Skocz do zawartości

ASTRA RTX 5080 - GPU TWEAK III vs HW INFO - piny problem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Elder napisał(a):

Swoją drogą magia...działanie ErP ma się tu do odczytów z pinów 12V 2x6 jakoś tak...powiedział bym nie po drodze.

Nie pierwsze zaskoczenie i pewnie nie ostatnie

ale testy testy i ocena w long term use

zanim to przyklepiemy. 

Nie będę kłamać, nie mam pojęcia od czego to jest wyczytałem że jakieś stany oszczędzania energii. 

Ogólnie wczoraj wyłączyłem komputer na godzinę, włączyłem i wszystko działało elegancko. Później pograłem w. Battlefield 6 wszystko ok. To znowu wyłączyłem na pół godziny włączyłem wszystko ok. Ja ogólnie to już testuje od wtorku ale nie pisałem wcześniej żeby właśnie potwierdzić czy to jest to.

Może konflikt jest przez jakieś inne urządzenie i jeśli ERP wyłączyłem to tamto nie zabiera energii czy cos 😆 szczerze chłopaki nie mam pojęcia.

Reszta komputera

I7 14700KF

Z690 TUF D4

4x NVME , różne Patriot Viper, Kingston KC3000, KIOXIA oraz MSI 

BUDA ASUS PROART PA602

MONITOR AGON 271QG - stary ma chyba z 8 lat, dałem za niego pamiętam 3600zl, jeden chyba z pierwszych z gsync. Nie widzę potrzeby wymiany. Znaczy się ją widzę na OLED ale żona nie widzi 🥹😃

Ramy 32gb Kingston 3600 ddr4, kupione jeszcze w normalnych czasach. 

Do niedzieli będę katować. Jak wszystko ok będę dawać znać. 

Później nagram film z tym ERP off vs on ale to w niedzielę 

Opublikowano
8 godzin temu, Elder napisał(a):

Swoją drogą magia...działanie ErP ma się tu do odczytów z pinów 12V 2x6 jakoś tak...powiedział bym nie po drodze.

Jeszcze miernik cengowy kupię i zobaczę czy pokrywa się z tymi odczytami z GPU 

Opublikowano

@Dominik91 różne cuda widziałem w hardware od czasów 486DX2

i dawno pogodziłem się z zasadą w PC

że jak działa mimo że nie rozumiesz dlaczego działa dziwna kombinacja ustawień

to...nie ruszaj.

Używaj.

Tutaj chwilę kombinowałem z ErP

tym prezentem od EU i jego potencjalnym wpływem na parametry elektryczne zasilania wiązki GPU

ale nic mi nie przychodzi do głowy.

Ustawienie to zostało wprowadzone do płyt głównych w 2009–2010

w celu spełnienia rygorystycznych norm dyrektywy Unii Europejskiej o tej samej nazwie (ErP Lot 6 i Lot 26)

która wymaga aby wyłączone urządzenia elektroniczne nie pobierały więcej niż 0,5 W energii.

Jaka to oszczędność w skali miesiąca i roku...śmieszna... ale jest

a że na pracę 12V 2x6 ma taki wpływ to wiem...od Ciebie :)

Możesz miernikiem cęgowym zrobić pomiary dla porównania z odczytami w sofcie HWINFO64 itd.

Dotychczasowe warunki pracy po tej zmianie stabilne

to nie ma co dalej drążyć tematu.

Koniec spiny używasz kompa i zapominasz o fikołkach jakie wcześniej na odczytach A pinów 12V 2x6 widziałeś.

Dalej byłby cyrk to przyszły by wydatki w rodzaju Aquacomputer Ampinel

bo nie wiem co innego...nie wymieniane na Asus Equalizer kable (widziałeś w linku jaki dałem wyżej że i to się pali)

bo one wszystkie mają ten sam problem...zły projekt od technicznej strony.

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, Dominik91 napisał(a):

... nie wiem czy to lekarstwo czy całkowicie wyleczona choroba   ale... pomogło WYŁĄCZENIE funkcji ErP w Biosie.

Wyłączałem to u siebie i w moim przypadku nic to nie zmieniało w kwestii równego rozkładu. Nie miałem też nigdy sytuacji, żeby jakiś pin 0.0A pokazywał. 

Na asrocku to "Deep Sleep" nazwali.

U mnie musi być na S4 & S5 ustawione, bo inaczej ledy na płycie cały czas świecą po wyłączeniu PC. 

17 godzin temu, Dominik91 napisał(a):

Odkąd wyłączyłem nie otrzymałem ani  razu informacji o spadku napięcia do 0.0A , całkowicie wyrównały sie napięcia, wahania są naprawdę minimalne.

Nie jestem elektrykiem, ale nawet mnie kłuję w oczy jak na okrągło natężenie nazywasz napięciem :boink:

Skoro się poprawiło to dobrze. Najwyraźniej nie u wszystkich to uniwersalna metoda :D

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kanzu napisał(a):

Nie jestem elektrykiem, ale nawet mnie kłuję w oczy jak na okrągło natężenie nazywasz napięciem :boink:

Jestem totalnym lajkem stary, serio nie zwracam nawet na to uwagi bo większość wie o co chodzi 🥳 

1 godzinę temu, Elder napisał(a):

Możesz miernikiem cęgowym zrobić pomiary dla porównania z odczytami w sofcie HWINFO64 itd.

Dotychczasowe warunki pracy po tej zmianie stabilne

to nie ma co dalej drążyć tematu.

Koniec spiny używasz kompa i zapominasz o fikołkach jakie wcześniej na odczytach A pinów 12V 2x6 widziałeś

Tak będzie. Film też tu wrzucę z YouTube bo się w chyba nie da inaczej, co prawda będzie nagrany telefonem ale będzie widać czarno na białym co i jak