Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Taka historia.
Na początku zeszłego roku, jeszcze przed podwyżką, kupiłem DDR4 G.Skill 2x16GB. Wstawiłem do kompa (bez testowania), ustawiłem taktowanie 3733MHz i ... zapomniałem o nich. Na początku tego roku, po wymianie GPU i zabawach w jego tune'owanie, stwierdziłem, że pozacieśniam trochę timingi RAMu. Wziąłem TM5 1usmus i ... co ustawię, przejdzie 3 cykle, to zmienię coś innego, wywala błędy, cofam tą ostatnią zmianę - błędy nadal. Próbowałem to stabilizować przez 2 dni, cudowałem z napięciami, sprawdziłem ponownie CO w Ryzenie - bez sukcesu. Na koniec mnie olśniło, wrzuciłem MemTest86.
Jeden moduł dawał przekłamania na dwóch bitach, w jakimś stałym zakresie adresowym. Sprawdzałem różne sloty solo, profil XMP, czysty JEDEC - bez różnicy. Drugi moduł spoko.
Spakowałem RAMy, odesłałem do sprzedawcy, powołując się na niezgodność towaru z umową. Po tygodniu odrzucenie, "u nas działa". Przyszła paczka, wrzuciłem na półkę, bo były inne rzeczy na tapecie. Paczka poleżała kilka miesięcy do lipca. Wtedy przyszedł czas. Otworzyłem, pamięci do kompa, MemTest86 - wszystko działa. Ustawiłem 3733MHz i zacząłem katować TM5 1usmus i anta777 - stabilne jak skała i powtarzalne. Pozacieśniałem timingi, to było wiele godzin testów, przez kilka dni, kiedy miałem czas, coś zacieśniałem i potem TM5. Na 4ty dzień, zaczęły się znowu problemy: coś zacieśniłem, błąd, cofnąłem do stabilnego - nadal błąd. Nauczony doświadczeniem znowu MemTest86 - przekłamania na 2 liniach bitowych jak na początku roku (tych samych), podobny zakres adresowy. Ponownie testowanie każdego modułu osobno, różne sloty, XMP, JEDEC - cały czas przekłamania.
Spakowałem paczkę, opisałem wszystko co się dało, jakąś przypadkowość, wskazałem analogie co do konkretnego modułu i przekłamań zgodnych z tymi z początku roku, dołączyłem raporty z MemTest86, wysłałem ponownie do sprzedawcy.
Po tygodniu powtórka: decyzja o odrzuceniu, "u nas działa". Dziś odebrałem paczkę. Wstawiam do kompa - ano działa. Ustawiam 3733MHz z tymi ciasnymi timingami które wypracowałem wcześniej - działa. MemTest86 przechodzi.
Nie mam pomysłu o co chodzi. Ktoś, coś?  

Edytowane przez Joozeff
Opublikowano

Zagadka której raczej nikt nie rozwiąże. 

Jak ciągle oddają Ci te same ramy to problem raczej powróci. 

Nie minęły 2 lata od zakupu więc możesz walczyć ze sprzedawcą w ramach rękojmi o naprawę, wymianę na nowe lub zwrot pieniędzy. 

Możesz też słać bezpośrednio do G.Skilla https://www.gskill.com/rma 

Producent wymienia bo jak z ciekawości od jakiegoś czasu przeglądam Allegro Lokalnie i OLX za ramami tej firmy to trafiają się zestawy nowe wymienione w ramach gwarancji. 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie dziś problem powrócił.
Komp na zimno, już standardowo odpalanie zaczynam od szybkiego MemTest86 z USB. No i powtórka z rozrywki: 3733MHz błędy, potem XMP 3600MHz błędy. Jeden moduł sprawny, drugi te same przekłamania na dwóch bitach, w stałym co wcześniej zakresie adresowym. W międzyczasie wyłączam kompa, przekładam moduły w różne sloty, nic nie pomaga.

A wczoraj działało. 

W dniu 12.08.2026 o 16:47, Mark_ napisał(a):

Zagadka której raczej nikt nie rozwiąże. 

