Skocz do zawartości

ASTRA RTX 5080 - GPU TWEAK III vs HW INFO - piny problem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak czytam od miesięcy o problemach z różnymi obciążeniami na przewodach. Pytanie:

Skoro z zasilacza z jednego punktu wychodzi 12volt i jest przekazane na 6 przewodów, to po cholerę karta odbiera to na niezależnych liniach ?

Nie może być, żeby do karty dochodziła wiązka 12 volt zwarta jako jedna linia i tam w karcie kontroler sobie to rozdzielił ?

Edytowane przez leven
Opublikowano

Ile nie trafionych inżynieryjnych pomysłów widziałeś w PC

na przestrzeni ostatnich dwu dekad?

Była konkurencja wygrywało lepsze i chętniej przyjęte rozwiązanie

ludzie sami decydowali na co kasę przeznaczyć.

Masz dyktaturę NV i jej efekty.

Jak pchają na siłę małe piny duże prądy brak zapasu wytrzymałości

bo jaki zapas miały 8pin PCIE wiemy

to sabotaż nie progress.

Co im zrobisz?

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Elder napisał(a):

Masz dyktaturę NV i jej efekty.

Jak pchają na siłę małe piny duże prądy brak zapasu wytrzymałości

bo jaki zapas miały 8pin PCIE wiemy

to sabotaż nie progress.

Co im zrobisz?

A ja widzę że Pan ma doczynienia z różnymi fajnymi zabawkami komputerowymi 🍻 poleci Pan jakie kabel do zasilacza BeQuiet Pure Power m13? ponieważ ja posiadam dwa

Jeden ten oryginalny prosty od zasilacza 12vhpwr/12v2x6 

Oraz drugi zakupiony też od BeQuiet tyle że z wtyczką do karty graficznej 90 stopni. 

Myślałem nad jakiś kablem od Cablemod. Chodzi mi po głowie jeszcze to urządzenie od Thermal grizzly lub aquacomputer aczkolwiek to koszt nowego zasilacza.

Kurcze nie widzi mi się sprawdzać i wypinać te kable co dwa dni i patrzeć czy coś się nie topi. 

Opublikowano (edytowane)

Edit: zapomniałam dopytać o w sumie najważniejsze, skoro te kable 12vhpwr czy tam 12v2x6 czy jak kto woli H+ lub H++ są takie same to do zasilacza BeQuiet mogę podłączyć np kable Asus ROG equalizer lub Corsair czy nigdy tak się nie powinno robić ? Rozumiem że w PCI 6 czy tam 8 pin inaczej mógłby być piny ale tutaj chyba idzie na jedno kopyto czy nie ?

Pomyślałem że może zamówie tego kabla od Asusa, equalizer. Wiem że derbauer coś tam źle ocenił ale też ciężko żeby ocenił mega pozytywnie jak mogłoby być to wpłynąć na sprzedaż virewiew ( czy jakoś tak ). Zobaczył bym czy nadal będzie tak że w jeden dzień wszystko dobrze natężenie prądu na pinach równe a po restarcie komputera już co innego i skakanie. 200 zł za kabel to nie mało, nie wiem czy później można po prostu oddać 

Edytowane przez Dominik91
Opublikowano

Dominik, tutaj nie chodzi o same przewody, tylko wtyczki/gniazda. Same przewody, to 16AWG x6 na plusie i zerze. Tego nie da się spalić. Jakiś muł wymyślił przewód 12 pin i od tego czasu same problemy. Jak by nie można tego było zweryfikować i ulepszyć. Uparcie 12 pin i co chwila wtopa - wstyd dla zielonych. A z przewodami, to jest standart. każdy przewód o tej samej budowie musi pasować do gniazd w zasilaczu i karcie. Tylko jakość tych przewodów :hmm:  Duniek by się przydał :) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W sumie racja. Na Reddit wyczytałem że wyłączenie/włączenie funkcji S5 albo erp w BIOS może pomóc. W sumie cóż mi szkodzi spróbować . Mnie tylko najbardziej martwią te różnie o którym wspomniał też kolega wyżej. Raz włączę komputer i napięcie na pinach jest idealne. Włączę drugi raz i skaczę to jak szalone i wachania są bardzo duże. Trochę to smutne że karta za 7k i trzeba się jeszcze zastanawiać czy nie pójdzie z dymem. Wtyczki na 150% są dobrze podłączone. 

