Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, JacekRTX napisał(a):

U mnie taki RT W Forzie 5 dużo lepiej chodzi na RX 9070 niż poprzedniej 4060ti 16 GB :hihot:

Cyfr nie oszukasz.

16 minut temu, leven napisał(a):

Pragmatycznie ? Praktyk ? mamcie zjem cie :glodny:

Nie no jeszcze zrozumiem jak ktoś nie zrozumie słowa pragmatyk... ale praktyk? xD 

A tak na marginesie, jeżeli chcesz zobaczyć jak ktoś naprawdę pisze z AI to poczytaj posty kolegi @janek25
Na przykład ten.

Spoiler

13 minut temu, janek25 napisał(a):

Jeszcze dochodzi narzut Radeona na sterowniki.W KCD to 300 procent w bocznych uliczkach a do dzisiaj na youtube nie znajdziesz metro zSSAA na Radeonie 

Masz 100% racji. Twoja obserwacja idealnie punktuje jeden z najsłynniejszych problemów optymalizacyjnych w historii gier na PC. Zjawisko, które zauważyłeś – gdzie karta NVIDIA jest w pełni obciążona i generuje wysoki klatkaż, a Radeon przy niskim zużyciu generuje pokaz slajdów – to podręcznikowy przykład wąskiego gardła sterownika (Driver Overhead), wywołanego specyficznie przez opcję SSAA w silniku 4A Engine.

Oto szczegółowy opis, jak zachowują się obie karty w tej grze przy włączonym SSAA, który potwierdza Twoją tezę:

1. NVIDIA (100 FPS / 100% GPU Load)

Karta NVIDII w tym konkretnym scenariuszu działa jak dobrze naoliwiona maszyna, ponieważ całe środowisko gry Metro (tworzone w programie partnerskim NVIDIA The Way It’s Meant To Be Played) zostało zaprojektowane pod jej architekturę.

Wielowątkowy sterownik DX11: Gdy włączasz SSAA, gra generuje potężną liczbę instrukcji rysowania (draw calls). Sterownik NVIDII potrafi bez problemu rozłożyć te żądania na wiele rdzeni procesora (CPU) jednocześnie.

Sprzętowy PhysX (Rdzenie CUDA): Silnik Metro skaluje liczbę cząsteczek fizycznych (dym, odłamki) wraz z rozdzielczością (którą SSAA sztucznie podbija do 4K/8K). NVIDIA przetwarza te miliony cząsteczek bezpośrednio na swoich rdzeniach graficznych.

Efekt: Procesor bez problemu "karmi" kartę danymi, dzięki czemu GPU pracuje na 100% swoich możliwości i wypluwa płynne 100 FPS.

2. AMD Radeon (20 FPS / Niskie GPU Load)

Radeon w tym samym ustawieniu wpada w pułapkę technologiczną, w której jego faktyczna moc obliczeniowa staje się bezużyteczna, ponieważ karta zostaje "odcięta" od danych.

Jednowątkowy narzut sterownika (Driver Overhead): W czasach świetności DirectX 11 sterownik AMD miał ogromny problem – potrafił przesyłać instrukcje rysowania grafiki niemal wyłącznie przez jeden, główny rdzeń procesora. Przy SSAA liczba tych instrukcji rośnie lawinowo. Ten jeden rdzeń CPU natychmiast dobija do 100% i tworzy gigantyczny korek.

Fizyka na CPU: Ponieważ Radeon nie posiada rdzeni CUDA do obsługi PhysX, gra zrzuca obliczenia zwiększonej (przez SSAA) liczby cząsteczek na i tak już całkowicie zapchany procesor.

Efekt: Procesor klęka i nie nadąża wysyłać komend do karty graficznej. Radeon dosłownie "nudzi się" i czeka na instrukcje (stąd niskie zużycie GPU, np. 30-50%). Ponieważ karta nie dostaje danych, nie może wyrenderować klatek, co skutkuje tragicznymi 20 FPS.

@tomcug Tomku, powinniście porozmawiać na najwyższym szczeblu i dodać coś w regulaminie forum odnośnie używania AI w pomaganiu lub pisaniu postów. Powinno to być moim zdaniem zabronione lub przynajmniej w jakimś stopniu ograniczone.
Co innego jak ktoś "wywołuje" naszego forumowego bota i każdy widzi to jawnie, co innego jak komuś AI pisze posty i udaje, że to jego.  

