Hetman506 0 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) Cześć. Szukam zasilacza pod zestaw podany w temacie. Obecnie mam zasilacz BQ System Power 9 500W Bronze więc zmuszony jestem do zmiany Zastanawiam się nad zasilaczem 750W lub 850W. Przez kilka lat raczej nie przewiduję zmiany podzespołów. Możecie mi coś polecić? Pierwszy z brzegu wpadł mi BQ Pure Power 13m 850W i Montech Centaury II 850W, ale nie wiem czy to nie przesadzone zasilacze do tego zestawu. Co do BQ to mam jedno zastrzeżenie, zarówno do wersji 850W i 750W - ostatnie doniesienia mówią, że nie ma reguły z jakimi kondensatorami przyjdą - 85C/105C. Nie zamierzam podkręcać karty, raczej zrobić jakiś undervolting i delikatne ograniczenie mocy więc całkowity pobór zestawu nie będzie jakiś duży. Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 20 Maja przez Hetman506
ShaDow_Pro 1 079 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) Pure Power w swoich zwykłych cenach bym odpuścił, chyba że promka fajna. Montech dosyć głośny. Nie podałeś budżetu, MSI A850GS to fajny wybór, obecnie 470zł https://www.x-kom.pl/p/1316274-zasilacz-do-komputera-msi-mpg-a850gs-pcie5-850w-80-puls-gold-atx-31.html Jak ma być tanio to supremo poniżej 400zł jest https://www.morele.net/zasilacz-endorfy-supremo-fm6-850w-ey7a012-14722866/?ceneo_cid=280ae591-0dac-aa40-0138-15317aa9542c https://www.x-kom.pl/p/1319950-zasilacz-do-komputera-endorfy-supremo-fm6-850w-80-plus-gold-atx-31.html 13M 850W jest za 419zł https://www.x-kom.pl/p/1341686-zasilacz-do-komputera-be-quiet-pure-power-13-m-850w-80-plus-gold.html Edytowane 20 Maja przez ShaDow_Pro
kubon 209 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Śmiem twierdzić że nie musisz wymieniać zasilacza. Całość nie powinna przekroczyć 350w
ShaDow_Pro 1 079 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) @kubon Ja bym wymienił starego bronza, będzie pracował pod bardzo dużym obciążeniem i do tego nieefektywnie bardzo. Postawiłbym na MSI aktualnie, lub jak ma być taniej to FM6. Edytowane 20 Maja przez ShaDow_Pro 1
kubon 209 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Wymienić można ale na upartego by działało @ShaDow_Pro ty nie miałeś Vegi 750 do sprzedania? Najtańszy sensowny zasilacz
ShaDow_Pro 1 079 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja @kubon Miałem, już dawno poszła Teraz Vega M 850 ~350zł bez promek, to wolałbym za niewiele więcej FM6, cichszy i lepsze kondensatory.
Hetman506 0 Opublikowano 21 Maja Autor Opublikowano 21 Maja (edytowane) Faktycznie zapomniałem o budżecie, powiedzmy że do 500 zł. Jak będzie trzeba to się trochę dołoży :). Ten MSI wygląda fajnie i ma dobre opinie. Może jestem trochę przewrażliwiony na tym punkcie ale ma on strasznie niską sprawność przy małym obciążeniu w porównaniu z innymi zasilaczami w tej samej cenie. Wiem że przy przeglądaniu internetu będzie to pewnie tylko kilka watów różnicy ale jak pisałem, taka moja dziwna przypadłość No i dalej pozostaje pytanie czy jest sens pchać się w aż 850 watów? Jak kolega @kubon policzył cały zestaw pewnie nie weźmie nigdy więcej jak 300-350W, więc bliżej optymalnego zakresu dla słabszych zasilaczy (ale moje 500W i tak wymieniam :D). Edytowane 21 Maja przez Hetman506
ShaDow_Pro 1 079 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja (edytowane) Imo nie ma sensu brać słabszych niż 850W bo różnica w cenie jest mała, co do MSI to ta "mała" sprawność to jest max 5W różnicy i tego nie odczujesz. 13M mają fajna sprawność, nawet FM6 ma lepsze kondensatory. Jak postarasz się ponad 400W weźmie, mniejsze obciążenie to dłuższa żywotność zasilacza i cichsza praca, 850 w tym budżecie to dobry wybór. Dobrą opcje jest też RM850X, teraz za 459zł https://techlord.pl/corsair-rm850x-850w-cybenetics-gold-atx-31-p-33337.html Edytowane 21 Maja przez ShaDow_Pro
Hetman506 0 Opublikowano 21 Maja Autor Opublikowano 21 Maja Masz na myśli, że FM6 ma lepsze kondensatory od BQ czy MSI? Co do tych sprawności to ja patrzyłem sobie na stronie Cybenetics i porównywałem, tylko jak to się ma do rzeczywistości to faktycznie trudno powiedzieć. Za MSI przemawia do mnie możliwość ręcznego włączenia wentylatora żeby też to ciepło się w nim nie kumulowało.
