Skocz do zawartości

Jeżeli dojdzie do premiery kart Nvidia GeForce RTX 5xxx SUPER na jaką kartę planujesz polować w dniu premiery?   

79 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jeżeli dojdzie do premiery kart Nvidia GeForce RTX 5xxx SUPER na jaką kartę planujesz polować w dniu premiery?

• 5070 SUPER
    • 5070 Ti SUPER
    • 5080 SUPER
    • Na żadną z powyższych

Rekomendowane odpowiedzi

• Lameismyname zmienił(a) tytuł na [SONDA] Jeżeli dojdzie do premiery kart Nvidia GeForce RTX 5xxx SUPER na jaką kartę planujesz polować w dniu premiery?
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, kubon napisał(a):

Jak wyjdą to znowu +kilkaset zł względem cen normalnych czyli nic ciekawego

Pewnie tak.
Z tego co pamiętam to 4070 Super była droższa od 4070 non-Super o jakieś 500zł.
Tutaj pewnie będzie analogicznie czyli 5070 Super pojawi się w okolicy 2800zł za najtańsze modele.
5070ti Super pewnie 4500zł-5000zł, 5080 Super 5500-6000zł.

Foundersy pojawią się w przypadku dwóch kart czyli 5070 Super i 5080 Super.

Ja zobaczę co się będzie działo na premierę - niczego nie wykluczam.
Teoretycznie z czystego rachunku ekonomicznego powinienem przesiedzieć na 9070 XT do 2028 roku do czasu przyszłych generacji.
Ale nie wykluczam czystej ciekawości. Nie ma złych kart, są tylko te źle wycenione. Może akurat coś łyknę. Kto wie.  

14 minut temu, j4z napisał(a):

Nie no, nie będę dokładać pieniędzy do kilku GB vram i 5% przyrostu. Niech się w pompkę całują. Czekam na następną gen. 

Istnieje scenariusz, że za dodatkowy VRAM będzie taki "premium" w dopłacie, że nawet nie będzie logicznego uzasadnienia zmiany.
To chyba najgorsza możliwa sytuacja.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
58 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Teoretycznie z czystego rachunku ekonomicznego powinienem przesiedzieć na 9070 XT do 2028 roku do czasu przyszłych generacji.

jak dobrze pamiętam to samo było z 4070, 5070ti x2, 7500f... nie wytrzymasz xD
zaklepuje 9070 jak coś

xD

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Jeżeli dojdzie do premiery kart Nvidia GeForce RTX 5xxx SUPER na jaką kartę planujesz polować w dniu premiery?

Na żadną z powyższych, poczekam na premierę nowej architektury amd rdna 5 lub udna lub rtx 6000 rubin od nvidii, która jest zapowiedziana na przyszły rok 2027. Dopiero co zmieniłem wysłużonego radeona rx 6600 8gb, któremu skończyła się gwarancja producenta na nowego radeona rx 9060xt 16gb, po tym jak amd poprawiło swoje sterowniki dla serii 9000, lub sam rdzeń karty, lub proces produkcji, bo w ubiegłym roku to był dramat, albo ja miałem takie szczęście kupując wadliwą kartę podczas promocji za 1600zł, ledwo 200zł taniej, którą zwróciłem. W tym roku zdecydowałem się na sapphire nitro plus, kupionego w regularnej cenie: 2000zł, widocznie za jakość wykonania trzeba dodatkowo zapłacić, a dopłacać do wyższego modelu np. rtx 5070 12gb lub rx 9070 16gb można w nieskończoność, bo porządnie wykonana wersja niższej serii, jest cenowo blisko budżetowego modelu z wyższej serii np. xx70 zamiast xx60. Moim zdaniem wymiana karty z generacji na generacje lub tym bardziej w przypadku odświeżenia danej generacji dla 5%, 10% czy 20% zysku w wydajności nie ma sensu, Co innego, gdy używamy kilkuletniej karty, która jest już po gwarancji producenta np. 3, 4 lub 5 letniej.

Edytowane przez Pawcio
Opublikowano (edytowane)

Na żadną. Lubię mieć na karcie czujnik temperatury GPU, temperatury Hot Spot i temperatury Vramu. Wszystkie trzy spełniają tylko RTX-y serii 4xxx więc pozostanę na nich tak długo jak się tylko da lub jak AMD ogarnie karty działające w Pathtracingu.

Edytowane przez Grolshek
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Grolshek napisał(a):

Na żadną. Lubię mieć na karcie czujnik temperatury GPU, temperatury Hot Spot i temperatury Vramu. Wszystkie trzy spełniają tylko RTX-y serii 4xxx więc pozostanę na nich tak długo jak się tylko da lub jak AMD ogarnie karty działające w Pathtracingu.

Pożyjemy - zobaczymy. Przez ten dodatkowy VRAM coś czuję, że ceny ześwirują w górę przy superkach.
No ale AMD mogłoby ogarnąć wydajność w PT, bo w RT wyszło im całkiem zacnie.

Opublikowano
Godzinę temu, Yedi napisał(a):

Nie wierze ze 5070s będzie tak tania - czyli poniżej 3k. Mam nadzieje ze bedzie tak też z 10% szybsza.

Może nie na początku ale jak cena się ustabilizuje, pewnie tak będzie.
Na moje oko przypuszczam, że byłaby najbardziej rozchwytywana ze wspomnianej trójki, tym bardziej jakby jej wydajność była bliżej zwykłej 5070ti czyli sytuacja podobna jak z 4070S poprzedniej generacji.

Opublikowano
25 minut temu, caleb59 napisał(a):

Po obecnej Nvidii można się spodziewać ale wszystkiego najgorszego. :hihot: 

Nie przypominam sobie żadnej premiery kart zielonych z ostatnich lat, tak aby w dniu premiery patrząc na realną dostępność i ceny człowiek sam do siebie powiedział "o, jaka dobra opcja - teraz to dali pokłon w stronę graczy" ;D
Z drugiej strony czerwoni też premierowo się nie popisują, stąd powstało między innymi powiedzenie "Nigdy nie marnują okazji do zmarnowania okazji"

10 minut temu, galakty napisał(a):

Żadną.

Wzrosty będą marginalne, jedyne co by mnie interesowało to może 5070 Super o wydajności 5070Ti w cenie 3000-3200 zł. 

To byłoby coś. Myślę, jednak, że ekstra VRAM w przypadku tych kart będzie solidnie odzwierciedlony w cenie. Obym się mylił.

2 minuty temu, Krystian03 napisał(a):

Coś mi się wydaję że ceny tych kart będą mocno wysokie

you-don't-say.png

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Nie przypominam sobie żadnej premiery kart zielonych z ostatnich lat, tak aby w dniu premiery patrząc na realną dostępność i ceny człowiek sam do siebie powiedział "o, jaka dobra opcja - teraz to dali pokłon w stronę graczy" ;D

4080 kosztowała 6 koła. Wyszła 4080S za 5 koła. To była dobra opcja.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli nie będzie przyrostu 10-15% w stosunku do odpowiedników bez S to szkoda zachodu. Miejsce do pociśnięcia układów mają, bo poza 5090 wszystkie niższe układy mają bardzo nisko TDP zawieszone.

Edytowane przez Qrdello