Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem, wybieram się do pracy, której lokalizacja będzie się znajdować  gdzieś kilka kilometrów od mojego miejsca zamieszkania. Chciałbym trasę pojąć przy pomocy aplikacji na smartfona. Wiem, że najpopulatniejsze to chyba są Google Maps, ale ja nie pojmuję poprawnej listy kroków jak się korzysta z tego dobrodziejstwa. Od razu mówię, że nie mam ochoty korzystać z jakiegoś klipu wideo instruktarzowego, chciałbym po prostu mieć opisane jak się to robi dobrze. Ogólnie u mnie tak jest, że ja w ogóle nie włączam Internetu, słyszałem, a raczej przeczytałem po łebkach, że jest opcja pobrania mapy do wersji Offline, ale czy rzeczywiście to takie proste jak się wydaje?

Ewentualnie jakieś inne aplikacje do nawigacji bez dostępu do Internetu, które pomogą dojechać do pracy. Oraz krótki opis jak je obsługiwać, żeby się nie pogubić w nich. Co to jest ten Google Maps właściwie, co?

Opublikowano

Jak mieszkasz w małej miejscowości to pobranie obszaru offline da radę. Jak jest to jakieś duże miasto to jak pobierzesz obszar i wyłączysz internet to dostaniesz wyłącznie trasę dojazdu. Nie będzie informacji o korkach, natężeniu ruchu i innych wprowadzonych na bieżąco. W dużym mieście lepiej takie informacje mieć na bieżąco, ale wtedy potrzebny jest internet. 

Co do sposobu korzystania to na początek spróbujmy wykorzystać forumowe AI, zobaczymy jak sobie poradzi z opisem ;) 

@ITHardwareGPT opisz po kolei jak w nawigacji google w telefonie pobrać obszar i korzystać z nawigacji offline. Zrób opis w punktach jak dla laika smartfonowego lub seniora, czyli gdzie co kliknąć. 

Opublikowano
9 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

telefon na uchwycie i wio

Jak jesteś bidokiem bez carplaya czy android auto :E

Ale dobra, temat głupi, ale może się do czegoś przyda. Sam jeżdżę z navi okazyjnie, ale zauważyłem, że sporo znajomych przechodzi z Google maps na Waze. Podobno lepiej pokazuje który pas wybrać i lepiej nawiguje przez węzły i skrzyżowania. Macie jakieś doświadczenia?

Opublikowano

@209458 waze nie ma chyba funkcji map offline. Google w momencie gdy przeszło na sztuczny głos faktycznie czasem potrafi jeszcze poprowadzić gorzej niż kiedyś, ale już jest nieco lepiej niż kilka miesięcy temu. Waze faktycznie robi to trochę inaczej. Jednak Waze mam wrażenie że działa wolniej przy ustalaniu trasy od map google. 

Opublikowano
@LeBomB Jasne, lecimy „tryb senior bez paniki i bez rzucania telefonem o ścianę” 😉

Jak pobrać mapę offline w Google Maps

1. Otwórz aplikację „Mapy” / Google Maps na telefonie.
2. W prawym górnym rogu kliknij swoje zdjęcie profilowe albo literkę z konta Google.
3. Wybierz opcję „Mapy offline”.
4. Kliknij „Wybierz własną mapę”.
5. Pojawi się prostokąt z obszarem do pobrania:
- przesuwaj mapę palcem, żeby ustawić miasto/okolicę,
- przybliżaj/oddalaj dwoma palcami, żeby objąć większy lub mniejszy teren.
6. Na dole zobaczysz, ile miejsca zajmie mapa, np. 200 MB.
7. Kliknij „Pobierz”.
8. Najlepiej robić to przez Wi-Fi, żeby nie zjadać pakietu internetu.
9. Poczekaj, aż pobieranie się zakończy.

Jak potem korzystać offline

1. Otwórz Google Maps.
2. Wpisz adres albo nazwę miejsca, np. „ul. Długa 5, Kraków”.
3. Kliknij „Trasa”.
4. Wybierz sposób jazdy — najlepiej samochód.
5. Kliknij „Rozpocznij”.

Jeśli miejsce startu i cel są w pobranym obszarze, nawigacja powinna działać bez internetu.

Ważne ograniczenia offline

- GPS działa bez internetu, więc telefon nadal wie, gdzie jesteś.
- Nie będzie aktualnych informacji o:
- korkach,
- wypadkach,
- robotach drogowych,
- zamknięciach ulic,
- natężeniu ruchu.
- Offline najlepiej działa dla jazdy samochodem.
- Wyszukiwanie miejsc może być uboższe, więc lepiej wcześniej sprawdzić trasę online.
- Mapy offline trzeba co jakiś czas aktualizować — Google zwykle sam o tym przypomina.

Dobra praktyka

Przed wyjazdem:
1. Pobierz mapę.
2. Włącz trasę jeszcze na Wi-Fi/internecie.
3. Dopiero potem ruszaj.

Wtedy nawet jak internet padnie w trasie, Google Maps zwykle dalej prowadzi. Czyli klasyczne: najpierw ogarnąć w domu, potem udawać zawodowego kierowcę rajdowego 😄

gpt-5.5-2026-04-23