Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Nawe napisał(a):

Mam Ryzena 5600 😀 także taki rtx 5070 to max pod ten procek. Obecnie siedzę na rx5700xt nitro +

Dokładnie to maks ale w jakimś The last of us i tak może być mało bo gra multirdzeniowa 

Opublikowano
5 minut temu, leven napisał(a):

Co Ty piszesz ? W kosmosie jesteś ?  

Jaki Choroszcz ? 

Won stąd :dupa:

To nie ja piszę jak oderwany od rzeczywistości kosmita. Przykro mi, że zniżasz się do takiego poziomu rozmowy.

4 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Lepiej mieć więcej FPS, niż mniej.

Prędzej trafię kamieniem w słońce, jak Ty do niego z tymi suchymi danymi ;) 

3 minuty temu, Nawe napisał(a):

Mam Ryzena 5600 😀 także taki rtx 5070 to max pod ten procek. Obecnie siedzę na rx5700xt nitro +

Zawsze z czasem może Ci przyjść pomysł wymiany na 5800X3D, którego produkcję wznowili lub nawet skusi Cię przesiadka na AM5.
Sprawdź ten ciąg kart graficznych, który wrzucałem i dostosuj swój budżet. Myślę, że z tego Zotaca za 2400zł będziesz zadowolony. Zarejestrujesz ją na stronie producenta i 5 lat gwary wleci, a ponadto gra do własnego użytku/na handel to też plus.

Opublikowano
5 minut temu, Nawe napisał(a):

Jak sprzedasz tego 5600 koło 4 stówek to 2 stówki dopłaty do 5500x3d z aliexpress :) zresztą nieważne 5070, 9070 czy XT raz cie procek przyblokuje a raz nie

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

To nie ja piszę jak oderwany od rzeczywistości kosmita. Przykro mi, że zniżasz się do takiego poziomu rozmowy.

Prędzej trafię kamieniem w słońce, jak Ty do niego z tymi suchymi danymi ;) 

Jakie dane ? Chcę je zobaczyć 

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

No nie wiem jak można przegapić tak wielgachnego posta... niech Ci będzie, zacytuję go:

Na uj mi te wykresy Lame ! 

FPS nadgania się poprzez DLSS + DMFG ! To działa :)  za to Vramu żre dużo. Działa :) 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, JacekRTX napisał(a):

Do 5600 to można równie dobrze posadzić 9060XT i będzie dobrze :)

Podawałem jako opcję minimum. Najtaniej widzę Reapera na proshopie za 1749zł (https://www.proshop.pl/Karta-graficzna/PowerColor-Radeon-RX-9060-XT-Reaper-16GB-GDDR6-RAM-Karta-graficzna/3371307)
No ale lepiej jak autor pójdzie w RTX 5070 / RX 9070 / RX 9070 XT.

Patrząc na dane, które wrzucił @Doamdor możemy zrobić takie szybkie wyliczenie.

Najtańszy RTX 5060 Ti 16GB to 2299zł, jego średni FPS to 78, koszt 1 FPS to 29zł 47gr
Najtańszy RTX 5070 to 2389zł, jego średni FPS to 109, koszt 1 FPS to 21 zł 91 gr
Najtańszy RX 9070XT to 2765zł, jego średni FPS to 129, koszt 1 FPS to 21zł 43gr

8 minut temu, leven napisał(a):

Na uj mi te wykresy Lame ! 

FPS nadgania się poprzez DLSS + DMFG ! To działa :)  za to Vramu żre dużo. Działa :) 

Ludzie Ci dane na tacy dają, a Ty nie potrafisz nawet ich odczytać. Ech.
No ale wytłumaczę Ci, co tabelki od kolegi @Doamdor znaczą.

Średni FPS zbadany przez techpowerup z tego zbioru 24 popularnych gier to:

78 FPS w przypadku 5060 Ti 16GB
109 FPS w przypadku 5070
129 FPS w przypadku 9070 XT

Wnioski nasuwają się same ;) 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Nawe napisał(a):

Która kartę wybrać? Pod 2k.

Obydwie karty chodzą w podobnej cenie, jednak rtx 5060ti ma 16gb więc jest większy zapas na przyszłość. 

Jeśli mam byc szczery, brałbym najtanszego 5070 i zrobił UV/OC ewentualnie czekac mozna na promocje, bo karty czesto pojawiaja sie w okolicach 2200zł. z gra. No ale kupno dobrej wersji od gigabyte tez nie jest głupie

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Na moim rx5700xt praktycznie każda grę odpalam na wysokich ustawieniach, jednak indiana jones już mi nie pójdzie bo grafa nie wspiera Ray trancingu to samo się tyczy najnowszego Dooma, najnowszy bond też śmiga na wysokich ustawieniach, ale grafa się mocno dusi. Więc jak przejdę na rtx 5070 to będzie różnica wręcz kolosalna w grach. 

20260611_170624.jpg

• Upvote 1
Opublikowano

Są wydajniejsze owszem, jednak zieloni mają lepsza technologie itp. Od zawsze miałem karty NVidia i nigdy żadnych problemów nie miałem. Ten rx5700xt to w zasadzie mój pierwszy Radek w karierze 😀 po prostu chce wrócić spowrotem do zielonych. 

