Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam taki problem z komputerem, że od jakiegoś czasu po uruchomieniu komputera występuje takie zjawisko jakby myszka od razu po uruchomieniu klatkowała. Przesuwała się tak jakby skokowo i wszystko działało tak jakby klatkowało na pulpicie. Pojawiają się też jakieś przekłamania kolorów/artefakty. Po ponownym uruchomieniu komputera problem znika. Czasem występuje też po wybudzeniu komputera ze stanu zablokowania/uśpienia. W grach nie ma żadnych problemów/artefaktów. Czy ktoś może podpowiedzieć z czym może być problem? Windows, pamięć RAM, płyta główna, procesor, karta graficzna?

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję a jeśli to nie złośliwe oprogramowanie to co może być przyczyną? Wolałbym nie wrzucać logów ze swojego komputera na forum. i dzisiaj np na sekundę wyskoczył na ekranie biały artefakt/pasek i zaraz zniknął.

Edytowane przez peterchen86
Opublikowano
W dniu 15.07.2026 o 18:00, peterchen86 napisał(a):

Witajcie, mam taki problem z komputerem, że od jakiegoś czasu po uruchomieniu komputera występuje takie zjawisko jakby myszka od razu po uruchomieniu klatkowała. Przesuwała się tak jakby skokowo i wszystko działało tak jakby klatkowało na pulpicie. Pojawiają się też jakieś przekłamania kolorów/artefakty. Po ponownym uruchomieniu komputera problem znika. Czasem występuje też po wybudzeniu komputera ze stanu zablokowania/uśpienia. W grach nie ma żadnych problemów/artefaktów. Czy ktoś może podpowiedzieć z czym może być problem? Windows, pamięć RAM, płyta główna, procesor, karta graficzna?

Zerknij jakie odświeżanie ekranu system ustawia po włączeniu komputera. 

Zerknij jakie obciążenie jest również po włączeniu komputera.

O logi się nie bój, a Ci co się boją, to zazwyczaj pływają po zatokach :P a tam to wszystko widać ;) 

Opublikowano

Jak dla mnie to bardzo niepokojące objawy, szczególnie artefakty. Może być coś nie tak na płycie głównej albo GPU. Może też być coś z RAMem. Raczej nie sądzę, żeby to była kwestia wirusów/trojanów skoro oprócz lagowania myszki są jeszcze jakieś artefakty. Samo lagowanie myszki - owszem jak najbardziej mogłoby być objawem infekcji.

Opublikowano
W dniu 17.07.2026 o 12:01, hubio napisał(a):

Jak dla mnie to bardzo niepokojące objawy, szczególnie artefakty. Może być coś nie tak na płycie głównej albo GPU. Może też być coś z RAMem. Raczej nie sądzę, żeby to była kwestia wirusów/trojanów skoro oprócz lagowania myszki są jeszcze jakieś artefakty. Samo lagowanie myszki - owszem jak najbardziej mogłoby być objawem infekcji.

Dziwne tylko, że występuje to pod Windowsem na pulpicie a kompletnie nic złego nie dzieje się w grach. Żadnych restartów ani problemów. Chociaż też boję się, że to może być problem z hardware.

W dniu 17.07.2026 o 11:53, Pan Mateoo napisał(a):

sprawdz tu

image.png.0de0e058193692523e620facaebcdfb6.png

Jest 144.05 Hz przy jednym monitorze (144 Hz) i 239,97 Hz przy drugim monitorze (240 Hz).

Opublikowano
2 godziny temu, peterchen86 napisał(a):

Zastanawiam się też czy to że blisko monitora stoi glosnik/kolumna Edifier nie powoduje tych zakloceń/anomalii?

Raczej nie to nie są lata 90' gdzie elektronika byłą słabo albo wcale ekranowana , miałem podobny problem z myszką i adapterem Wi-Fi ale u mnie okazało się działanie wszystkiego na sieci 2.4 Ghz , sygnały się pokrywały zmieniłem adapter na 5Ghz i nie ma już problemu 

Opublikowano

To raczej nie to bo to nie chodzi o samą myszkę a całego kompa. Jak wyłączyłem szybsze uruchamianie Windowsa to chyba problem ustał. Boje się, że to może być kwestia karta bo to mignięcie raz na jakiś czas (artefakt) ale z drugiej strony w grach i benchmarkach żadnych problemów. Temperatury też w normie.

