak i gdzie wsadzone, jaka obudowa? Kto składał kompa? Pokaż krzywe w biosie. Wykonuj zalecenia.

Bo tak to Ci nikt nie pomoże...

Najlepiej to uzupełnij info w pierwszym poście, bo zrobi się pierdolik i może mało komu będzie się chcieć go czytać całego. 

PS to zdjęcie, które dałeś, nic mi nie mówi.

a to: 

Spoiler

No tak, zdjęcie w 100% to potwierdza. :thumbup:

Był sarkazm.

Puściles ten occt z odpalonym hwinfo, jak Mateo prosił? 

Edytowane przez j4z
Opublikowano
2 godziny temu, j4z napisał(a):

Które wentylatory najbardziej Cię irytują? Jakie masz wentylatory w obudowie, jak i gdzie wsadzone, jaka obudowa? Kto składał kompa? Pokaż krzywe w biosie. Wykonuj zalecenia.

Bo tak to Ci nikt nie pomoże...

Najlepiej to uzupełnij info w pierwszym poście, bo zrobi się pierdolik i może mało komu będzie się chcieć go czytać całego. 

PS to zdjęcie, które dałeś, nic mi nie mówi.

a to: 

Pokaż ukrytą zawartość

No tak, zdjęcie w 100% to potwierdza. :thumbup:

Był sarkazm.

Puściles ten occt z odpalonym hwinfo, jak Mateo prosił? 

no mam ciemno w pokoju ,lampy slabo swieca dobra zrobie ci zdjecie jak bedzie jasno w dzien,ale chyba widziec ,ze wentylatory sa dobra strona ustawione. oCCT WIDZE, ze test trwa godz zrobie jutro rano i wysle wynik. Jaki program ,zebym widzial w czasie gry fps. Ten gupi after burner nadal wyswietla napisy w grze po wylaczeniu.