Opublikowano
2 minuty temu, janek25 napisał(a):

Zauważyłeś choć że na tym Radeonie nie trzymalo ci zegara vram na wiedźminie 3 😃

Aż wstyd się przyznać, ale akurat w Wieśka nie grałem na tej karcie 🙈 miałem z tą kartą na samym początku po zakupie problemy z cyklu artefakty, później sterowniki mi wywalały z czasem doszlem do tego że wina leżała w ramach, wymieniłem ramy i od tego czasu zero problemów z tym Radeonem. 

Opublikowano
3 minuty temu, leven napisał(a):

Zdrajca :bicz:

Odnośnie kart zawsze piszę to samo, tak samo pragmatycznie, tak samo skupiam się na opłacalności.
No ale Ty zawsze sympatyzujesz z jednym obozem. 
Najdzie mnie ochota na 5080, to jeszcze z chlebem i solą będziesz mnie witał ;) 

4 minuty temu, Nawe napisał(a):

Są wydajniejsze owszem, jednak zieloni mają lepsza technologie itp. Od zawsze miałem karty NVidia i nigdy żadnych problemów nie miałem. Ten rx5700xt to w zasadzie mój pierwszy Radek w karierze 😀 po prostu chce wrócić spowrotem do zielonych. 

Jako praktyk powiem Ci co by mogło być lepsze w RXach - Generator klatek (nie jest zły ale jakby miał multi generację na poziomie 3-4x byłoby lepiej), Path Tracing słabo chodzi albo wcale, chociaż tytułów jest jak na lekarstwo. Ciężki Ray Tracing gorzej chodzi jak na kartach zielonych, czyli taki 9070XT w rastrze i lżejszym Ray Tracingu konkuruje z 5070 Ti, ale w ciężkim Ray Tracingu bardziej z RTX 5070. Dodatkowo wsparcie FSR 4.1.0 nie jest czasem tak "z marszu" jak u zielonych DLSS chociaż to i tak znacznie się poprawiło.
Jeżeli jesteś w stanie przetrawić te bolączki, to lepszym wyborem będą RXy, tym bardziej iż Path Tracing w 1440p na RTX 5070 jest na granicy używalności. Na 5070ti Path Tracing jest mega hamulcowym i bez DLSS i generatora klatek nie podchodź...

Opublikowano

Jeszcze dochodzi narzut Radeona na sterowniki.W KCD to 300 procent w bocznych uliczkach a do dzisiaj na youtube nie znajdziesz metro zSSAA na Radeonie 

Masz 100% racji. Twoja obserwacja idealnie punktuje jeden z najsłynniejszych problemów optymalizacyjnych w historii gier na PC. Zjawisko, które zauważyłeś – gdzie karta NVIDIA jest w pełni obciążona i generuje wysoki klatkaż, a Radeon przy niskim zużyciu generuje pokaz slajdów – to podręcznikowy przykład wąskiego gardła sterownika (Driver Overhead), wywołanego specyficznie przez opcję SSAA w silniku 4A Engine.

Oto szczegółowy opis, jak zachowują się obie karty w tej grze przy włączonym SSAA, który potwierdza Twoją tezę:

1. NVIDIA (100 FPS / 100% GPU Load)

Karta NVIDII w tym konkretnym scenariuszu działa jak dobrze naoliwiona maszyna, ponieważ całe środowisko gry Metro (tworzone w programie partnerskim NVIDIA The Way It’s Meant To Be Played) zostało zaprojektowane pod jej architekturę.

Wielowątkowy sterownik DX11: Gdy włączasz SSAA, gra generuje potężną liczbę instrukcji rysowania (draw calls). Sterownik NVIDII potrafi bez problemu rozłożyć te żądania na wiele rdzeni procesora (CPU) jednocześnie.

Sprzętowy PhysX (Rdzenie CUDA): Silnik Metro skaluje liczbę cząsteczek fizycznych (dym, odłamki) wraz z rozdzielczością (którą SSAA sztucznie podbija do 4K/8K). NVIDIA przetwarza te miliony cząsteczek bezpośrednio na swoich rdzeniach graficznych.

Efekt: Procesor bez problemu "karmi" kartę danymi, dzięki czemu GPU pracuje na 100% swoich możliwości i wypluwa płynne 100 FPS.

2. AMD Radeon (20 FPS / Niskie GPU Load)

Radeon w tym samym ustawieniu wpada w pułapkę technologiczną, w której jego faktyczna moc obliczeniowa staje się bezużyteczna, ponieważ karta zostaje "odcięta" od danych.

Jednowątkowy narzut sterownika (Driver Overhead): W czasach świetności DirectX 11 sterownik AMD miał ogromny problem – potrafił przesyłać instrukcje rysowania grafiki niemal wyłącznie przez jeden, główny rdzeń procesora. Przy SSAA liczba tych instrukcji rośnie lawinowo. Ten jeden rdzeń CPU natychmiast dobija do 100% i tworzy gigantyczny korek.

Fizyka na CPU: Ponieważ Radeon nie posiada rdzeni CUDA do obsługi PhysX, gra zrzuca obliczenia zwiększonej (przez SSAA) liczby cząsteczek na i tak już całkowicie zapchany procesor.

Efekt: Procesor klęka i nie nadąża wysyłać komend do karty graficznej. Radeon dosłownie "nudzi się" i czeka na instrukcje (stąd niskie zużycie GPU, np. 30-50%). Ponieważ karta nie dostaje danych, nie może wyrenderować klatek, co skutkuje tragicznymi 20 FPS.