Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim garażu podziemnym sygnał GSM jest bardzo słaby. 3 metry od mojego garażu jest duży otwór wentylacyjny i tutaj już jest ciut lepszy sygnał.

Jak wzmocnić ten sygnał ? Jakiś wzmacniacz z anteną zewnętrzną i antenę umieścić w miejscu gdzie jest jako taki sygnał ?

Opublikowano

To twój prywatny garaż w domku czy na jakimś osiedlu od dewelopera . Według google "Samodzielna instalacja i używanie wzmacniacza GSM (repeatera) przez osoby prywatne jest w Polsce nielegalne."

Opublikowano

Hmmm pod budynkiem są garaże. Jeden z nich jest mój, na własność, z osobną bramą i licznikiem prądu.

Ten wzmacniacz byłby używany tylko okresowo gdy przebywam w garażu, bo nie mam wtedy kontaktu ze światem :D

Opublikowano
25 minut temu, IceMan napisał(a):

Hmmm pod budynkiem są garaże. Jeden z nich jest mój, na własność, z osobną bramą i licznikiem prądu.

Ten wzmacniacz byłby używany tylko okresowo gdy przebywam w garażu, bo nie mam wtedy kontaktu ze światem :D

To nie zmienia faktu że używanie takich rzeczy przez osoby prywatne w Polsce jest nielegalne bez odpowiednich pozwoleń tu masz wszystko ładnie opisane Wzmacniacz Sygnału GSM

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Masa ludzi używa tego typu urządzenia bez żadnych pozwoleń także to tyle w temacie ;)

Zagłuszacze to widziałem na kilku magazynach w Polsce jaki i poza Polską , no nie wiem czy taka masa ludzi tego używa w garażach i piwnicach szybciej na łodziach bliżej brzegu jak tu Wzmacniacz sygnału telefonu komórkowego 2G,3G,4GLTE ale są też inne 500 zł do Neta i Rozmów  nie wiem czy to takie opłacalne żeby tylko mieć zasięg w garażu na te kilka minut jak się parkuje samochód. inna sprawa jak się tam siedzi i majsterkuje pół dnia 

Opublikowano

Panowie, w temacie wzmacniaczy sygnału "GSM" to podążanie ścieżką instalacji samodzielnej bez certyfikacji UKE i bez zgody Operatora to prosta ścieżka do potencjalnych poważnych problemów prawnych i finansowych. 

Argument że "wielu używa i nie ma problemów" to jest to potężne uproszczenie i słaby argument. Ponownie przywołam link to tej strony powyżej  i dodam że operatorzy dostają mnóstwo zgłoszeń w temacie zakłóceń sieciowych wprowadzanych przez rzeczone wzmacniacze indywidualnie instalowane przez "fachowcóf co to im było słabo a tera jest lepij" .... - poza tym nie mają pojęcia że sieją zakłóceniami po całym sektorze czy komórce i ilość problemów dla wszystkich innych klientów kończy się pelengiem i namierzeniem pacjenta ...

Chcesz mieć zasięg w danym miejscu ? - zgłoś zapotrzebowanie do operatora - albo zmień operatora - nie instaluj samodzielnie niczego aktywnego w sieci !

Możesz też zainstalować WiFi z połączeniem do swojej głównej jednostki na PoEi używać WiFi Calling przez dowolne inne oprogramowanie.

Opublikowano
22 minuty temu, Pro8lem napisał(a):

Panowie, w temacie wzmacniaczy sygnału "GSM" to podążanie ścieżką instalacji samodzielnej bez certyfikacji UKE i bez zgody Operatora to prosta ścieżka do potencjalnych poważnych problemów prawnych i finansowych. 

Argument że "wielu używa i nie ma problemów" to jest to potężne uproszczenie i słaby argument. Ponownie przywołam link to tej strony powyżej  i dodam że operatorzy dostają mnóstwo zgłoszeń w temacie zakłóceń sieciowych wprowadzanych przez rzeczone wzmacniacze indywidualnie instalowane przez "fachowcóf co to im było słabo a tera jest lepij" .... - poza tym nie mają pojęcia że sieją zakłóceniami po całym sektorze czy komórce i ilość problemów dla wszystkich innych klientów kończy się pelengiem i namierzeniem pacjenta ...

Chcesz mieć zasięg w danym miejscu ? - zgłoś zapotrzebowanie do operatora - albo zmień operatora - nie instaluj samodzielnie niczego aktywnego w sieci !

Możesz też zainstalować WiFi z połączeniem do swojej głównej jednostki na PoEi używać WiFi Calling przez dowolne inne oprogramowanie.

Dlatego jak dla mnie za dużo z tym problemów niż co warte , staranie się o pozwolenia z UKE i od operatora nie ma sensu tylko po to żeby mieć zasięg w garażu na kilka minut . Całkiem sporo jest miejsc bez zasięgu i nawet operator sam tam nie daje wzmacniaczy sygnałów np metro albo wielopoziomowe parking podziemne , na mapie polski są też czarne punkty bez zasięgu i nikt z tym nic nie robi bo nikomu się nie opłaca  

Opublikowano

Jest jeszcze jedna opcja wynikajaca z samej kontrukcji obiektu ktora czasem zdaje egzamin , jest to uklad pasywny skladajacy sie z dwoch anten i fragmentu kabla koncentrycznego o zadanej impedancji. W sytuacji gdy pomieszczenie jest z definicji klatka faradaya o znacznym tlumieniu sygnalow radiowych w pasmie uzytkowym umieszczenie anten z zyskiem kierunkowym dB w ukladzie wew ÷ zew z krotkim lacznikiem kablowym moze przyniesc poprawe sygnalu w pomieszczeniu . Jest to sytuacja szegolna i mozliwa do uzyskania gdy na zewnatrz sygnal jest "silny" a wewnatrz calkiem stlumiony poprzez konstrukcje obiektu bo pasywny uklad antenowy ma ujemny bilans energetyczny ale w takiej konfiguracji moze zadzialac