kouczan 2 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja Witam. Szukam monitora 27", który będzie podpięty do laptopa HP Omen AMD Ryzen 7 8845HS, NVIDIA GeForce RTX 4060. W gry nie będzie grane. Praca na pakiecie biurowym (dobre czcionki), programach CAD i amatorska obróbka zdjęci i filmów (dobre odwzorowanie kolorów). Rozdzielczość 2560x1440. Możliwość regulacji wysokości i kąta pochylenia, dobre kąty widzenia. Możecie coś polecić w przedziale do około 2000 zł?
Kyle 479 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja 17 minut temu, kouczan napisał(a): i amatorska obróbka zdjęci i filmów (dobre odwzorowanie kolorów). Tutaj kluczowe będzie oprofilowanie toru wyświetlania i kalibracja choćby temp. barwowej. Oczywiście sam monitor nie może zmieniać gammy i kolorów pod kątem jak VA czy TN.
kouczan 2 Opublikowano 15 Maja Autor Opublikowano 15 Maja 10 godzin temu, Kyle napisał(a): Tutaj kluczowe będzie oprofilowanie toru wyświetlania i kalibracja choćby temp. barwowej. Oczywiście sam monitor nie może zmieniać gammy i kolorów pod kątem jak VA czy TN. Kluczowe to tutaj jest słowo "amatorsko". Niestety warunki mam jakie mam. Zmienne oświetlenie, często pracuję wieczorem z lampką nocną ustawioną gdzieś z boku, albo z oknem z tyłu w ciągu dnia, więc warunki są z dupy czasami. Szukać OLEDA czy IPS?
Galvatron 65 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Najlepszym wyborem będzie Sharp EA272Q: https://fotoplus.pl/monitor-sharp-multisync-ea272qb-czarny-60005917-autoryzowany-sprzedawca?srsltid=AfmBOopBbEGLaW589tnAW9F2h5CyGnQu2jb5GRnQAdE8QzvptAyXaOhq Ma dobrej jakości matrycę i elektronikę sterującą oraz sprzętową kalibrację, którą można zrobić w autoryzowanym serwisie. To zdecydowanie lepszy sprzęt niż monitory typowo konsumenckie.
kouczan 2 Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja 4 minuty temu, Galvatron napisał(a): Najlepszym wyborem będzie Sharp EA272Q: https://fotoplus.pl/monitor-sharp-multisync-ea272qb-czarny-60005917-autoryzowany-sprzedawca?srsltid=AfmBOopBbEGLaW589tnAW9F2h5CyGnQu2jb5GRnQAdE8QzvptAyXaOhq Ma dobrej jakości matrycę i elektronikę sterującą oraz sprzętową kalibrację, którą można zrobić w autoryzowanym serwisie. To zdecydowanie lepszy sprzęt niż monitory typowo konsumenckie. Na poważnie zastanawiam się między tym podlinkowanym a EA272U i czy warto dopłacać do 4K. Przyglądam się jeszcze LG 27G850A-B z opcją z szybkim przełączaniem rozdzielczości. Cześć programów CAD z jakimi pracuje powyżej 2560x1440 ma problem ze skalowaniem. Taka opcja by to rozwiązała. Do CAD fullhd do zdjęć 4K. Gdzieś tam z tyłu głowy mam jeszcze iiyama PorGraphic (ale to głownie ze względu na to, że w pracy mam monitory tej firmy i jestem zadowolony). Słabo z jakimiś opiniami użytkowników, niby testy jakieś są na necie ale np.te Sharpy niektórzy polecają a niektórzy piszą żeby dokładać do Eizo, ale to w moim totalnie amatorskim zastosowaniu to raczej przesada.
Rekomendowane odpowiedzi