ShaDow_Pro 1 079 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja (edytowane) 6 minut temu, Hetman506 napisał(a): że FM6 ma lepsze kondensatory od BQ czy MSI? Od Pure Power, BQ niestety przyciął na nich i w tej cenie to jest mocno średnio. W RMx też masz tą opcję i jest trochę sprawniejszy, postawiłbym na niego ze wszystkich, za 459zł to dobra oferta. Dobre komponenty, lepsza sprawność od MSI i trochę gorsza od Pure power. https://www.cybenetics.com/evaluations/psus/2399/ https://techlord.pl/corsair-rm850x-850w-cybenetics-gold-atx-31-p-33337.html Edytowane 21 Maja przez ShaDow_Pro 1
Hetman506 0 Opublikowano 21 Maja Autor Opublikowano 21 Maja W takim razie chyba nie ma co tylko zamawiać tego korsarza. Wielki dzięki za pomoc
DarkeVo 757 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Corsarz to bajunia. Mam juz swego przeszło rok i zero problemów a do tego cichy jakby go wcale nie było 1
Krzysiak 3 244 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja (edytowane) Kurde zastanawiam się czy nie łyknąć go...bo coś mi a850g chyba zaczął świrować W Pragmata dziś przy ładowaniu i w menu karta świszczała jak posrana przy wysokim fps, gdy odpaliłem granie to brak sygnału i wentyle max. Włożyłem teraz na testy supremo fm5 750 z kompa syna i cisza oraz brak wywalania Edytowane 21 Maja przez Krzysiak
Lameismyname 4 096 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja @Krzysiak Jedna wiosna jaskółki nie czyni. Po jednej anomalii chciało Ci się zasiłkę przekładać? Zbadaj może nastawy GPU, bo może akurat w tym tytule masz niestabilność VRAM albo rdzeń nie daje rady na tak ujemny woltaż.
DarkeVo 757 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja @Krzysiak możliwe że to zasilacz miałem tak kiedyś z seasonic po zmianie zasilacza problem sie zakończył. A co do msi a850g to moj zaczął świrować po 8 miesiacach, gdy zostało odciete zasilanie prądu do niego to był problem z jego odpaleniem i dopiero po jakimś razie odpalił pc
Krzysiak 3 244 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja @Lameismynameze znikaniem obrazu to już nie pierwszy raz, w tej grze pierwszy raz GPU zaczęło grać cewkami. No i tak, na stock też sprawdzałem 1
DarkeVo 757 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Ze znikaniem obrazu i wentyle na full to męczyłem sie pół roku bo zdarzało sie to w losowych momentach🤭 wtedy miałem 4070ti suprim, wszystkiego próbowałem aż wymieniłem zasilacz. Każdy bedzie miał kiedyś swój koniec, prędzej czy później
Krzysiak 3 244 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Widzę że już po promo Poużywam trochę tego FM5 i jak nie wywali to coś kupię, może w tym czasie wywali w kompie młodego a850g, u niego też 9070xt siedzi. Zobaczymy
Lameismyname 4 096 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja 1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a): Widzę że już po promo Poużywam trochę tego FM5 i jak nie wywali to coś kupię, może w tym czasie wywali w kompie młodego a850g, u niego też 9070xt siedzi. Zobaczymy Sprawdź naklejki na zasilaczu czy czasem nie jest z piątku. Chińczyk pewnie w głowie miał już wieczornego browara i coś źle polepił
Krzysiak 3 244 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja @Lameismynamejednak kupiony RM850X, przynajmniej będę miał 100% pewności a nie ryzykował w kompie młodego z tym MSI
Lameismyname 4 096 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Teraz, Krzysiak napisał(a): @Lameismynamejednak kupiony RM850X, przynajmniej będę miał 100% pewności a nie ryzykował w kompie młodego z tym MSI Mój póki co zipie. Pecha miałeś. MSI na rękojmie wysyłasz?
Krzysiak 3 244 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Na MSI mam kupca, który sobie go wyśle na RMA w razie co także dołożę do interesu 130...a nawet nie dołożę, bo jeszcze mi daje 500W jakiś markowy (nie pamiętam co), ale za 100 powinien pójść
DarkeVo 757 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja 3 minuty temu, Lameismyname napisał(a): Pecha miałeś To ja też bo mój po 8 miesiącach zaczął wariować🤷
Lameismyname 4 096 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Teraz, DarkeVo napisał(a): To ja też bo mój po 8 miesiącach zaczął wariować🤷 Mój ma rok i 2 miechy jakoś tak. Póki co wszystko jest OK.
Rekomendowane odpowiedzi