Screenshot_20260622_093044.jpg

Screenshot_20260622_092858.jpg

Co do kabli, pamiętam jednego Pana z pclab chyba, Pana Darmacz'a co robił kable ale później się zawinął i był jeszcze jeden użytkownik chyba Zawisza czarny jakoś tak 🤷

Edytowane przez Dominik91
Opublikowano

Takie wahania obciążeń może zrobić tylko i wyłącznie kontroler sekcji zasilania w karcie. Wyjście 12 Volt z zasilacza jest z jednego punktu  i z tego punktu jest rozdzielone na 6 przewodów plusowych. No, ale każdy pin w gnieździe PEG (plusowe w karcie) idzie do innego mosfeta (tak myślę) bo jak inaczej to zrozumieć ?

Widziałem drut moda w necie, wyglądało okropnie, ale działało jak należy :E 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, leven napisał(a):

Takie wahania obciążeń może zrobić tylko i wyłącznie kontroler sekcji zasilania w karcie. Wyjście 12 Volt z zasilacza jest z jednego punktu  i z tego punktu jest rozdzielone na 6 przewodów plusowych. No, ale każdy pin w gnieździe PEG (plusowe w karcie) idzie do innego mosfeta (tak myślę) bo jak inaczej to zrozumieć ?

Widziałem drut moda w necie, wyglądało okropnie, ale działało jak należy :E 

Szczerze mówiąc - zobaczę te stany S5 ERP dziś po pracy. Odłącze kartę przejrze piny wszystkie. Jak nic się nie zmieni to może ostatecznie kupię ten kabel Asus'a. Ale to może. I zostanie wybór olać temat albo wysłać na rma 

Opublikowano (edytowane)

No to już w ogóle wymiękam. Niebiescy i zieloni razem do kosza :E 

AMD pozostało na "zwykłych" PEG i działa, jak należy. No co prawda, 3x8pin, mnóstwo przewodów, ale działa :) 

AMD pochwaliłem ? xD

Edytowane przez leven
  • Like 1
Opublikowano

@Dominik91 Tak... to prawda że Intel tu łapę przyłożył do 12VHPWR

a NV przyklepała to jeszcze w GPU RTX 3xxx które do 450-500W brały max

i to było instalowane w RTX 3090Ti jako poligonie doświadczalnym

następnie w RTX 4xxx powszechnie wprowadzane itd.

Na sam start np EVGA podejrzliwie podchodziła do tego pomysłu

więc dali taki myk (POWERLINK 25u) do Kingpina 3090Ti 

rozsądnie ... bo dwa gniazda 12VHPWR i aż pięć 8pin PCIE.

Jak 30 cykli wpinania to norma co sobie Intel na tym badziewiu porobił

to taki adapter z 2x12HPWR raz wpięty w kartę

można było odpinać z wtyczek 8pin PCIE i 100 razy i luz.

MOLEX wtyki w PSU mają 50/100/150 cykli wpinania (zależnie od wersji)

przy czym te złocone wzmacniane 150 cykli to custom jakie robiłem u Zawiszy pod stacje robocze bo są drogie.

Czy 150 cykli MOLEX którykolwiek producent PSU w serii daje w swoich kablach dedykowanych do PSU to wątpię.

To jest inżynieryjnie właściwe podejście,trwałe i bezpieczne w long term use.

obraz.png.f53076e26d052953d7a7db5145450f95.png

obraz.png.4623e2c813b9b8c96a53fe35c390f310.png

Do kart 5090 naturalne wydawało się przed premierą że dwa gniazda 12VHPWR są pożądane

będzie zapas technicznej wytrzymałości linii zasilania

będzie mniejszy narzut A na poszczególne linie zasilania

to nie...dojechane pod korek grzeje się wściekle pracuje na limicie...pali się.

Jakość styków i pinów poniżej normy

kable jak nimi poruszasz we wtyczce zmieniają parametry elektryczne pracy łącza

wylew info nie zaginaj kabli zaraz za wtyczką

dociskaj sprawdzaj

a jak się spali to TWOJA WINA nie nas producentów bubli.

Odrzucone reklamacje walka z userem krętactwo oszustwa spychologia.

OK...wojna trwa,

leczą to cholerstwo dają wyższej jakości materiały (bo muszą) dalej 30 cykli w normie

dają mostki jak Asus ROG equalizer

dla kart które nie mają monitoringu jak ma ASTRAL ludzie montują VierWiew PRO czy Aquacomputer Ampinel

producenci zasilaczy zrobili rewolucję w bebechach PSU

mamy próbę ogarnięcia po całości problemu w Seasonic 

OptiGuard 2.0 ma monitorować zasilanie od strony zasilacza aż po złącze karty graficznej.

Mamy leczenie zarazy bez 100% pewności że te wysiłki dadzą na finał rozwiązanie w pełni bezpieczne w pracy

błąd został popełniony wszelkie inne działania to próby naprawy

wadliwego u podstaw rozwiązania.

Intel nie śpi teraz chcą zepsuć główne zasilanie mobo 24pin.

Forsują zmianę na wtyczkę zasilania mobo ATX12VO... łachudry

https://twojepc.pl/news41452/Intel-forsuje-nowe-zlacze-zasilajace-dla-plyt-glownych.html

Efekt to drastyczne skomplikowanie sekcji zasilania na mobo wzrost kosztów płyt głównych

jakby mobo były za tanie teraz...nic dziwnego

że trafili na opór producentów mobo.

obraz.png.69e028d1a1cffee6e86af0204d9b7216.png

Intel uważa oczywiście że nie jest to żaden problem

i stoi na stanowisku że producenci powinni się po prostu dostosować.

Gnoje.

Te nowe pomysły Intela to potrzebne jak rybie ręcznik.

Wracając do pytania o walkę z 12V 6x2.

Czy CABLEMOD jest lekarstwem?

Stosuję ich kątowe 90 stopni kable 12HPWR/12V 2x6 w RTX 4090 i obecnie 5090

działa i był wypinany może 8 razy nie więcej bo tego pilnuję

jeśli chcesz testować ... zamów i testuj.

Custom buda i wewnątrz w load gamingowym temp powietrza 40*C

więc nie ma tu ten bidny kabel zasilania idealnych warunków pracy

a jest katowany z 5090 od pół roku i luz.

Żadnych anomalii żadnych problemów

jakość wykonania/komponenty zdały egzamin.

Nie wiem ile razy już wypinałeś kabel zasilania z GPU ale ... wiemy że im więcej tym gorzej,

powstają luzy i nic na to nie poradzimy. 

obraz.png.44add74018e51583588d7e4ca5fe875e.png

obraz.png.6282191d302dfd401e72d7c3a0883359.png

obraz.png.d8605480069deeb826a66ef8ba1f1afc.png

Jak patrzysz na AMPINEL

to jest w obecnej chwili najbardziej zaawansowanym zabezpieczeniem 12V 6x2 jakie istnieje na rynku

nie ma nic lepszego.

Drogie.

Chcesz więcej info pytaj chłopaków z forum co to stosują.

Więcej info w tym topicu.

@bofff może dodać coś więcej w temacie bo gruntownie zbadał pracę Ampinel.

Zostaniesz z tym GPU pewnie jakieś 2 lata

bo wcześniej nie zanosi się aby NV wprowadziła na rynek serię RTX 6xxx.

