Skocz do zawartości

Jeżeli dojdzie do premiery kart Nvidia GeForce RTX 5xxx SUPER na jaką kartę planujesz polować w dniu premiery?   

79 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jeżeli dojdzie do premiery kart Nvidia GeForce RTX 5xxx SUPER na jaką kartę planujesz polować w dniu premiery?

• 5070 SUPER
    • 5070 Ti SUPER
    • 5080 SUPER
    • Na żadną z powyższych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Dla mnie 5070S jesli potwierdzi sie specka to jedyna superka warta uwagi. 6gb vram wiecej oraz troche wiecej CUDA, 5070ti/5080 24gb potrzebne jak swini niebo ;) 

Znowu 5070S to ciągle ten sam mały rdzeń. Z punktu ekonomicznego, to będzie hit sprzedażowy co wcale nie dziwi - chyba, że wstępnie cena będzie zaporowa.
Co do 24GB VRAM w 5080 będzie bardziej przydatne i przez to pewnie karta odleci cenowo. Skoro 5090 teraz najbiedniej stoi za 17K, to jak 5080S 24GB cenowo napompowany będzie do 12K, to i tak będzie popyt.

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

5080 będzie bardziej przydatne

Nie nie bedzie, a juz dzis ta wydajnosc do 4k to ta karta ledwo zipie, a do 1440p wiecej nie potrzeba ;) No i w zaden spoosb podbita cena poprzez zwiekszony vram nie bedzie naawet w 5% adelwatna do wzrostu wydajnosci. 

2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

5080S 24GB cenowo napompowany będzie do 12K

To juz grubo odleciales nie w ta strone ;) 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Nie nie bedzie, a juz dzis ta wydajnosc do 4k to ta karta ledwo zipie, a do 1440p wiecej nie potrzeba ;) No i w zaden spoosb podbita cena poprzez zwiekszony vram nie bedzie naawet w 5% adelwatna do wzrostu wydajnosci. 

W wielu kwestiach możemy spekulować ale jednej jestem pewny. Na premierę SUPEREK pierwszy z postów, który ktoś napisze będzie brzmiał mniej-więcej "Można się rozejść" ;) 

Opublikowano

Owszem tak bedzie ale wdg mnie nie bedzie problemem cena tylko brak wzrostu wydajnosci :hihot: 

Tym bardziej ze obecnie modele sa w coraz wiekszym dolku cenowym. obraz.png.b0492296548f7d5d0620b70a5517fc67.png

I przy cenie mrsp za taki model watpie zeby ktos czekal na superke za 5k tylko dlatego ze ma wiecej vram ;) 

Mnie moja 5070 wyszla 2029zl i wszytkie zwrociki zatwierdzone :D

obraz.png.c1c995980e46c4acd99316d708fdd935.png

Nawet doplata z tej mojej 5070 do 5070ti w mrsp jest absurdalna na dzis dzien dla mnie wiec pasuje.

Opublikowano

@Phoenix. Jak zwykle sezon wakacyjny i dołki cenowe - coraz lepszy moment na kupno, coraz gorszy na sprzedaż. Swojego 3 miesięcznego PNY 5070ti puściłem za 3300zł, a wisiał z miesiąc na olx/allegrolokalnie/fb marketplace.
Co do cen sklepowych, przyzwoite RX 9070 XT (Gigabyte, Asus) pojawiają się nawet poniżej 2700zł, a 5070ti jak widać 3800zł. 5080 trochę się zabetonowały, chociaż był przez jakiś czas Gainward za 4599zł.
Jeżeli ceny 5080 za przyzwoity model stopnieją do okolic 4k, to może się skuszę ;) 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

@LameismynamePozostaje umiarkowanym pesymistą co do ceny. Pożyjemy, zobaczymy, jeśli zmianą będzie tylko dołożenie RAM - olewam zmianę, moja karta wyrabia na luzie w 3440x1440 w każdym tytule, który mnie interesuje (większość natywna rozdzielczość).

Taka zmiana po pół generacji zawsze jest bez szału. Z generacji na generację wątpliwa.
Chyba najlepiej jako ktoś skacze co dwie czyli z 4000 na 6000.

Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Mnie moja 5070 wyszla 2029zl

A mnie mój 9070XT wyszedł 2020zł. Gdybym chciał dzisiaj kupić w sklepie identyczny model 5070ti co mam 9070XT (Gigabyte Gaming), to bym musiał dopłacić 2300zł :wariat:
No ale zaraz będą ludzie miauczeć "Przecież to Radeon :kupa:"

EDIT: @Kadajo nic nie weźmie na premierę :E Masz Ci babko plecak.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
20 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Chyba najlepiej jako ktoś skacze co dwie czyli z 4000 na 6000.

Teoretycznie z 4000 dwie generacje to już 5000, bo po drodze były 4000 Super. I co? Dupa blada, poza 5090 tak naprawdę nie ma żadnej karty która dałaby solidnego kopa. 

Nie mówię że 5070/5070Ti są złe, wręcz przeciwnie to dobre karty, ale mając coś lepszego z 4000 sensu wielkiego nie ma. 

5000 Super jeśli TYLKO podbiją VRAM bez wzrostów wydajności to totalnie nie ma sensu czekać, brać w dobrej cenie to co jest teraz i się cieszyć graniem, bo czekać to można wiecznie. Ja posiedzę prawdopodobnie do 6000, bo nie ma żadnej gry która by mnie zmusiła do upgrade, a 4K się nie pcham. 

• Upvote 1
Opublikowano

@galakty Nie no superki nie można nazwać generacją - to zawsze trochę lepsze modele od podstawowych i to wszystko. A dla takich ludzi jak Ty, to albo czekać na rubiny ew. skusic się na 5080/5080S w dobrej cenie. Ja przesiadłem się z 4070S bo sprzedałem roczną używkę drożej jak kupiłem nówkę (górka cenowa). Musiałem kupić coś w to miejsce. 5070ti wtedy wydawał się najbardziej rozsądny. Teraz przy tych różnicach cenowych bardziej rozsądny jest okazyjny zakup 5080.

Opublikowano
49 minut temu, galakty napisał(a):

5080S to ja bym się skusił jakby kosztowała max 4000 zł, co jest nierealne. 

Ja myślę, że skoro RTX 5090 kosztuje 17k obecnie, a dało się kupić za 8-9k, a potencjalny 5080S ma mieć 24GB VRAM i być kolejnym GPU jeżeli chodzi o wydajność w hierarchii, to na premierę kto będzie miał fuksa kupi po cenie MSRP, a potem jak wystrzeli cena w kosmos, to będzie dramat. 

W sumie bliżej 4K sam może bym łyknął 5080/5080S ale to ta pierwsza raczej realnie może za tyle być na jakiejś promce.

Opublikowano
16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

W sumie bliżej 4K sam może bym łyknął 5080/5080S ale to ta pierwsza raczej realnie może za tyle być na jakiejś promce.

Ja po prostu patrzę na to jak przechodziłem z 6700XT na 4070Ti, dałem 4100 zł i miałem skok o jakieś 60-70%, odczułem taką rakietę że chciało się grać, CP2077, RT i różne. I dopóki nie będę miał skoku +50% to nie zmieniam, 3 lata już mi minęły i co? Nie czuję kompletnie zawodu czy potrzeby.

I nie chodzi o pieniądze, bo pieniądze mam żeby sobie i za 10k GPU kupić, tylko jak nie muszę, to wolę sobie kasę na co innego przeznaczyć :E Teraz mam Legiona Go S i PS5 i sobie ogrywam zupełnie co innego niż na PC który mi się znudził. 

• Upvote 1
Opublikowano

@galakty Ja szanuje. Gdyby nie okazja sprzedaży 4070S w górce cenowej i potrzeba kupna czegoś w to miejsce to pewnie bym nadal siedział na tej karcie bo była pod moje potrzeby OK.
Co do zakupów, ja staram się do każdych zakupów podchodzić z rozsądkiem. Też mógłbym sobie kupić np. 5090 ale źle bym się z tym czuł, jak leszcz złapany na marketingową pułapkę. Gdy były jeszcze po ok. 8-9K może bym się pochylił, chociaż pamiętam jak zastanawiałem się nad kupnem i w końcu naszła mnie myśl "A na chuj Ci to do 1440p?" ;) Teraz mam tego RX za 2K z sygny i na moje potrzeby jest spoko ale znowu jako pasjonat lubię upgrade dlatego nie zamykam żadnych furtek. 

Opublikowano

Zaznaczyłem "Na żadną z powyższych", ponieważ jeżeli dojdzie do premiery superek, to w dniu premiery będę czytał co najwyżej recki. 5070 Super jest do rozważenia, ale nie wiem póki co nic o specyfikacji i cenie, więc trudno tutaj zaznaczyć chęć zakupu już dziś.

Opublikowano
36 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Gdy były jeszcze po ok. 8-9K może bym się pochylił

8-9k i blisko premiery to był super deal patrząc z perspektywy czasu, ale też kto wiedział jak się rynek zachowa, skoro części były zawsze tanie? Wzrostu cen DDR5 też nikt nie przewidywał. Po czasie to łatwo oceniać niestety, a na takiej 5090 to byśmy nie stracili bo używki dalej cenę trzymają i pewnie będą :D 

• Upvote 1
Opublikowano

Na 5090 w 32GB mieści  się sensownie skwantowany  qwen3.6 z jakimś crazy 200+ tok/sek, a w 24GB to  uczciwie trzeba zejść oczko niżej  z kwantyzacja i jakość modeli  w Q3 jest jendak gorsza.

Więc te 5090 poniżej 10k ciężko  będzie znowu zobaczyć na pierwotnym. No chyba, że 6090 wyjdzie z 64GB...