Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Interesują mnie te cztery chłodzenia , oczywiście pójdzie na górę , nie na front z wiadomych przyczyn, do drugiego kompa.

Które mają najcichszą pompę?

1. be quiet Pure Loop 2 FX  240 , ale te chłodzenie już trochę czasu ma od premiery 6 lat gw.

2.be quiet Light Loop 240mm , w zestawie hub, dla mnie zbędny , 3 lata gw.

3.be quiet Silent Loop 3 240mm  , najcichsze wentyle ale bez ARGB, 3 lata gw.

Jest jeszcze 

ARCTIC Liquid Freezer III Pro 240 ale  podobno głośne, 6 lata gw.

Więc z tych trzech Be Quiet  jak ktoś używa który najlepiej zakupić?

Edytowane przez AudRob
Opublikowano

Miałem light loop i obecnie silent loop ale 360mm. Moim zdaniem light loop miał cichszą pompe od silent loop I był też troche wydajniejsze. Ale wizualnie bardziej mi sie podoba silent loop, pompa skrecona na 2400 rpm i jest cicho😁

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, DarkeVo napisał(a):

Miałem light loop i obecnie silent loop ale 360mm. Moim zdaniem light loop miał cichszą pompe od silent loop I był też troche wydajniejsze. Ale wizualnie bardziej mi sie podoba silent loop, pompa skrecona na 2400 rpm i jest cicho😁

U mnie można z pewną kombinacją włożyć 280 na górę , ale wolę 240 bez kombinacji.

35 minut temu, DarkeVo napisał(a):

Zrzut ekranu 2026-06-22 112424.png

Mówisz że ta jest cichsza?

39 minut temu, DarkeVo napisał(a):

silent loop

Ma lepsze wentyle.

Tu chodzi o ciszę , kasa to drugorzędna sprawa😉

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@AudRobdo tego przy light loop  masz offset pod amd, czego na silent loop brak ;) 

2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

do tego przy light loop  masz offset pod amd

czyli lepiej to brać?

Wiem o co chodzi- przesunięcie.😉

Opublikowano
22 minuty temu, DarkeVo napisał(a):

Ogólnie oba te chłodzenia są dobre, mi sie bardziej podoba pompka w silent loop a wentyle to i tak mam swoje arctica pro argb

W light loop na ile pompkę miałeś skręconą cisza - wydajność?

Jak u Ciebie dało radę schłodzić 7800x3d , tym bardziej mego schłodzi .

Opublikowano

W light loop miałem pompę ustawione na 70 czy 80% dużo zależy tez od obudowy w takim akwarium to nawet 2mm grubości szkła juz robi robotę. W grach mam nawet teraz w granicach 60-70 stopni ale zazwyczaj ok 60. Wczoraj sprawdziłem sobie jak to jest w tych upałach i w 30 plus stopniach w cinebench r23 było 82 stopnie

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, DarkeVo napisał(a):

W light loop miałem pompę ustawione na 70 czy 80% dużo zależy tez od obudowy w takim akwarium to nawet 2mm grubości szkła juz robi robotę. W grach mam nawet teraz w granicach 60-70 stopni ale zazwyczaj ok 60. Wczoraj sprawdziłem sobie jak to jest w tych upałach i w 30 plus stopniach w cinebench r23 było 82 stopnie

Wszystko to samo co u mnie w sygnaturze , tylko karta inna RTX 4080.

Tu Masz moje temp. w pokoju było 27 stopni . Karta 4090

Gra 007 

20260620_230423.jpg

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)

Tak ale w tym miejscu gdzie byłem akurat , łapało wyższe temperatury.

55 minut temu, DarkeVo napisał(a):

Tu u mnie z RE9 Requiem. Także wszystko zależy od gry czy nawet miejsca w grze

20260517_103040.jpg

Ale tu jest Resident Evil, akurat w tej lokacji u mnie karta i proc też jest chłodny.

Tylko czemu masz tak mało fps?

U mnie na zablokowanych klatkach ma 138.

