Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Może ktoś dziwnym trafem chce się pozbyć lub zmienia? Tylko bez zabójczej ceny. :E 
Chcę zrobić mocniejsze UV na i7 12700k, ale jeśli ceny lub dostępność płyt będą liche, to lepiej będzie kupić raptor lake i zrobić UV na starym mikrokodzie lub iść w AM5.

Edytowane przez musichunter1x
  • musichunter1x zmienił(a) tytuł na (K) Z690 / Z790 ddr4 itx, rtx5060ti 8gb inspire x2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Yedi napisał(a):

Nie widzialem z790 itx w ddr4 .. Mam na ddr5

Ale łon widzioł i była po 150zł bo za 200 to może mieć z990 na DDR7.5 ,a jak nie to zostanie na DDR1 bo w sumie wydajność jest identyczna. Tak te wszystkie tematy wyglądają od naszego kolegi musichuntera.:hihot:

Też mam AsRock Z790I Lightning ITX DDR5 na opych.

Edytowane przez Iri
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Iri napisał(a):

Ale łon widzioł i była po 150zł bo za 200

Nawet na ithardware pisali o jakiejś z790 itx ddr4 ;) ASRock Z790 PG-ITX/TB4, ale ja nie potrzebuję trzech m2.
Zmylił mnie link do testu, gdzie podali ASRock Z790 PG Lightning/D4 i wspomnieli o ddr4. @Iri@YediJednak rzeczywiście nie ma.

Ostatecznie wydałbym pewnie 400-600 zł za byle jaki model. Kupiłbym tego Biostara matx za 350 zł, ale tam są mosfety na VRM, więc zysk na UV stracę na efektywności sekcji zasilania.
600 + 680 zł 2x16gb BDIE + 600 zł i7 12700k = 1880 zł, jakby polować to za ~1900 zł można czasem kupić b650i, ryzen 8700f, zielone 2x16gb... Choć raczej trzeba dorzucić jeszcze 300-600 zł, bo tamta płyta miała uszkodzone sterowanie ledami, więc trudno znowu trafić taką cenę. Baa, po 600 zł to jest nowa b650i i 8700f, więc jeszcze można negocjować. 

Pewnie za tydzień znowu zmienię temat, bo LGA1700 to coraz głupszy pomysł przy dopłatach do mojego projektu. :E

• musichunter1x zmienił(a) tytuł na (K) Z690 itx, rtx5060ti 8gb inspire x2
Opublikowano (edytowane)

@Yedi Jest, ale nie u nas i tanio nie jest https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=ASRock+Z690M-ITX%2Fax+DDR4&_sacat=0&_from=R40&_trksid=m570.l1313

1 godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Nawet na ithardware pisali o jakiejś z790 itx ddr4 ;) ASRock Z790 PG-ITX/TB4, ale ja nie potrzebuję trzech m2.
Zmylił mnie link do testu, gdzie podali ASRock Z790 PG Lightning/D4 i wspomnieli o ddr4. @Iri@YediJednak rzeczywiście nie ma.

Ostatecznie wydałbym pewnie 400-600 zł za byle jaki model. Kupiłbym tego Biostara matx za 350 zł, ale tam są mosfety na VRM, więc zysk na UV stracę na efektywności sekcji zasilania.
600 + 680 zł 2x16gb BDIE + 600 zł i7 12700k = 1880 zł, jakby polować to za ~1900 zł można czasem kupić b650i, ryzen 8700f, zielone 2x16gb... Choć raczej trzeba dorzucić jeszcze 300-600 zł, bo tamta płyta miała uszkodzone sterowanie ledami, więc trudno znowu trafić taką cenę. Baa, po 600 zł to jest nowa b650i i 8700f, więc jeszcze można negocjować. 

Pewnie za tydzień znowu zmienię temat, bo LGA1700 to coraz głupszy pomysł przy dopłatach do mojego projektu. :E

1880 zł za zestaw na 12Gen?  :hihot:

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

Miałem na myśli brak z790, bo tego chipsetu rzeczywiście nie ma...

@wallec Trochę nie w temacie jesteś, bo chodzi o 12700k. Matx to sobie kupię Z690 biostara za 350 zł. Niby bieda płyta, ale z UV zjadę 85W na ~70W, a wtedy mosfety będą w okolicy 91% sprawności więc znośnie, stracę <2W względem dr mos. (Edit. Już zapomniałem, że przy małym obciążeniu ~<20-30W efektywność mosfetów szlak trafia.). Jednak nie tak straszne te mosfety, ale jakość materiałów i wykonanie jest pewnie nędzne. 
~80-85W stock to i tak szczyt efektywności dla tego CPU, jeśli chodzi o "wysokie taktowania", od biedy jeszcze 4300-4400mhz jest to ostateczna granicą. 

Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

1880 zł za zestaw na 12Gen?  :hihot:

Dlatego mówię, że traci to sens przy dopłatach do tego projektu. Obecnie jest to itx b760m d4 za 300 zł, ram BDIE 2x8gb sprzed apokalipsy AI za ~150 zł oraz ta i7 za 600 zł.
A ten 14gen okazał się prawie bez różnicy względem 14gen przy tych samych zegarach. :E 

Od biedy mogę kupić i5 14500t, bo jest szansa że intel obniżył krzywą napięć, ale tracę ochotę na grzebanie, bo i7 jest wystarczająco efektywny i ma zapas mocy po rozkręceniu do ~90W, tylko ten brak mocnego UV mnie dobija, a matx trochę mija się z całym przedsięwzięciem. 

Opublikowano (edytowane)

Mam tego ITX B760M D4, do i3 12100 jest wystarczający, w przypadku i5 14600K kaganiec na 90W. Myślałem, żeby do i5 14600K kupić Z790 ITX, lecz po przetestowaniu 245K, nowy procesor okazał się lepszy. 

Jeżeli chcesz mieć jak najbardziej energooszczędny mały komputer do gier, to przydałoby się kupić NVIDIA RTX PRO 4000 SFF Blackwell 24GB. :E

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

ITX B760M D4,  i5 14600K kaganiec na 90W.

Przy chlodzeniu top down sekcja stabilizuje się na 141W, a zwykłym dual tower 110mm 135w, a efektywności ma dobrą do ~110w, więc można ciągnąć do tej granicy, co jest i tak bez sensu, bo efektywności CPU kończy się wcześniej, koło właśnie <100W dla i9..., a co dopiero i5.

Ta i7 pewnie spisuje się lepiej we wymagajcych grach od 14600k, gdy zablokuje się na tym taktowaniu i niskim PL. Ale pewnie nieliczne gry to pokażą, bo cache zrobi swoje.

mały komputer do gier, to przydałoby się kupić NVIDIA RTX PRO 4000 SFF Blackwell 24GB. :E

Wbrew pozorom pewnie klęknie przy obciążeniu 45W, a może nawet 60w, bo jest to układ od rtx5080 zduszony do granic możliwości 70w, pod obliczenia które może dobrze znoszą taki rozkład obciążenia.

Rtx5060ti pewnie spisuje się podobnie przy 80w po uv, a gdy oba są na 45-50W to będzie wydajniejszy, bo rtx5060ti załamuje się dopiero poniżej ~35W.

A Vram jest mi prawie niepotrzebny, bo te gówno gry sprawiają, że chętniej rozmyślam nad sprzętem niż gram w coś nowego i dużego. :E Do RT, wraz z generacji PS6 i tak sensowne gry będą dopiero za 3-4 lata. Nawet ochota na DS2 mi minęła.

Ddr5 nie zdobi rewolucji, a wedle moich szacunków ddr6 i upowszechnione pcie 5.0 x16 lub 6.0 zrobi przełom, dzięki przepustowość połączenia z GPU... Ale to pewnie czas ps7.... Od biedy ddr5 coś ciekawego umożliwi, jeśli czasy optymalizacji wrócą.

Opublikowano

W grach i5 14600K będzie lepsza, lecz przy niskim poborze prądu 7800X3D zamiata Intele, nie ma sensu kupować Intela do gier, żeby zakładać mu tak duży kaganiec.

NVIDIA RTX PRO 4000 SFF Blackwell 24GB, nie ma konkurencji przy 70W, a karta nie wymaga dodatkowego zasilania.

Jeżeli chodzi o PC ITX bez dedykowanej karty graficznej, nowe Intele pod względem energooszczędności iGPU wypadają zdecydowanie lepiej od APU AMD.

Opublikowano

@Doamdor 7800x3d zamiata w okolicy 44W, im niżej tego, tym będzie gorzej, bo AM5 poza monolitami dużo prądu pobiera na "utrzymanie układu", stąd duże idle i go niestety zniechęciło mnie gdy był tani ram. :E

Dużo czasu spędzam w RTSach i starszych lub mniej wymagających gra, a wydajność przydaje się w okazjonalnym kodowaniu filmów. I7 12700k praktycznie bez UV w Geekbench 7 zrównuje się z ryzen 7700x, gdy oba są na 87W, bez Ecores traci ~10%, a ryzen był na CO -30(odpowiednik ~100mv), intel tylko -13mv.

Na dodatek 16gb jeszcze na długo mi wystarczy, a tam ddr4 działa na pełni możliwości przy bdie, gdy ddr5 jest okrojone.

Przy syntetykach między Pcores Raptor Lake i Adler Lake wyszły prawie idenyczne wyniki, nawet miałem lepsze na power limitach, od sztuki Walca.

Opublikowano (edytowane)

Pomyśl ile energii już zmarnowałeś żeby zaoszczędzić .. z 5 pln na tej całej akcji :)

Ja sobie kupiłem minisforum nettopa na AMD + Oculink - jak mi sie grac zechce :) Jest na sodimm więc 16GB to jest po taniości ..

Edytowane przez Yedi