Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poradźcie proszę. Małe przemeblowanie zrobiłem i zmieści mi się obudowa do 30cm szerokości. Chciałbym dwukomorową z trzema wentylatorami z przodu, dwoma na dole, dwoma na tyle i 360mm AiO na górze. Zasilacz w oddzielnej komorze na boku. Włącznik i usb na górze.Ktoś ma jakiś pomysł? Na razie znalazłem https://www.morele.net/obudowa-phanteks-nv7-d-rgb-ph-nv723tg-dbk01-13116540/

Ale nie przekonują mnie nawiewy na boku wolałbym z przodu.

edit: wybrałem NZXT H7 Flow. Nie ma niestety drugiego wyciągającego wentylka ale za to da się tam włożyć 140mm więc musi wystarczyć. Resztę wymagań spełnia :red:

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

NV7 to świetna buda. Wizualnie i pod względem wyciszenia jest naprawdę klasa. Pełen potencjał jeśli chodzi o temperatury i wydajność chłodzenia uzyskasz przy pionowym montażu GPU i wtedy temperatury są naprawdę kapitalne. W klasycznym układzie mimo wszystko jest bardziej restrykcyjna. 

H7 Flow to jest też świetna buda ale nie miałem nigdy. Miałem H6 Flow i przewiewnosc na najwyższym poziomie. Te frontowe wentylatory ustawione po skosie mega robotę robią, szkoda że nie stosuje się tego częściej. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

NV7 to świetna buda. Wizualnie i pod względem wyciszenia jest naprawdę klasa. Pełen potencjał jeśli chodzi o temperatury i wydajność chłodzenia uzyskasz przy pionowym montażu GPU i wtedy temperatury są naprawdę kapitalne. W klasycznym układzie mimo wszystko jest bardziej restrykcyjna. 

H7 Flow to jest też świetna buda ale nie miałem nigdy. Miałem H6 Flow i przewiewnosc na najwyższym poziomie. Te frontowe wentylatory ustawione po skosie mega robotę robią, szkoda że nie stosuje się tego częściej. 

Raczej wezmę na przeczekanie NZXT bo okazało się że nowy Be Quiet Pure Base Workstation 803 spełnia wszystkie moje wymagania ale od pokazania na targach do kupienia w sklepie długa droga jeszcze...

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@DarkeVoNa razie nie ma czego pokazywać bo wygląda koszmarnie. Obudowa jest wysoka więc przewody z Arctic P12 120 nie starczają puszczone tyłem więc z roboty przedłużkę muszę ogarnąć. 3x120mm na dole wyglądają jak kółka od motorynki na samochodzie. Arctic P14 na boku nierewersy wyglądają źle.  Samo składanie to lajcik. Wszystko się mieści, wszystko przechodzi. Przewód z zasilacza na górze do grafiki nie starcza na dół i tu również skończy się przedłużką lub wymianą zasilacza. Póki co z budy jestem przezadowolony, zobaczymy co dalej.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.06.2026 o 21:02, DarkeVo napisał(a):

Daj jakaś fotę jsk przerzucisz graty 😁

Zasilacz wylatuje. Póki był schowany to gucio mnie interesowało jak wygląda. Wymienię go to pospinam do końca kabelki. Ze wstępnych testów to komputer zaczął oddychać a o to mi chodziło. Patrząc na zdjęcia to jakaś reklama Arctica mi wyszła :P

319985e7-e0ed-419b-923c-f15b904f308b.jpg

b8524007-3046-4e11-a205-91267781a7e5.jpg

c69b203b-39e1-48ed-9c67-26a886d13eeb.jpg

e58d3b6b-6886-4a00-9045-e43b2d0d0156.jpg

efccc70f-8a11-42db-b656-34bc04e824fa.jpg

f735e4c7-aa98-4d76-9881-892f2736fac4.jpg

Edytowane przez Grolshek
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, DarkeVo napisał(a):

@Grolshek jak temperaturki? I jak z jakością tej obudowy?

Na grafice -200 obrotów. Na procku sporo chłodniej ale jeszcze cyzeluję. Blachy sztywne. Kabelki układanie bajka, nie trzeba się martwić jak wpiąć wtyczki EPS. Słabo z poprowadzeniem zasilania grafiki bo tam mało miejsca jest na dole ale mam nadzieję że nowy zasilacz będzie miał płaską wiązkę to się uda. Trochę kombinacji którędy puścić zasilanie górnych wentyli, przedłużka była niezbędna. Ogólnie dla mnie 5 z minusem.  C23 skoczył o kilkaset punktów, procek wyraźnie wyżej boostuje.

R23.png

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Grolshek napisał(a):

Na procku sporo chłodniej ale jeszcze cyzeluję

O widze że masz dysk kc3000 2tb powiedz mi jakie ma temperatury podczas grania? Ja mam swojego jakoś przeszło dwa lata i lubiłem jak miał 48 stopni ale ostatnio dobija do 50-53 stopni

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, DarkeVo napisał(a):

O widze że masz dysk kc3000 2tb powiedz mi jakie ma temperatury podczas grania? Ja mam swojego jakoś przeszło dwa lata i lubiłem jak miał 48 stopni ale ostatnio dobija do 50-53 stopni

image.thumb.png.6b1e8bc97e80bfc6418dbed85fb84a0c.png

W tle BM:W.

@DarkeVo Jeszcze o jednym zapomniałem. Ogromny plus JEDNA wtyczka power/reset/hdled/pled :pozdro:

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1
Opublikowano

Mam jeszcze prośbę o ocenę pomysłu. Jakby tak dać na tył 2x140 reverse żeby dmuchały sobie radośnie na vrmy, dół 3x140 reversy żeby dmuchały na kartę, 3x140 zwykłe na boku żeby wyciągały ogrzane powietrze z karty i AiO jak jest wyciągające gorące znad sekcji. Czy to nie miało by większego sensu niż aktualna konfiguracja? Jakby taka konfiguracja zadziałała to docelowo mógłbym wrzucić 5080 z AiO 360mm na górę, wymienić te świecidełka na Noctua 3x120, na procku dać AiO Noctua 3x140 na bok i wtedy bajka mogła by być. Oceńcie proszę czy dobrze kombinuję?