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
42 minuty temu, AudRob napisał(a):

Tylko czemu masz tak mało fps?

Może akurat tak w tym miejscu było ale za dużo jakos nie było. Ja zawsze ustawiam wszystko na full ustawienia  i z rt😅 dlss jakość i bez generatora klatek 

1782151512898166316861344005155.jpg

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

@AudRobdo tego przy light loop  masz offset pod amd, czego na silent loop brak ;) 

Ale tu Krzychu dzięki za to przypomnienie, z tym offsetem  a to ważna sprawa , zawsze parę stopni mniej.👍

12 godzin temu, DarkeVo napisał(a):

Jeszcze zapytam , jaką różnicę w stopniach Miałeś , między light a silent?

Edytowane przez AudRob
  • Upvote 1
Opublikowano

Teraz Ci dokładnie nie powiem ile stopni było róznicy ale myślę że było to do 3 czy 4 stopni i było to zauważalne np. na pulpicie czy w r23 bo w grach pewnie nie było większych różnic. Jeśli podoba Ci się light loop to śmiało bierz. Najlepiej kupić i przetestować bo kazdy jest inny, dla mnie oba są ok a dla Ciebie może będą za głośne czy jeszcze coś innego wyjdzie 

• Upvote 1
Opublikowano

5 godzin temu, AudRob napisał(a):

Jak składałem AM5 sprzedałem  swoje G,Skill  2x16 3600/cl36 za 200. Tyle że zostały w rodzinie , a tu nagle cyk i ceny w górę , temu co sprzedałem wziął za nie 700.Ale kto wiedział.

Zrzutekranu2026-06-23164852.png.eccc29302a6d68dff7e0e4a601d69c85.png

Tyle na powietrzu w spoczynku.

W pokoju 26 stopni

W grach też jest chłodno.

Miejsce mam na górze na 240 . Ale nie mogę się przełamać do wody . 

A jak już to myślę o, be quiet! Light Loop 240 mm

Zrzut ekranu 2026-06-23 165534.png

Wiesz, jeżeli nie masz złych temperatur, a wentylatory w stresie nie hałasują, równie dobrze możesz na powietrznym zostać.
Ja miałem okazję bezkosztowo się przesiąść na AiO, to tak zrobiłem. Jak sprawdzisz sobie testy, to ten Thermalright wypada bardzo podobnie do AiO 240.
360 albo 420 byłyby znaczną zmianą, 280 zauważalną, a 240 nie rzuci Cię na kolana.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Wiesz, jeżeli nie masz złych temperatur, a wentylatory w stresie nie hałasują, równie dobrze możesz na powietrznym zostać.
Ja miałem okazję bezkosztowo się przesiąść na AiO, to tak zrobiłem. Jak sprawdzisz sobie testy, to ten Thermalright wypada bardzo podobnie do AiO 240.
360 albo 420 byłyby znaczną zmianą, 280 zauważalną, a 240 nie rzuci Cię na kolana.

Zobacz tu temp karty po 3 godzinnej sesji w 007

A tu prockaZrzutekranu2026-06-24000109.png.a41230bcf7d4d297bdc9ef9db063d870.png

Temp , jak widać dobre.

Zrzut ekranu 2026-06-24 000158.png

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Wentylatory ciche , chodziło mi tylko o to że po zastąpieniu klocka powietrznego na aio , więcej zimnego powietrza by dostała karta .

Wtedy  przynajmniej tak myślę że karta by miała chłodniej, a ze środka budy ciepłe powietrze tył szybciej wyrzuci na zewnątrz.

Jak Sądzisz.

8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

ile RPM mają wentylatory na procku

Mam ustawione na 1300 przy temp powyżej 60 stopni, tak sobie ustawiłem. Procesor oczywiście.

Do 60 mam ustawione na 700 RPM.

Karta przy 70 st. na GPU około 1800.

Tyle że 70 stopni rzadko mam na GPU, ale teraz jest gorąco ogólnie w pokoju.

