Skocz do zawartości

ASTRA RTX 5080 - GPU TWEAK III vs HW INFO - piny problem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Dominik91 napisał(a):

Jakbyście byli na moim miejscu tak szczerze co byście wybrali 

1- zakup nowego kabla na testy- 200 zł

2- zakup urządzenia od TM albo Aquacomputer 

3- Kupno nowego zasilacza i ewentualnie RMA obecnego 

4- RMA karty graficznej

5- zostawić jak jest i póki GPU nie raportuje problemów podczas grania ( max miałem 7.20A) to po prostu grać 

Dobre pytanie od czego zacząć

i faktycznie ja tu bym się nie oglądał na ewentualne zwroty do firm

a testował hardware

a co nie spełnia potrzeb won na zwrot

Nie mam oporów.

Masę gratów miałem co mi podpadły po zakupie i wróciły do sklepu.

Opinie innych to nie baza

sam testuję sam oceniam.

Masz 2 tygodnie na ocenę przydatności nowo zakupionych elementów

czy to kabel Cablemod czy nowe PSU zechcesz sprawdzić.

Prawa konsumenta są i masz z nich korzystać.

Inni mogą Ty też możesz.

Mnie ciekawi opinia usera @bofff bo Ampinel nie miałem na testach to nie będę siał plot

czy powielał danych z netu.

Nie w moim stylu.

Pozostaniemy ze złączem 12V 2x6 na wiele lat

jeśli Ampinel to lekarstwo na ta zarazę

niezależnie od modelu zasilacza i rodzaju kabli to...

Jak kto nie ma monitoringu A na pinach

bo nie ma Astrala z jego opcjami

i używa 5080/5090 śpi spokojnie póki...smród spalenizny z kompa nie wyrwie go z fotela.

Albo tak w tej loterii szczęśliwie wylosował

że nigdy nic się nie uwali

i do kolejnej zmiany na nową gen GPU złego słowa nie powie :)

Opublikowano (edytowane)

@Elder co do samego Ampinela... wymieniłem ten kabelek i problemu już nie widzę.

Do mojego RM1000x 2021 miałem kabelek 12VHPWR oryginalny corsaira z 2x8pin i na Ampinelu takie cuda. Wypięcie i ponowne podłączenie nic nie pomagało. To się wyświetlało losowo:

3pinOrange01.thumb.png.022559b72221c538a62d2dc78b9b61f0.png.e218f4e7b5ce01aa09836bfc57f41881.png 

3pinOrange02.thumb.png.6994582c2f82dcc9cd95644072ac5866.png.2bccaf0628706b01f0f5c6e46a106a40.png

Wymieniłem kabelek na nowszy i problemu do tej pory nie zauważyłem 12V-2x6

Edytowane przez ket_rab
  • Like 2
Opublikowano

@Dominik91 Dużo materiałów i ciekawych spostrzeżeń

masz w filmach z analizy tego bubla 12V 2x6

i wcześniejszego 12VHPWR u Romka.

Włącznie z targaniem za kable podczas pracy GPU :)

Oceń to, pośmiej się z idiotów w Intelu co to wepchnęli na rynek

nie denerwuj się

teraz tak świat wygląda

kupisz nowe auto z tabletozą takie z gównolitu i eco przyjazne

to dopiero się za kieszeń złapiesz.

Komp to nie wydatki przy tym ścierwie w motoryzacji co teraz pchają

podpierając się marketingowym bełkotem o nowoczesności.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, leven napisał(a):

Debaureł :E coraz bardziej pitoli. Musi wejść Asusowi do miejsca, gdzie kręgosłup się kończy :wariat:

Znaczy się ten ziomek ogólnie nie polecam kabla od Asusa mówi że gorzej wypada czasem niż kabel zwykły 

Napisałe do oddziału Asusa czy mogę otrzymać od nich ten kabel na testy i ewentualnie odesłać, podesłałem im że mam od od nich kartę obudowę klawiature grafikę 😆😆 może się uda chociaż wątpię 

Opublikowano

@Dominik91 skoro masz się modlić za każdym razem przy graniu to kup nowy kabel i jak nie siądzie to zwrócisz. Większość mając z tym problem zaczynała od jego wymiany, bo często problemem ze stykiem są cofnięte konektory jak na zdjęciu albo sama ich wątpliwa jakość po wielokrotnym wkładaniu. 

Screenshot_20260622_171900_Morelenet.thumb.jpg.4817e5135ac29592087337386d2b9882.jpg

Po nagrzaniu jeszcze się luzują i nic tu nie da dociskanie samej wtyczki a na jakiś czas może pomóc samo dopchnięcie przewodów w jej kierunku. 

Najgorsze są te w zwykłej izolacji, które miałem z zasilaczem. Puchną i same się wysuwają.

