Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam nowego monitora 27" o rozdzielczości 4K. NIE OLED. Mam swoje powody by nie celować w OLED, miałem, oddałem i mam w :dupa:.

IPS, VA, Mini Led?
Szukam czegoś do 2000zł +/- 200zł. 
Najlepiej poniżej 200Hz ale nie jest to konieczność.
G-Sync Compatible a w ogóle super by było by miał certyfikat pełnego G-Sync. 
Koniecznością za to są głośniczki pierdziawki w nim.

Od zawsze używałem monitorów Gigabyte i ufam im ale nie jestem na nich w 100% skoncentrowany.

HELP

Opublikowano

Poniżej 200Hz bo nie widzę u siebie zastosowań przy 4K przy tak dużym odświeżaniu, chyba, że w dzisiejszych czasach łatwiej dostać 200Hz+ niż 200Hz-.
Może być FSP, może być GSC albo G-Sync pełne, ważne by dobrze działało z kartami od zielonych. 
Absolutnie HDR nie używam na kompie. 
Monitor na nodze oryginalnej dołączanej do ekranu, zależy mi na regulacji góra/dół i przód/tył kilka stopni w sensie przechyłu. 

Opublikowano

@Lameismyname ktoregos Tandema Gigabyte. Przyjechal z matrwymi pixelami na matrycy ale najgorsze bylo to, ze mial potworny pionowy banding, szarosc byla "brudna" a czcionki nieczytelne. OLED na razei dla mnie to do telewizora a nie do monitora 50cm od mojego parszywego ryja ;)

Opublikowano (edytowane)

Ujowa szarość, nieczytelna czcionka z kolorową poświatą i mega pionowy banding skutecznie mnie od OLEDa odstraszyły.
Póki czcionki nie będą wyglądały jak na IPSie to dla mnie OLED do kompa nie istnieje :)
Dodatkowo - nigdy nie byłem fanem "czarnej czerni" i HDR wypalającego oczy. Zawsze cienie mam ciut rozjaśnione a jasności przyciemnione a kolory stonowane ;) Więc w sumie nawet OLED mi nie potrzebny do szczęścia. 
Od czasu zakończenia życia z monitorami TN miałem jednego VA dawno temu i od dawna IPSy i jakoś żyję ;) 
Teraz szukam dobrego IPS 4K albo VA Mini Led albo cokolwiek sensownego. 

Edytowane przez MJRegul