Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Posiadam płytę główną MSI PRO Z790-S WIFI i procek i7 14700K (nie kręcony). 
Zmieniałem już wcześniej napięcie by zmniejszyć temperatury mniejsze i się udało, ale zrobiłem ostatnio aktualizacje biosu i niestety wszelkie zmiany w biosie przepadły. Zabrałem się za zmianę napięcia ponownie i przy offfsecie -by CPU .. i zmniejszyłem 0.100 temperatury specjalnie się nie zmieniły nawet przy takiej offsecie. Testowałem stabilność na Cinebench. Pamiętam, że wcześniej nie miałem z tym problemu i zmiana temperatury procesora były widoczne... tutaj coś jest nie tak. 
Nie będę ukrywał, że nie jestem żadnym specem i potrzebuje Waszej pomocy.. gdzie leży problem, że przy takiej wartości jaką wbiłem.. temperatury mocno się nie zmniejszyły. 
Pozdrawiam. 

Opublikowano

Nie wiem, ale na tej samej płycie zginęły mi i7 14700K (w znaczeniu, że utraciły stabilność na stock i musiałem je wymieniać u Intela; przy czym pierwszy to był w sumie niestabilny od nowości).

Ja bym po prostu nałożył kaganiec TDP (<200W gdy domyślnie jest 253W). Spadku wydajności nie odczujesz, a będzie chłodniej i bezpieczniej.

Opublikowano

Trzeba by to przede wszystko dokładnie sprawdzić, a nie na oko - ten sam test z monitoringiem napięcia i częstotliwości na ustawieniach +0.0 i -0.1.

Może napięcie nie spada (bug w nowym biosie), a może na -0,1v procesor wyżej boostuje, a może autor monitoruje jakiś alternatywny czujnik, zaś na rdzeniach w obu przypadkach dochodzi do 100C i throttlingu (co na PL1 253W jest w sumie normą dla tego CPU...)

Opublikowano
15 godzin temu, janek25 napisał(a):

Wesz co jak chcesz bardzo niski wataż to zlikwiduj trubo

Wyłączenie Intel TurboBoost 3.0 spowoduje mniejszy boost na wybranych dwóch rdzeniach o 100 MHz i też mniejsze boostowanie napięcia, pewnie o 0,03V - niewiele to zmienia, więc jak kto uważa.

15 godzin temu, janek25 napisał(a):

all core zmniejsz o 100mhz

No ale dalej po co ucinać to taktowanie?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.06.2026 o 23:39, janek25 napisał(a):

Może pasta co się zestarzała że nie masz takich wyników. Minus 0.1v to dużo, powinieneś zauważyć progres w temperaturach 

Pasta jest ok, bo wymieniałem ją z 5 miesięcy temu. Zresztą przed aktualizacją biosu temperatury były w normie.

Ograniczony limit 200v
Offset Mode > - 0.120v

Stress CPU na CPU Z 

.. i wychodzi takie coś.. ewidentnie coś nie tak.. 

Zrzut ekranu 2026-06-16 211751.png

Edytowane przez Fake_ID82
Opublikowano

Skoro takie bzdury wychodzą, to użyj metody najbezpieczniejszej i najpewniejszej, czyli wszystko na STOCK i poprzestań na ustawieniach bazowych, z najwyżej obniżonym PL2 do poziomu PL1 (125W) i zobacz co się dzieje.

Opublikowano (edytowane)

Byłoby śmiesznie gdyby okazało się że chłodzenie to zwykły boxowy cooler :E Ewentualnie coś normalniejszego na pushpinach i jeden puścił. 

Wiem że to może być błąd odczytu bo dwa programy próbują dostać się do czujnika, ale i tak niefajnie to wygląda.

IMG_20260616_215759.thumb.png.9edde9635fdad6fc8827a0b1dabf5512.png

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kyle napisał(a):

Skoro takie bzdury wychodzą, to użyj metody najbezpieczniejszej i najpewniejszej, czyli wszystko na STOCK i poprzestań na ustawieniach bazowych, z najwyżej obniżonym PL2 do poziomu PL1 (125W) i zobacz co się dzieje.

Wygląda, że ta metoda pomogła, bo temperatury w normie.. pecet stabilny. Będę dalej testował.
Napisz mi jeszcze proszę.. czy ta metoda ucina mi trochę wydajność procka ?

Edytowane przez Fake_ID82
Opublikowano
1 minutę temu, Fake_ID82 napisał(a):

Wygląda, że ta metoda pomogła, bo temperatury w normie.. pecet stabilny. Napisz mi jeszcze proszę.. czy ta metoda ucina mi trochę wydajność procka ?

Tak, trochę ucina, choć to też zależy względem czego. Wzgl. specyfikacji, w praktyce, sprawa jest dyskusyjna, bo limit 253W jest mocno ograniczony czasowo (kilkadziesiąt sekund) i w np. grach może to być praktycznie zerowa różnica. Z kolei jak ktoś ściągnie limity i ustawi napięcie poniżej specyfikacji, to różnica wydajności będzie większa. Także różnica wydajności, zależy do czego się porównuje/co jest punktem odniesienia.

Opublikowano (edytowane)

Odpal cinebench i sparwdź wynik przed i po :)

Zmiana samego PL w syntetykach utnie wydajnośc dosyć znacznie, w grach różnice będą mniejsze.

Na intelach jestem zwolennikiem UV przez ustawienie vcore i zegarów na sztywno. 

Przy 14700k można próbowac 5.5/4.4 rdzenie P/E @ 1.18v.

Pobór mocy powinien w grach drastycznie zjechac w dół. Wydajność powinna pozostać podobna, czasem delikatnie wyżej.

W syntetykach pobór powinien oscylować około 220 - 250w w zależności od LLC i konkretnego syntetyka.

PL można zostawić na 250, kagańca przy tej grzałce lepiej nie ściągać xD

Edytowane przez kamil039c
Opublikowano
5 minut temu, Kyle napisał(a):

Tak, trochę ucina, choć to też zależy względem czego. Wzgl. specyfikacji, w praktyce, sprawa jest dyskusyjna, bo limit 253W jest mocno ograniczony czasowo (kilkadziesiąt sekund) i w np. grach może to być praktycznie zerowa różnica. Z kolei jak ktoś ściągnie limity i ustawi napięcie poniżej specyfikacji, to różnica wydajności będzie większa. Także różnica wydajności, zależy do czego się porównuje/co jest punktem odniesienia.

Głównie gram.. wiec roznicy raczej nie zauważe, bo żadna gra nie korzysta z procka w 100%. 

Dziekuję wszystkim za komentarze i za pomoc Panie kyle😉

Opublikowano

Wciąż jest zgadką, że po takim offsecie zmiana była ledwo widoczna w temperaturach. Tym bardziej, że przed aktualizacją biosu też miałem zrobiony UV i znalazłem złoty środek.. nie musiałem obcinach wydajmości, a tutaj w tej nower wersji biosu jak by coś blokowało moje zmiany.. albo to jakiś bug.