Opublikowano

To raczej nie to bo to nie chodzi o samą myszkę a całego kompa. Jak wyłączyłem szybsze uruchamianie Windowsa to chyba problem ustał. Boje się, że to może być kwestia karta bo to mignięcie raz na jakiś czas (artefakt) ale z drugiej strony w grach i benchmarkach żadnych problemów. Temperatury też w normie.

Masz Integre ja bym zobaczył jak będzie po odłączeniu dedykowanej grafiki , mogą to być początki jak masz gwarancje to reklamacja , tak szybko się to dzieje że nie da rady fotki strzelić ?? 

Opublikowano

Tak, jedno białe mignięcie i zawsze na pulpicie nigdy w grach. Raczej z takiego powodu na razie nie mam zamiaru wysyłać karty na gwarancji. Żaden program do testowania/benchmark nie wykrywa błędów z kartą graficzną ani jej pamięciami.

Opublikowano

Tak, jedno białe mignięcie i zawsze na pulpicie nigdy w grach. Raczej z takiego powodu na razie nie mam zamiaru wysyłać karty na gwarancji. Żaden program do testowania/benchmark nie wykrywa błędów z kartą graficzną ani jej pamięciami.

Zobacz jak to będzie na grafice z procka czy będzie to samo , na ilu monitorach to występuje takie same mają ustawiania oba monitory ?? 

Opublikowano

Na dwóch monitorach różne odświeżania, więc mi się wydaje że to coś z tym odświeżaniem się pierdzieli. Ale to tylko moje domysły.

Jak 3 lata temu składałem kompa, to jaki był mój szok gdzie po instalacji Windowsa myszka chodziła jakby nie mogła... tzn. wolno i klatkowała, sobie myślę dupnie nowy komp a tu takie kwiatki i gdzieś przy głupocie trafiłem żeby obadać hz i się okazało że po instalacji(podczas wszystko było ok) wspaniały windows zmienił sobie na 30 hz :E 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.07.2026 o 18:31, ChudyXp napisał(a):

Zobacz jak to będzie na grafice z procka czy będzie to samo , na ilu monitorach to występuje takie same mają ustawiania oba monitory ?? 

Zauważyłem tylko na jednym tym 4K 144 Hz. Oba mają inne ustawienia. 

W dniu 20.07.2026 o 18:49, AndrzejTrg napisał(a):

Na dwóch monitorach różne odświeżania, więc mi się wydaje że to coś z tym odświeżaniem się pierdzieli. Ale to tylko moje domysły.

Jak 3 lata temu składałem kompa, to jaki był mój szok gdzie po instalacji Windowsa myszka chodziła jakby nie mogła... tzn. wolno i klatkowała, sobie myślę dupnie nowy komp a tu takie kwiatki i gdzieś przy głupocie trafiłem żeby obadać hz i się okazało że po instalacji(podczas wszystko było ok) wspaniały windows zmienił sobie na 30 hz :E 

Też wydaje mi się, że to coś po stronie Windowsa bo jak włączam gry lub benchmarki to komp chodzi jak skała w 4K i full detalach (żadnych crashy ani anomalii). Martwią tylko trochę te jakby artefakty (czy coś nie dzieje się złego z hardware).

Dzisiaj znowu na ekranie startowym (tym jak się wpisuje hasło do komputera) było jedno białe mignęcie na części ekranu a teraz wszytko działa bezproblemowo.

Edytowane przez peterchen86
Opublikowano

Sprawa się chyba wyjaśniła bo znalazłem na innym forum temat, że w tym modelu monitora występują takie sytuacje/usterki, więc wychodzi na to, że to wina właśnie monitora. Być może jest to poważniejsza usterki i monitor do wymiany bo jest już niestety po gwarancji.