Skocz do zawartości

Piekielne Temperatury na I7-13700KF przy płycie MSI MAG B660 Tomahawk wifi ddr4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, tak jak w temacie.

Piekielne temperatury w Polsce ? Nie, to tylko u mnie na procesorze :O 

A teraz tak całkiem poważnie, od dłuższego czasu borykam się z wysokimi temepraturami procesora zwłaszcza przy grze BF6. Wiem że fale upałów, jak i również pokój na poddaszu w którym jest 30-31'C nie będzie pomagał w niskich temperaturach. Ale wydaje mi się że temperatury są trochę zbyt wysokie, Undervoltingu na płycie swojej zrobić nie moge programem Intel Extreme bo opcja ta jest wyłączona. Obnizanie napięc robiłem tak jakby w BIOS poprzez Loadout aktualnie ustawiony na 5  na 3 spadki wydajności się pojawiały spore. I tak moze ktos by miał jakiś pomysł, również mam nadzieje że nie odgrzewam jakiegoś starego tematu. 

Również dziekuję za wszelką pomoc. Z poważaniem SAT_xPaZzeRr

image.png

IMG_8284.jpg

Opublikowano

Obniż PL2 (253W) do poziomu PL1 ze specyfikacji bazowej (125W). Czyli ustaw PL1 i PL2 na 125W. To chyba nie będzie wszystko.

13 godzin temu, xPaZzeRr napisał(a):

Obnizanie napięc robiłem tak jakby w BIOS poprzez Loadout aktualnie ustawiony na 5  na 3 spadki wydajności się pojawiały spore.

By ograniczyć ilość miejsc w których się grzebie, ustaw to na "standardowe".

ps. lepiej byłoby mieć AiO dla GPU (umieszczone na górze obudowy), AiO 240mm dla CPU (umieszczone z tyłu - czyli odpowiednia obudowa wymagana) - przy takiej budowie nie byłoby zjawiska nagrzewania chłodnicy CPU przez GPU.

ps2. zakładam, że BIOS masz nowy (mikrokod 12F)

Opublikowano
4 godziny temu, xPaZzeRr napisał(a):

BIOS mam zainstalowany najnowszy dostępny do mojej płyty głównej. Przy ustawieniach takich nazwijmy to domyślnych temperatury były jeszcze wyższe szczerze mówiąc 

Jak przy 125W (po niedługim czasie taki powinien być PowerLimit na stock) masz 97stopni Clesjusza, przy chłodzeniu wodnym, to coś jest bardzo nie tak (niesprawne, lub źle zamontowane chłodzenie). Ustaw lepiej ten PowerLimit na 125W (PL1 i PL2) bo to jest bardziej przewidywalna nastawa, niż PL1=125W i PL2=253W. Natomiast 253W (PL1 i PL2 na takiej wartości) to przegięcie, kiedy ten mały procesor na prawdę pobiera te ćwierć kilowata mocy oddając je w postaci ciepła.

Opublikowano
21 godzin temu, Kyle napisał(a):

Obniż PL2 (253W) do poziomu PL1 ze specyfikacji bazowej (125W). Czyli ustaw PL1 i PL2 na 125W. To chyba nie będzie wszystko.

By ograniczyć ilość miejsc w których się grzebie, ustaw to na "standardowe".

ps. lepiej byłoby mieć AiO dla GPU (umieszczone na górze obudowy), AiO 240mm dla CPU (umieszczone z tyłu - czyli odpowiednia obudowa wymagana) - przy takiej budowie nie byłoby zjawiska nagrzewania chłodnicy CPU przez GPU.

ps2. zakładam, że BIOS masz nowy (mikrokod 12F)

A jesteś w stanie mi powiedzieć w którym miejscu muszę to zmienić w biosie ? Bo mam tu coś takiego jak long duratioj power limit i short durstion power limit. I są te wartości 253w czy to te jednostki muszę zmienić ?? Obie na 125w ?