Jak nowy nie pomoże to później będziesz się martwił :D

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
43 minuty temu, Kanzu napisał(a):

@Dominik91 skoro masz się modlić za każdym razem przy graniu to kup nowy kabel i jak nie siądzie to zwrócisz. Większość mając z tym problem zaczynała od jego wymiany, bo często problemem ze stykiem są cofnięte konektory jak na zdjęciu albo sama ich wątpliwa jakość po wielokrotnym wkładaniu. 

Screenshot_20260622_171900_Morelenet.thumb.jpg.4817e5135ac29592087337386d2b9882.jpg

Po nagrzaniu jeszcze się luzują i nic tu nie da dociskanie samej wtyczki a na jakiś czas może pomóc samo dopchnięcie przewodów w jej kierunku. 

Najgorsze są te w zwykłej izolacji, które miałem z zasilaczem. Puchną i same się wysuwają.

Jak nowy nie pomoże to później będziesz się martwił :D

Wiesz nie każdy śpi na pieniądzach, trochę kosztowało mnie pracy odłożenie na tą kartę. W tej cenie to ona powinna mi jeszcze dwa razy w tygodniu pałe ojebac a nie że ja się będę martwić czy pójdzie z dymem czy nie, jestem tak zły na tą sytuację że głowa mała 

Opublikowano

Nie dziwię się :( 

Na ten moment nie ma rozwiązania. 

Poza tym seria 5xxx jest sporo ubogsza w sekcji zasilania karty (kontroler, kontrola nad przesyłem prądu w pinach PEG) 

Pieniądze rządzą. Kurtka ma tak połatany dysk, że już nie widzi jakości - kapusta w głowie. 

Nie potrafię pomóc :(  No jak ? 

Opublikowano
Godzinę temu, Dominik91 napisał(a):

Wiesz nie każdy śpi na pieniądzach, trochę kosztowało mnie pracy odłożenie na tą kartę. W tej cenie to ona powinna mi jeszcze dwa razy w tygodniu pałe ojebac a nie że ja się będę martwić czy pójdzie z dymem czy nie, jestem tak zły na tą sytuację że głowa mała 

Dałem dwa razy tyle + custom kabel za 150 zł i od pierwszego dnia używania mam identyczną sytuację.

Wcześniej siedziałem dwa miesiące z inną  5090 na starym kablu, który przy Astralu jebał po oczach 5 pinami na czerwono i praktycznie wszystkie przebijały na zmianę 10A. "Im mniej wiesz tym lepiej śpisz" :E

Każdy kto ma Astrala na forum jak dostał wgląd do rozkładu na pinach zaczął od razu kable wymieniać. 

Niby coś pozytywnego, ale jak się zafiksujesz to ciągle będziesz szukać co jest nie tak.

Łącznie jest tutaj kilkadziesiąt sztuk 5080 i 5090 z czego większość kupiona w pierwszych miesiącach premiery a właścicieli Astrali można policzyć na palcach jednej ręki.

Reszta nie ma podglądu na te wartości i nikt się nie żalił jeszcze, że się coś kopci.

Nawet nie mają pojęcia jaki rozpiździej jest na nich tylko żyją w świadomości, że ich to nie dotyczy.

Każdy kupując karty z tej serii zgodził się na taki los wiedząc jakim syfem jest to złącze. Bez powodu nie wymyślają co chwilę jakichś zabezpieczeń w zasilaczach, czy wymyślnych przewodów. 

Albo olewasz tą niewielką różnicę w rozkładzie, która według mnie na nic nie wpływa albo zaczynasz od najtańszej opcji jaką jest wymiana kabla. 

Martwiłbym się dopiero jak na jednym utrzymywałoby się przez jakiś czas np. 7-8A a na innym 1-2 albo sypałoby alertami. 

Takie dynamiczne skoki jak pokazałeś na screenach mam od pół roku i namacalnie nie czuć, żeby złącze bardziej się nagrzewało.

Możesz sobie czujnik z płyty gdzieś tam wcisnąć i będziesz miał podgląd na temperaturę chociaż. 

• Upvote 1
Opublikowano

@Kanzu w punkt.

Tacy co nie mają monitoringu po prostu nie mają wiedzy co tu się odwala w 5080/5090

więc nie próbują poprawiać sytuacji. 

Wnikliwi, technicznie oblatani będą szukać rozwiązań

topić kasę wymieniać graty

no i tutaj się udzielać :)

Ciężka kasa za produkt któremu nie ufasz.

Tylko...nie było czasu przywyknąć że nas robią w trąbę od czasów Pascala?

