Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to chłodzenie siedzi 

20260627_093220.jpg

20260627_093458.jpg

W dniu 22.06.2026 o 17:26, DarkeVo napisał(a):

W light loop miałem pompę ustawione na 70 czy 80% dużo zależy tez od obudowy w takim akwarium to nawet 2mm grubości szkła juz robi robotę. W grach mam nawet teraz w granicach 60-70 stopni ale zazwyczaj ok 60. Wczoraj sprawdziłem sobie jak to jest w tych upałach i w 30 plus stopniach w cinebench r23 było 82 stopnie

Pompka na razie leci na pełnych obrotach , jest praktycznie bezgłośna.

W dniu 24.06.2026 o 00:34, Lameismyname napisał(a):

@AudRob Kwestia jak zamontujesz to AiO. Domyślam się, że chcesz dać na górę obudowy - to jest najlepsza opcja. Jedyny minus, że sekcja zasilania płyty głównej będzie się bardziej grzała bo nie jest chłodzona wtedy. 
Jednak ogólnie karta odetchnie bo odciągniesz od niej skupisko podwyższonej temperatury, którym jest teraz Twój TR 120. Sprawdź też na wszelki wypadek grubość chłodnicy i czy Ci obudowa spokojnie pomieści, bo czasami może być problem.
Ja mam AiO 360 na froncie obudowy i temperatury procesora się obniżyły, obroty wentylatorów są dosyć niskie - jedynie karta dostaje więcej gorąca. Moja poprzednia PNY nawet po UV na ~200-220W z AiO na froncie potrafiła dobić do 1700-1800 RPM co było dramatem. 
Obecny Gigabyte Gaming przy 212W w stresie łapie zaledwie 1200-1300 RPM więc jestem zadowolony.

W dniu 24.06.2026 o 00:34, Lameismyname napisał(a):

Podsumowując - myślę, że warto sprawdzić AiO. Najwyżej zwrócisz jak Ci nie przypasuje

Zamontowane , a co do zwrotu jeszcze potestuje i zobaczę, mam parę zastrzeżeń .
Oprócz kwestii ozdobnej czyli ładnego wyglądu ma swoje plusy, a na Ryzenach 9xxx takie chłodzenia sprawdzają się świetnie.
Pamiętasz - sam od zawsze siedziałem na chłodzeniach powietrznych... do AiO robiłem trzy podejścia i w sumie dobrze, że nie posłuchałem się kolegów i nie kupiłem wtedy Arctic ALF III 360, bo teraz każdy narzeka na pompkę, która jest głośna, a tego już nie przeskoczysz.

• Like 2
Opublikowano
19 minut temu, AudRob napisał(a):

Pompka na razie leci na pełnych obrotach , jest praktycznie bezgłośna

No u  mnie jest jak narazie na pierwszym miejscu i najwydajniejsza bała z wszystkich aio jakich miałem

Opublikowano
3 minuty temu, DarkeVo napisał(a):

No u  mnie jest jak narazie na pierwszym miejscu i najwydajniejsza bała z wszystkich aio jakich miałem

Pompka chodzi na 2800 obrotów , ale jej naprawdę prawie nie słychać , chyba że głowę do obudowy włożysz.

Ale co do temperatur procka , na Thermalright Phantom Spirit 120 były nawet 2 stopnie niższe, tylko wentyle głośniej chodziły.

Oczywiście teraz też nie są złe.

Opublikowano

@AudRob Co jak co ale wygląda to kapitalnie. Temperatury na procesorze masz podobne ale na karcie graficznej na pewno się poprawiły. 
Dobra wiadomość z tą pompką. Nie bez powodu chłodzenia wodne BeQuiet wygrywały wielokrotnie w plebiscycie ITHardware Select z tym rokiem 2026 włącznie:
najlepsze-chlodzenie-cpu.png

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.06.2026 o 12:16, Lameismyname napisał(a):

Co jak co ale wygląda to kapitalnie. Temperatury na procesorze masz podobne ale na karcie graficznej na pewno się poprawiły. 