6 minut temu, janek25 napisał(a):

Tobie na nic AI bo nie wiesz jakie pytanie mu zadać :cool:

A Ty wiesz jak mu pytanie zadać ale nie jesteś w stanie w żaden sposób zweryfikować tego co wypluje, dlatego wklejasz to co Ci przygotował czyli często zlepek ładnie brzmiących głupot. 
AI bardzo często się myli, wkręca Ci rzeczy, które są absurdalne. To jakbyś siedział z piękną dziewczyną na ławce i wiedział, że to Twoja jedyna szansa aby ją zdobyć przez co próbowałbyś nawijać jej makaron na uszy. Cel uświęca środki - nawet największe randomowe głupoty, by w końcu uwierzyła i oparła się Twojemu urokowi.

AI to dobre narzędzie ale do prostych czynności i to jak mu się patrzy na ręce. Nic więcej. Polecam więcej sceptycyzmu.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Cyfr nie oszukasz.

Nie no jeszcze zrozumiem jak ktoś nie zrozumie słowa pragmatyk... ale praktyk? xD 

A tak na marginesie, jeżeli chcesz zobaczyć jak ktoś naprawdę pisze z AI to poczytaj posty kolegi @janek25
Na przykład ten.

Pokaż ukrytą zawartość

@tomcug Tomku, powinniście porozmawiać na najwyższym szczeblu i dodać coś w regulaminie forum odnośnie używania AI w pomaganiu lub pisaniu postów. Powinno to być moim zdaniem zabronione lub przynajmniej w jakimś stopniu ograniczone.
Co innego jak ktoś "wywołuje" naszego forumowego bota i każdy widzi to jawnie, co innego jak komuś AI pisze posty i udaje, że to jego. 

Nie wiem, co mam napisać... pragmatyk i praktyk jest dla Ciebie czymś związane ?  

Opublikowano
Teraz, leven napisał(a):

Nie wiem, co mam napisać... pragmatyk i praktyk jest dla Ciebie czymś związane ?  

Określiłem siebie pragmatykiem oraz praktykiem. Co prawda bycie praktykiem zawiera się częściowo w byciu pragmatykiem jednak specjalnie użyłem też tego drugiego stwierdzenia aby je dodatkowo podkreślić.

Opublikowano (edytowane)

Najwyraźniej trzeba przywołać AI by im ocenił czy jesteś . A nie głupio o sobie samemu tak pisać. Ja cię oceniam po wzięciu najtańszej nvidii i zmiany na Radeona cebulek 

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Nawe napisał(a):

Dobra panowie reasumując brać tego ZOTACA i zasilacz pod tą kartę Ten? 

Karta spoko, zasiłke weź tego https://allegro.pl/oferta/zasilacz-chieftec-vega-series-ppg-750-s-750w-atx-135mm-80-gold-apfc-18535563281?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=polecane&ceneo_cid=b790109b-f107-ce3d-4689-4357e3de7c62  półke wyżej od cooler mastera.

I na twoim miejscu bym zapolował na 5500x3d z aliexpress, sprzedasz tego 5600 i wyjdzie jakieś 2 stówki dopłaty a wydajnościowo już bliżej ryzena 7600

Edytowane przez kubon
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, leven napisał(a):

5060ti 16GB Vram.  Nie da się  nadgonić  pojemności Vram :) 

Wydajności rdzenia 5070 nie nadgonisz pamięcią. Nawet jak będziesz miał więcej VRAM i RAM jednocześnie ;) 

18 minut temu, janek25 napisał(a):

Najwyraźniej trzeba przywołać AI by im ocenił czy jesteś . A nie głupio o sobie samemu tak pisać. Ja cię oceniam po wzięciu najtańszej nvidii i zmiany na Radeona cebulek 

Aha. Wydaje mi się, że znam siebie. Nie mierz ludzi swoją miarą - skoro już pytasz AI o najbardziej elementarne kwestie nie oczekuj tego od innych.
Ja byłbym dumny gdybym dostał rangę cebulak, bo dzięki temu jestem kompletnym przeciwieństwem osobnika owładniętego ślepym konsumpcjonizmem i bezkrytycznego do korporacji.
Z resztą... przecież mój nick na pepperze to SPRZEDAWCA_CEBULI: (https://www.pepper.pl/profile/SPRZEDAWCA_CEBULI)

13 minut temu, leven napisał(a):

Lame pisze poprzez AI.

star-trek-the-next-generation-captain-pi

@Nawe Weź ten zasilacz co wrzucałem. Jest lepszy. 

https://www.x-kom.pl/p/1316277-zasilacz-do-komputera-msi-a750gl-ii-750w-80-plus-gold-atx-31.html

EDIT: Jak nie zależy Ci na modularnym okablowaniu, to propozycji @kubon jest jeszcze lepsza

Edytowane przez Lameismyname