Oraz czy jest różnica np gdy bym ustawił ten power limit np na 150w ? Zamiast 125w ? Chodzi mi o kwestie wydajnościowe 

Opublikowano (edytowane)

Tak, to najpewniej te pola (Short Duration PL i Long Duration PL), szczególnie, że obecnie masz tam 253W, co pokrywa się ze wskazaniami HWinfo. Oczywiście jak ustawisz 150W zamiast 125W, to procesor w takim Cinebench R23 multicore osiągnie wyższy nieco wynik, choć wzrost wydajności będzie mniejszy, niż wynika to z podniesionej mocy, bo przy większych mocach sprawność procesora jest niższa (na skutek wzrostu napięcia).

Mimo wszystko popatrz jakie temperatury ma kolega @wallec przy większych mocach niż u Ciebie - wnioskuję z tego, że powinieneś się przyjrzeć sprawności chłodzenia.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Jak już masz wode to zostaw, masz pewnie coś skopane przy montażu albo zdycha.

Pod obciążeniem obydwa węże gorące?

nie slychać bulgotania/przelewania?

Edytowane przez kubon
Opublikowano

Czego mi się nie chce sprawdzić ??

Póki co zmieniłem pl1 i pl2 na 125W, no temperatury zeszły do 94’C w BF6 przy rozdzielczości 3440x1440p. Więc coś pomogło najwidoczniej.  

Ale w dalszym ciągu wydaje mi się że one są wysokie i nie powinny być aż takie 

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, xPaZzeRr napisał(a):

Póki co zmieniłem pl1 i pl2 na 125W, no temperatury zeszły do 94’C w BF6

Czyli nadal problem z chłodzeniem (albo na CPU, albo całej wymiany powietrza w obudowie). Sprawdź czy przy Cinebench temperatury są takie same, czy inne.

8 godzin temu, xPaZzeRr napisał(a):

Ogólnie i tak planuje zmianę procesora na amd ryzen 9850x3d i zastosowanie wodnego chłodzenia od firmy deepcool ld360srgb 3x120

Ja bym wolał przy pomyśle montowania jakiegokolwiek AiO, mieć przede wszystkim GPU z AiO i jego chłodnicę na górę takiej obudowy:

https://www.x-kom.pl/p/1209951-obudowa-do-komputera-phanteks-nv-series-nv9-argb-white.html

, natomiast na CPU porządne AiO 240mm wystarczy i zamontować je na tył powyższej obudowy. Wówczas nie będzie Ci GPU (które jest największą grzałką w komputerze) nagrzewało wymiennika ciepła od CPU.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Gpu z aio wiąże sie z wymianą obecnego nowego 5080 na znowu inne droższe zapewne więc no to kompletnie odpada. 

a Ty Panie Kubon najwięcej się odzywasz i nudzisz a najmniej a w sumie to wgl nic nie podpowiedziałeś więc swoją mądrość schowaj w kieszeń i się nie odzywaj jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia 🙃

• Haha 1
Opublikowano

wszystko wskazuje na walnięte chlodzenie więc dirian pytal o obroty wentylatora i pompki pod obciazeniem, ja pytam czy nie slychac przelewania wody/ oba weze gorace, obydwa pytania bez odpowiedzi wiec jak oczekujesz pomocy skoro ja odrzucasz?

Ja koncze, szkoda czasu, nara!

Opublikowano
6 godzin temu, kubon napisał(a):

wszystko wskazuje na walnięte chlodzenie więc dirian pytal o obroty wentylatora i pompki pod obciazeniem, ja pytam czy nie slychac przelewania wody/ oba weze gorace, obydwa pytania bez odpowiedzi wiec jak oczekujesz pomocy skoro ja odrzucasz?

Ja koncze, szkoda czasu, nara!

Swoją drogą zostały wklejane w poście wszelkie informacje w których też są zawarte obroty wiatraków w komputerze. Wystarczy spojrzeć mogę ewentualnie później bo teraz nie mam nozliwosci wklejenia danych bez obciążenia żadnego