Zaczynam pomału dopuszczać magię :D
Jestem ciekawy, co robią w serwisie sprzedawcy, że to potem jakiś czas u mnie działa. Jeszcze wczoraj puszczałem na tych RAMach TM5 1usmus, tak z dobre 40 minut, bez żadnego problemu. A dziś MemTest86 z 60 błędów, i to tak nie dobił nawet do 50%. Niby fizyka.

Tak, myślę, że G.Skill to będzie właściwy krok dalszy, a jeśli tam wymienią, no to poproszę sprzedawcę o zwrot kosztów wysyłki :P

Edytowane przez Joozeff
Opublikowano

Może mają jakąś wadę typu zimny lut który ujawnia się po jakimś czasie jak używasz w końcu to się grzeje, sprzedawca nic z tym nie robi, po prostu jak u Ciebie na początku działają a serwis sprzedawcy nie będzie testował długo w końcu mają reklamacji na pęczki i trzeba to obsłużyć. 

Kupiłeś przed wzrostem cen więc może to i lepiej że sprzedawca dwa razy nie potwierdził problemu, jakby potwierdził to prawie na pewno by zwrócili kasę a teraz nawet używanych nie kupisz w tamtych cenach.

Odsyłanie do G.Skilla to jedyne co Ci zostało biorąc pod uwagę całokształt sytuacji. :D 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Mark_ napisał(a):

jakby potwierdził to prawie na pewno by zwrócili kasę

Konsument ma wybór w oparciu o niezgodność towaru z umową, tak mi się mocno wydaje (czy zwrot kasy, czy wymiana). 

Myślę nad wersją z zimnym lutem. Nie jestem pewien, bo ja dziś jak i poprzednio po odesłaniu od sprzedawcy, miałem błędy na zimnym kompie, ale ... nie od razu. Nie pierwszego dnia. A pierwszego katowanie pamięci. Zarówno teraz jak i poprzednio były 3 dni bez błędu, codziennie na starcie MemTest86, zanim Windows odpali. 

Edytowane przez Joozeff
Opublikowano

@Joozeff Owszem masz wybór jako konsument ale sklep ma coś takiego jak możliwość odmowy z uwagi na "Nadmierne koszty lub niemożliwość wymiany/naprawy" i w takich sytuacjach jak teraz z cenami ramu chętnie z tego korzysta. 

Opublikowano
2 minuty temu, Joozeff napisał(a):

Konsument ma wybór w oparciu o niezgodność towaru z umową, tak mi się mocno wydaje (czy zwrot kasy, czy wymiana). 

Głupio to zabrzmi ale jakbyś się z kimś znajomym wymienił na RAM i zobaczył czy jego pamięci będą Ci chodziły normalnie, a on sprawdzi Twoje.
Najgorzej jest dochodzić błędów posiadając tylko jedno stanowisko testowe tj. jedną skrzynkę. Czasem przyczyna może być nieoczywista.

Co do rękojmi, za pierwszym podejściem gdy sprzedawca rzeczywiście znajdzie wadę to sam wybiera rozwiązanie problemu - zaznaczysz "wymiana na nowy komplet", a on może wybrać np. "naprawa", "wymiana na inny komplet o zbliżonych parametrach" lub "zwrot pieniędzy".
Wymiana na inny komplet może być krzywdząca i w rezultacie otrzymasz np. pamięci o tych samych parametrach ale wersję z dziadowskim radiatorem. Zwrot pieniędzy to już całkiem porażka, bo dostaniesz tyle co masz na kwicie i sobie za to co najwyżej waciki kupisz albo DDR2 :) 

Skoro wiesz w jakim scenariuszu te ramy zaczynają świrować, to odtwórz ten scenariusz na zupełnie innym komputerze.
Kwestia namierzenia serca problemu - potem skrupulatnie nitką do sznurka znajdziesz główną przyczynę i będzie można myśleć nad gotowym rozwiązaniem.

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Skoro wiesz w jakim scenariuszu te ramy zaczynają świrować

Właśnie tego nie wiem. