Dominik91 13 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca Witam Panowie, mam do was pytanie bo problem jest dość dziwny... Mianowicie zauważyłem że oprogramowanie ASTRAL'a raportuje mi że piny w gnieździe 12v 2x6 są niepoprawnie podłączone ( czerwona kropka ) mimo tego że HW INFO w tym samym czasie nie pokazuje nic. Na GPU również nie załącza się czerwona dioda sygnalizującą złe podłączenie, odłączyłem wtyczkę, podłączyłem ponowienie ale nie sądzę bym mógł to zrobić nie dokładnie nie da się po prostu bardziej wcisnąć a kliknięcie było słyszalne. Udało mi się zrobić zdjęcie ponieważ coś mi nie działa screen na klawiaturze. Myślicie że to może być błąd oprogramowania czy karta na rma ? Zasilacz Pure Power 13 1000w, z oryginalnym kablem BQ 12v 2x6 / hpwr 🤡 Odłączyłem wtyczkę od zasilacza jeszcze. Nie wiem wydaje mi się że napięcia w programach nie skaczą, nie mam pojęcia co tu się dzieje 😆 kabel jest luźny nigdzie nie jest naciągnięty na siłę.
Dominik91 13 Opublikowano 20 Czerwca Autor Opublikowano 20 Czerwca (edytowane) Update: dziś rano to samo XD wyskoczyła informacją o tym że pin źle są. Nic się z kartą nie dzieje gry działają wtyczki wpięte. Mam jeszcze kabel jeden od zasilacza więc sprawdzę. Przejściówki od NVIDIA nie podłączone ponieważ nie mam tylu wtyczek 8pin XD Edytowane 20 Czerwca przez Dominik91
JohnyWol 153 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca Możę jest jakiś konflikt pomiędzy GPU Tweak a HWInfo. Spróbuj odinstalowaćwyłączyć na kilka dni HWInfo i obserwuj czy coś się zmieni 1
Dominik91 13 Opublikowano 20 Czerwca Autor Opublikowano 20 Czerwca 16 minut temu, JohnyWol napisał(a): Możę jest jakiś konflikt pomiędzy GPU Tweak a HWInfo. Spróbuj odinstalowaćwyłączyć na kilka dni HWInfo i obserwuj czy coś się zmieni Dziękuję Panu za odpowiedź. Sprawdziłem jeszcze drugi kabel ten oryginalny z zasilacza bez wtyczki 90 stopni. Ale nadal to samo wyskakuje mimo że HW INFO nie pokazuje spadków do 0.00a tylko do 0.1a Po półtorej godziny grania w Battlefield 6 napięcia są takie, chyba nie ma tutaj powodów do obaw Jeszcze jedno - nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy to normalne że te napięcia na pinach skaczą i mają takie wahania? Zdjęcie zrobione w odstępie sekundy
janek25 395 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca Bez podmiany kabla nie dowiesz się czy to błąd czy będzie spalony schabowy. Mozna sprawdzić ręką czy się nagrzewa, przy rtx 5080 to dużo ryzyko.Nie przyjmą ci rma 1
Dominik91 13 Opublikowano 20 Czerwca Autor Opublikowano 20 Czerwca 24 minuty temu, janek25 napisał(a): Bez podmiany kabla nie dowiesz się czy to błąd czy będzie spalony schabowy. Mozna sprawdzić ręką czy się nagrzewa, przy rtx 5080 to dużo ryzyko.Nie przyjmą ci rma Na obu kablach BeQuiet jest to samo, jeszcze zobaczę oryginalna wtyczkę wieczorem Napisałem na forum ROG i Reddit może ktoś będzie wiedział co robić. Jak nie to odsyłam na rma Ta dioda zapala się wtedy kiedy jest niepoprawne zasilanie lub mruga, teraz świeci bo wypięty kabel. Będę patrzeć na adapter NVIDIA
Dominik91 13 Opublikowano 20 Czerwca Autor Opublikowano 20 Czerwca (edytowane) Adapter NVIDIA na 3x8 pin to samo. Więc obstawiam albo zasilacz albo sama karta graficzna ma problem. Napisałem do Asusa zobaczymy co odpiszą. Edytowane 20 Czerwca przez Dominik91
janek25 395 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca Zycze powodzenia z asusem.To dopiero będzie przeprawa mi odpisali jak mialem za mały prad na igpu zebym sprawdził na windows 11 Chyba nawet nie przekazali uwag co do biosu 1
Dominik91 13 Opublikowano 20 Czerwca Autor Opublikowano 20 Czerwca Sam nie wiem już co myśleć niby oprogramowanie pokazuje bład co nie, ale też to samo oprogramowanie w lini monitoringu nie pokazuje że napięcie spadło do 0.00Am zobaczcie XD Nigdzie na wykresie nie ma zeby spadło ponizej 0.1A
janek25 395 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca Jesli A to jest prad a nie napiecie. Moze ma spadać ?? 1
Dominik91 13 Opublikowano 20 Czerwca Autor Opublikowano 20 Czerwca (edytowane) 25 minut temu, janek25 napisał(a): Jesli A to jest prad a nie napiecie. Moze ma spadać ?? Na chłopski rozum by wtedy nie było żadnego prądu w pinie No nic zobaczymy co odpisze Asus, w stresie nie przekracza 7A więc raczej z dymem nie pójdzie bo ostrzeżenie ma się włączyć powyżej 9.2A Edytowane 20 Czerwca przez Dominik91