Czy dwa lata chcesz martwić się tym zakichanym gniazdem i cyrkami jakie funduje

czy chcesz szukać innego kabla zasilania niby lepszego niż standardowe jakie producenci PSU oferują

czy chcesz Ampinel stosować (ja nie uważam aby jego cena była zaporowa) ...to TWÓJ wybór.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@leven  Tiaa...bo widzę dokąd to zmierza.

Jednorazówki badziew ignorancja za którą płaci końcowy odbiorca

bo w korpo słupki mają rosnąć hajs ma płynąć

nie ważne że kosztem innych.

Intel dostał lanie od AMD już dawno temu...

jak walili ceny za SKLX 18-core 10K zł i Treadrippery ich dojechały to na 5K zaraz obniżyli

teraz władowali nam to 12VHPWR i pchają ATX12VO 

ktoś ich prosił o to?

@Kadajo Typowy user nie jest specem od inżynierii

po prostu chce mieć działający bezproblemowy PC ... bez spiny czy złącze zasilania dopiął i smażalnia mu GPU zawinie.

No to nie...martw się czy ten ochłap działa prawidłowo i jak długo jeszcze podziała.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Mocno temat rozwinął i jaki wkurzony :E 

Kadajo, z punktu do punktu przesłać całą moc i niech sobie kontroler w sekcji zasilania przydziela prądy z jednego stabilnego punktu. ale nie, od strony GPU, każdy pin PEG jest inaczej obciążony. Dla czego ? 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Elder napisał(a):

@Kadajo Typowy user nie jest specem od inżynierii

po prostu chce mieć działający bezproblemowy PC ... bez spiny czy złącze zasilania dopiął i smażalnia mu GPU zawinie.

No to nie...martw się czy ten ochłap działa prawidłowo i jak długo jeszcze podziała.

Jasne, tylko jak czytam ze typowy user broni tego rozwiązania a tych którzy czarno na białym podają, dlaczego to jest do dupy wyśmiewa no to już trochę słabo.

W imię zasady "u mnie działa" ...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
35 minut temu, Elder napisał(a):

Ampinel stosować (ja nie uważam aby jego cena była zaporowa) ...to TWÓJ wybór.

Mogę zamówić to narzędzie nie jest to problem dla mnie, ale może też wypowie się Pan który jest oznaczony. Dziękuję za wyczerpująca wypowiedź bardzo mi miło że społeczność służy pomocą 

Chociaż moim zdaniem przy obecnych cenach tych kart to Asus powinien dawać na to kod rabatowy 50% do aquacomputer. 

Jakbyście byli na moim miejscu tak szczerze co byście wybrali 

1- zakup nowego kabla na testy- 200 zł

2- zakup urządzenia od TM albo Aquacomputer 

3- Kupno nowego zasilacza i ewentualnie RMA obecnego 

4- RMA karty graficznej

5- zostawić jak jest i póki GPU nie raportuje problemów podczas grania ( max miałem 7.20A) to po prostu grać 

Opublikowano

Nie wszystko na raz, bo się pogubisz. Problemem jest podejście techników Nvidii. Nie powinno się rozdzielać poszczególnych przewodów. Z punktu do punktu ma być 6 przewodów równolegle obciążonych, a nie skakające amperaże, bo od strony GPU każdy pin obsługuje inne obciążenie. Tego nie rozwiążesz.

Opublikowano

Odpowiedź Asus Polska

Szanowny Kliencie,

W jakiej wersji aplkacji pojawia się komunikat?

1000W zasilacz w połączeniu z pozostałymi podzespołami może nie mieć odpowiedniego zapasu dla samego GPU.

Czy ma Pan możliwość przetestowania zestawu na mocniejszym zasilaczu 1200w lub wiecej?

Dziękujemy za wybór produktów ASUS."

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, leven napisał(a):

Nie mam pytań :( 

Karta 350w, procesor niech weźmie 200 resztą podzespołów 100? Ja myślę że ten zasilacz to ma zapas mocy z 40% minimum podczas grania..