Na procesorze jest może ze 2-3 stopnie wyżej , ale jeszcze można obrotami się pobawić .

Na karcie ok. 4 stopni spadło .

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

@AudRob Ogólnie w obu przypadkach masz dobre temperatury. Teraz jednak będzie lepszy przepływ powietrza w obudowie, bo nie blokuje go podwójna wieża po drodze ;) 

Na karcie spadło 0d 4-6 stopni na pewno , wentyle też ciszej chodzą.

Ale temperatura chipsetu wzrosła o ok, 5 stopniZrzutekranu2026-06-27094052.png.80e085b30dfdbfae1870ae2c381195e0.png

Opublikowano (edytowane)

W grach do prawie 70 chipset dochodzi. No fakt że ogólnie jest gorąco w pokoju.

Temperatury dysków trochę spadły. A ramy standardowo 36-40 stopni  w grach trochę wyżej, zawsze miały niskie temperatury.

1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

@AudRob Przetestuj podczas gier i innego obciążenia. Temperatura zewnętrzna przez te upały też ma wpływ na całość i można dojść do mylnych wniosków.
Kwestia pozyskania podobnych temperatur, a kultura pracy. Obstawiam, że teraz masz ciszej jak było wcześniej.

Zgadza się mam miesiąc , potestuje i zobaczę . Ale pompa to mistrzostwo , no cisza na max obrotach.

Tu zobacz dzisiaj w CyberkuZrzutekranu2026-06-27095750.png.c7f991d984b0bf32ccdd0b5344212e60.png

Jak trochę dłużej pograłem na gpu dobiło do 60.

Ciszej mam na chłodnicy to fakt , ogólnie całościowo jest cicho.

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
14 minut temu, AudRob napisał(a):

Ciszej mam na chłodnicy to fakt , ogólnie całościowo jest cicho.

No i to jest najważniejsza i najlepsza wiadomość.
Temperatury Ci się może trochę poprzesuwały (część komponentów zyskała, a część straciła ale nieznacznie) ale za to jest cisza.
Tak jak wspominałem - przy AiO 240 nie będzie dużych różnic temperaturowych, które widziałbyś np. na 420, 360 czy nawet 280 jednak dla samego przepływu powietrza i ciszy moim zdaniem warto było.
No i bardzo wiele ludków wstawia AiO bo po prostu świetnie wyglądają no i to jest też ich niezaprzeczalny plus.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No i bardzo wiele ludków wstawia AiO bo po prostu świetnie wyglądają no i to jest też ich niezaprzeczalny plus.

To fakt , ale i tak faktem jest że Thermalright Phantom Spirit 120 , to nadal jest kozak i nic tego nie zmieni. 

Nawet jak te AIO zostanie TH Spirita zostawię , niech leży w szafce.;)

8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

które widziałbyś np. na 420, 360 czy nawet 280

280 tak myślę  , przy lekkiej kombinacji bym włożył , ale byłby praktycznie na styk, jeden wentyl trzeba by było podciąć albo zmienić na slimy. 

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
3 minuty temu, AudRob napisał(a):

280 tak myślę  , przy lekkiej kombinacji bym włożył , ale byłby praktycznie na styk, jeden wentyl trzeba by było podciąć albo zmienić na slimy. 

Tak to już nie ma co się bawić. Dobrze jest jak jest - niech służy.

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Też się skusiłem na Light Loop tyle że 360mm w wersji białej, jutro będzie to pewnie wrzucę jakieś foto do "pokaż co masz w środku" :) 

U mnie są 2 powody wymiany, głośna pompka w alf3 i coś zaczyna szwankować pompka w chłodzeniu syna, ze 2-3 razy zdarzyło jej się zawiesić i 7800x3d wbił na pulpicie 80+ stopni. Także do niego poleci arctic a u mnie wyląduje BQ.

• Upvote 2