leven 967 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca Odczyty Ja pierdziu 6 minut temu, janek25 napisał(a): A co tam niby chcesz wiedzieć ?? Nie wiedzieć, tylko widzieć 1
Dominik91 13 Opublikowano 20 Czerwca Autor Opublikowano 20 Czerwca Godzinę temu, leven napisał(a): Odczyty Ja pierdziu Nie wiedzieć, tylko widzieć Dodaje screen, grałem w kampanie B6 wszystkie opcje na full jak cos. Co to jes ten zielono niebieski pasek ? pierwszy raz to widzę
leven 967 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca (edytowane) Karta dobija do PL. Piękne temperatury, 300wat poboru i tylko 60stC ? Piękna sprawa. Tomek (admin) jak wyciągnie do Ciebie rękę, to UV/OC w drodze Edytowane 20 Czerwca przez leven 1
janek25 395 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca 49 minut temu, Dominik91 napisał(a): Co to jes ten zielono niebieski pasek ? pierwszy raz to widzę Niebieski to vrel. Nic z tym nie zrobisz. To widelki napięcia. Ostatnio dalo sie to zlikwidować przy modzie Maxwella jsk bios nie byl podpisany cyfrowo ,jakieś 10 lat temu. Zielone to power limit. To tylko obraz statyczny więc do weryfikacji ale widzę 85 procent i 340 wat . Astral ma chyba 400. Tak jakby 1 kabel nie dostarczył pradu. Z ciekawostek z pcie karta bierze 10 wat,bardzo malo 1
Dominik91 13 Opublikowano 20 Czerwca Autor Opublikowano 20 Czerwca 10 minut temu, janek25 napisał(a): To tylko obraz statyczny więc do weryfikacji ale widzę 85 procent i 340 wat . Astral ma chyba 400. Tak jakby 1 kabel nie dostarczył pradu. Z ciekawostek z pcie karta bierze 10 wat,bardzo malo Astral ma 450W. Czy cos nie tak z tym złączem PCI express?
janek25 395 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca No wlasnie zweryfikuj ile ma i spróbuj dobic w furmarku. Możesz obserwowac w msiafterburner wataz.Jesli nie dobijesz to albo przewody albo karta na rma 1
Dominik91 13 Opublikowano 20 Czerwca Autor Opublikowano 20 Czerwca 1 minutę temu, janek25 napisał(a): No wlasnie zweryfikuj ile ma i spróbuj dobic w furmarku. Możesz obserwowac w msiafterburner wataz.Jesli nie dobijesz to albo przewody albo karta na rma W Furmarku dobija do 435W, w grach jest różnie Battlefield 6 tak do 300W, teraz odpaliłem WatchDogs i mniej więcej jest to tak jak na zdjęciu. Nie wiem czemu raz mogę zrobić screen raz w ogóle nie działa ...
janek25 395 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca To dobrze ale zielone nie powinno byc przy 340wat A jaki zegar miales w furmarku przy 435 wat?? 1
Dominik91 13 Opublikowano 20 Czerwca Autor Opublikowano 20 Czerwca 5 minut temu, janek25 napisał(a): To dobrze ale zielone nie powinno byc przy 340wat A jaki zegar miales w furmarku przy 435 wat?? Za chwilę zrobię ten bo żona ubija tego watchdogs.. 🫣 Ogólnie z kartą nic się nie dzieje tzn wizualnie oraz podczas grania, nie ma żadnych "zwiech" , przycięć, wywalania do pulpitu itp. Temperatury są też bardzo dobre. Będę na bieżąco pisać co i jak. Dotykałem nawet tej wtyczki co wchodzi do karty 12v2x6 ale nie czuje by była jakaś podejrzanie ciepła. Mógłbym wziąć drugi zasilacz na próbę a później oddać ale nie wiem czy to godne zachowanie 😱 39 minut temu, leven napisał(a): Karta dobija do PL. Piękne temperatury, 300wat poboru i tylko 60stC ? Piękna sprawa. Tomek (admin) jak wyciągnie do Ciebie rękę, to UV/OC w drodze Było by miło jeśli Pan Tomasz mógłby jakoś pomóc
janek25 395 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca Jak z kabla by nie dostawała pradu to po prostu będzie nizsze mhz w furmarku. Sprawdź jaki astral ma zegar 3d.musi go zapewnic 1
Dominik91 13 Opublikowano 20 Czerwca Autor Opublikowano 20 Czerwca 7 minut temu, janek25 napisał(a): Jak z kabla by nie dostawała pradu to po prostu będzie nizsze mhz w furmarku. Sprawdź jaki astral ma zegar 3d.musi go zapewnic Chodzi Panu o te wskazania ? Base Clock: 2295 MHz Default Boost Clock: 2617 MHz Factory OC Boost Clock: 2790 MHz Zrobię dwa testy na ustawieniach " default" oraz OC OC = GPU+ 250 Pamięci = +2000 Power Limit= 112 %
Rekomendowane odpowiedzi