11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

(kwestia głośności).

W budzie 4 wentyle też ciche jak to Be quiet.

Edytowane przez AudRob
Opublikowano

@AudRob Kwestia jak zamontujesz to AiO. Domyślam się, że chcesz dać na górę obudowy - to jest najlepsza opcja. Jedyny minus, że sekcja zasilania płyty głównej będzie się bardziej grzała bo nie jest chłodzona wtedy. 
Jednak ogólnie karta odetchnie bo odciągniesz od niej skupisko podwyższonej temperatury, którym jest teraz Twój TR 120. Sprawdź też na wszelki wypadek grubość chłodnicy i czy Ci obudowa spokojnie pomieści, bo czasami może być problem.
Ja mam AiO 360 na froncie obudowy i temperatury procesora się obniżyły, obroty wentylatorów są dosyć niskie - jedynie karta dostaje więcej gorąca. Moja poprzednia PNY nawet po UV na ~200-220W z AiO na froncie potrafiła dobić do 1700-1800 RPM co było dramatem. 
Obecny Gigabyte Gaming przy 212W w stresie łapie zaledwie 1200-1300 RPM więc jestem zadowolony.

Podsumowując - myślę, że warto sprawdzić AiO. Najwyżej zwrócisz jak Ci nie przypasuje.
Oprócz kwestii ozdobnej czyli ładnego wyglądu ma swoje plusy, a na Ryzenach 9xxx takie chłodzenia sprawdzają się świetnie.
Pamiętasz - sam od zawsze siedziałem na chłodzeniach powietrznych... do AiO robiłem trzy podejścia i w sumie dobrze, że nie posłuchałem się kolegów i nie kupiłem wtedy Arctic ALF III 360, bo teraz każdy narzeka na pompkę, która jest głośna, a tego już nie przeskoczysz.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@AudRob Kwestia jak zamontujesz to AiO. Domyślam się, że chcesz dać na górę obudowy - to jest najlepsza opcja. Jedyny minus, że sekcja zasilania płyty głównej będzie się bardziej grzała bo nie jest chłodzona wtedy. 
Jednak ogólnie karta odetchnie bo odciągniesz od niej skupisko podwyższonej temperatury, którym jest teraz Twój TR 120. Sprawdź też na wszelki wypadek grubość chłodnicy i czy Ci obudowa spokojnie pomieści, bo czasami może być problem.
Ja mam AiO 360 na froncie obudowy i temperatury procesora się obniżyły, obroty wentylatorów są dosyć niskie - jedynie karta dostaje więcej gorąca. Moja poprzednia PNY nawet po UV na ~200-220W z AiO na froncie potrafiła dobić do 1700-1800 RPM co było dramatem. 
Obecny Gigabyte Gaming przy 212W w stresie łapie zaledwie 1200-1300 RPM więc jestem zadowolony.

Podsumowując - myślę, że warto sprawdzić AiO. Najwyżej zwrócisz jak Ci nie przypasuje.
Oprócz kwestii ozdobnej czyli ładnego wyglądu ma swoje plusy, a na Ryzenach 9xxx takie chłodzenia sprawdzają się świetnie.
Pamiętasz - sam od zawsze siedziałem na chłodzeniach powietrznych... do AiO robiłem trzy podejścia i w sumie dobrze, że nie posłuchałem się kolegów i nie kupiłem wtedy Arctic ALF III 360, bo teraz każdy narzeka na pompkę, która jest głośna, a tego już nie przeskoczysz.

Tak tyle że wcześniej miałem RTX 4080 , a teraz 4090 i niestety ta karta wydziela dużo więcej ciepła z siebie, ale to normalne . Jak na 4090 to i tak jestem zadowolony z temperatur.

Wracając do AIO , te co chcę kupić na bank wejdzie  bezproblemowo.

W takiej samej obudowie co posiadam , tylko w drugim kompie siedziało AIO ALF2 na górze a jest grubsze od Be quiet.

Edytowane przez AudRob