Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Na początek dam linka do komputera który kupiłem jako gotowca z allegro:

https://allegro.pl/produkt/zestaw-komputer-gamingowy-rtx-4060ti-intel-i7-32gb-d1d2e55e-b2bf-4cf2-87ae-147c6ea80296?offerId=14380314834

Sprawa wygląda tak, że wymieniłem pastę termoprzewodzącą na Noctua NT-H1 ponieważ wymagane jest by ją wymieniać co ok. 2 lata. I odtąd procesor podczas grania się cholernie przegrzewa. W samym spoczynku ma ok. 40 stopni. Za przykład dam Wiedźmina 3 czyli dość już czasową grę. Na najniższych parametrach procesor osiąga ok. 75 stopni, ale na najwyższych ponad 90. Jestem zmuszony wyłączyć grę. Płytę główną mam Gigabyte H510M K, a chłodzenie fabryczne od Intel. Dzięki programowi FanControl wiatrak ustawiam na maksa, ale niewiele to daje. Pomyślałem, że może źle to chłodzenie przyczepiłem, ale poprawiałem je kilka razy za każdym razem sprawdzając czy nadal się przegrzewa i oczywiście nic to nie daje. Uznałem, że może wentylacja jest kiepska, ale wcześniej nic nie grzebałem w komputerze, więc dlaczego niby nagle miałoby źle się odprowadzać powietrze. Przeczyściłem wiatraki i... Nic to nie dało. Po zdjęciu obudowy jednak temperatury spadają. Na najwyższych parametrach procesor ma 68 stopni, ale mimo wszystko w grze powstają krzaczki, a przy cut scenkach ekran się rozchodzi i w sumie nawet nie jest płynnie, chociaż moja karta graficzna to RTX 4060 Ti 8gb to wg. mnie to całkiem mocny sprzęt i wcześniej grałem bez zarzutu. Co mam zrobić by poprawić pracę komputera?

Edytowane przez Milo1337
Opublikowano

Sprawdź, czy to "chłodzenie fabryczne intel" trzyma się na wszystkich czterech kołkach, czy czasem na jednym z nich nie jest luźno.

Druga sprawa: po co wymieniałeś pastę, jak wcześniej było ok?

Trzecia sprawa: masz dożywotnie wsparcie techniczne od firmy, od której kupowałeś komputer, możesz skorzystać:

obraz.png.22876bbd061dc5de8320f254a0405cb2.png

Czwarta sprawa: ten temat chyba dla żartu założyłeś.

Opublikowano (edytowane)

Po 1 trzeba było przyjść przed kupnem tego czegoś... (możesz jeszcze oddać? poważne pytanie)
Po 2 na fabrycznym chłodzeniu ten procesor będzie gorący chyba że jakieś fikołki z napięciem i limitami zrobisz
Po 3 obudowa totalny śmietnik, tam przepływu powietrza nie ma przez zabudowany front
Po 4 zasilacz tykająca bomba, wywal na złom, za 200 już kupisz przyzwoita budżetówke

Edytowane przez kubon
Opublikowano
10 godzin temu, kubon napisał(a):

Po 3 obudowa totalny śmietnik, tam przepływu powietrza nie ma przez zabudowany front

Ona pobiera powietrze otworami po bokach tego front panelu. Mają one oczywiście mniejszy przekrój niż przy całym perforowanym froncie, jednak ma to znaczenie tylko przy na prawdę dużym przepływie (np. 2x140mm na wylocie, ustawione na spory przepływ czyli zwykle duży RPM, albo 2x180mm i budowa jak Fractal Torrent).

Tam na oko widzę tylko jeden 120mm na wylocie (+ to co potrzebuje zasilacz) więc perforowany cały przód wiele by nie zmienił.

Oczywiście taka obudowa ma nierewelacyjny przepływ (fajna do biurowego PC - tutaj 1x120mm na wylocie wystarczy do cichego schłodzenia, a przekrój wlotów na froncie będzie wystarczający).

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Kyle napisał(a):

... na chłodzeniu BOX przy i7 było dobrze? %-)

Rozumiem, że ten procesor jest bardziej wymagający i potrzebuje lepszego chłodzenia niż to co otrzymałem?

Jaki w takim razie polecasz? Tylko proszę o to, żeby to był taki który się zmieści w obudowie

12 godzin temu, kubon napisał(a):

Po 1 trzeba było przyjść przed kupnem tego czegoś... (możesz jeszcze oddać? poważne pytanie)
Po 2 na fabrycznym chłodzeniu ten procesor będzie gorący chyba że jakieś fikołki z napięciem i limitami zrobisz
Po 4 zasilacz tykająca bomba, wywal na złom, za 200 już kupisz przyzwoita budżetówke

1. Kupiłem go prawie 3 lata temu, gwarancja się już skończyła.

2. Tylko, że na początku w ogóle się nie przegrzewał i w sumie do niedawna jak wymieniłem pastę to osiągał maksymalnie 75 przy najwyższych parametrach.

4. Jaki polecasz w takim razie?

Edytowane przez Milo1337
Opublikowano

Ostatecznie kupiłem Endorfy Spartan 5. Zainstalowałem go i temperatury teraz nie przekraczają 65 stopni. Jednakże pojawił się teraz problem z kartą graficzną, bo w normalnym użytkowaniu osiąga 63 stopnie i potem włącza wentylatory osiągając 1400 obrotów. Co jest dziwne, bo wcześniej oscylowała przy 40 stopniach i wiatraki się nie włączały. Domyślam się, że kiepskie jest odprowadzanie powietrza. Dodałem grafikę jak to wygląda i czy prawidłowo jest to zamontowane.

1000017054.jpg

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Milo1337 napisał(a):

Ostatecznie kupiłem Endorfy Spartan 5. Zainstalowałem go i temperatury teraz nie przekraczają 65 stopni. Jednakże pojawił się teraz problem z kartą graficzną, bo w normalnym użytkowaniu osiąga 63 stopnie i potem włącza wentylatory osiągając 1400 obrotów. Co jest dziwne, bo wcześniej oscylowała przy 40 stopniach i wiatraki się nie włączały. Domyślam się, że kiepskie jest odprowadzanie powietrza. Dodałem grafikę jak to wygląda i czy prawidłowo jest to zamontowane.

1000017054.jpg

A gdzie jest wentylator na Spartanie?

https://ithardware.pl/poradniki/wentylacja_obudowy_komputera_do_gier_jak_to_zrobic_skutecznie-6549.html

obraz.png.d8e89294e18efdd66ce241dc8fdac5df.png

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
19 minut temu, Grolshek napisał(a):

A gdzie jest wentylator na Spartanie?

Na obrazku widać to z lewej strony. Jest skierowany w stronę wentylatora zewnętrznego

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.07.2026 o 14:44, Grolshek napisał(a):

Taki obieg powietrza jest nieefektywny, bo znaczna część powietrza wlatuje do obudowy i nic nie chłodząc wylatuje:

Zyobieg.png.88d2b985df2d4fd8710e5ce51ef692ea.png

W dniu 25.06.2026 o 12:26, Milo1337 napisał(a):

Sprawa wygląda tak, że wymieniłem pastę termoprzewodzącą na Noctua NT-H1 ponieważ wymagane jest by ją wymieniać co ok. 2 lata.

Zachęcam do zakupu takiej pasty, która wytrzymuje kilkukrotnie dłużej (PTM ... choć sam używam jakiegoś starego Arctic Ceramique, którego wymieniam ... przy zmianie CPU)

Edytowane przez Kyle