3090 = piekło na VRAM,Power Spikes,dramat z kondensatorami (POSCAP vs MLCC)

4090 = topnienie gniazd i wtyczek 12VHPWR,pękające płytki drukowane (PCB)

5090 = "Ceglenie" kart sterownikami (Bricking / Black Screen),wada fabryczna rdzenia GB202 (brakujące jednostki ROP)

no i dalej problemy z wtykami zasilania

o czym tu debatujemy od dłuższego czasu.

obraz.thumb.png.c3a97f7d384a0b2f790dc54d1fd116be.png

obraz.thumb.png.38fcb1d6d995c30264f4aab39d8fda64.png

Źródło:

• Upvote 2
Opublikowano

Ogólnie to zamówiłem kabel nowy od BeQuiet chociaż wydaje mi się że nie do końca tam jest problem a bardziej w zasilaczu. Zobaczymy jak podłączę. 

Kabla Asusa nie zamawiałem ale poprosiłem o możliwość wypożyczenia i później zawrotu bezpośrednio od nich ale czy się uda to nie wiem ( wątpię). 

Jeśli manewr z kablami nie wypali to się zobaczy co dalej. 

Nigdzie nie mogę też znaleźć informacji odnośnie tego jakie powinno być odpowiednie "napięcie" na pinach podczas pełnego obciążenia, wiem że nie wyższe niż 9.2a ale czy np 4a czy 6a czy 7a. Nie wiem czy w ogóle to ma jakieś znaczenie 🤡 

Wczoraj pograłem z dobre dwie godziny w 007 a tak GPU idzie na 99%, nie zauważyłem totalnie nic złego podczas rozgrywki - dwa małe przycięcia podczas tych przerywników filmowych. 

Później żona gnębiła watch dogs 2 ale nie pograła za dużo ponieważ nie spodobał sie jej wygląd głównego bohatera - watch dogs "Netflix".. 😄

Battlefield 6 dwie rundy zero problemów. 

Może być tak jak napisał Asus USA że problem przejdzie sam z siebie bo jeśli karta raportuje błąd tylko na pulpicie to może być problem oprogramowania. 

Będę dawać znać co dalej :)

Opublikowano

Cześć! Wracam z newsami, kabel od BeQuiet przyszedł, ale sytuacja bez zmian, Asus nie przysłał kabla, ponoć nie mogą wysyłać do klientów :) . Załamałem ręce ale przeszukałem raz jeszcze Internet, przecież nie jestem pierwszym z tym problemem. Słuchajcie... nie wiem czy to lekarstwo czy całkowicie wyleczona choroba   ale... pomogło WYŁĄCZENIE funkcji ErP w Biosie. Odkąd wyłączyłem nie otrzymałem ani  razu informacji o spadku napięcia do 0.0A , całkowicie wyrównały sie napięcia, wahania są naprawdę minimalne. Zrobiłem dziś jeszcze kilka zdjęć i screenów  dla porównania. Czy to tak powinni być? nie mam pojęcia. Czy to działa? na razie tak . 

Pierwsze trzy zdjęcia = ErP OFF 

ASTRAL ErP OFF Pulpit.png

ASTRAL ErP OFF v2.jpeg

ASTRAL ErP OFF v3jpeg.jpeg

ErP ON - tutaj widać totalny rozjazd napięć czy to tak może być? NIE MAM POJECIA, Asus tez nie potrafi odpowiedzieć. Ale raczej nie skoro czasem jest tak że np PIN5 ma 0.09A a PIN6-6.20A . Widać z reszta różnie na zdjęciach. Oczywiście przy ErP ON  pojawiał sie komunikat że napięcie na poszczególnych PIN'ach wynosi 0.00A ale nie zdążyłem foty zrobić 

ASTRAL ErP ON1.jpeg

ASTRAL ErP ON2.jpeg

ASTRAL ErP on3.jpeg

4 godziny temu, Elder napisał(a):

@Dominik91 Może nie musisz testować kabla od Asusa (Equalizer)

bo ...

https://videocardz.com/newz/asus-rog-equalizer-50-gpu-cable-designed-to-prevent-burned-connectors-has-reportedly-burned

Sprawdzisz nowo zamówiony kabel od BeQuiet napisz co to dało.

Dziękuje za link. Widze ze juz chyba wszystkie rozwiązania padły poza tym od Thermal Grizzly oraz Aqua computer 

Opublikowano
12 minut temu, Kadajo napisał(a):

ErP OFF vs On, lol o tym to nie słyszałem :hmm:

Ciekawe rzeczy.

Powiem Panu ze wyczytałem to na Reddit sprawdziłem i ruszyło bo ja tam mam coś nie pamiętam S4+S5 albo samo S5 i tylko całkowicie wyłączenie tego pomogło 

Opublikowano

Teraz grać obserwować i jeśli ErP wyłowione z Reddit nagle gasi problem

to koniec kombinowania.

Swoją drogą magia...działanie ErP ma się tu do odczytów z pinów 12V 2x6 jakoś tak...powiedział bym nie po drodze.

Nie pierwsze zaskoczenie i pewnie nie ostatnie

ale testy testy i ocena w long term use

zanim to przyklepiemy. 

• Upvote 1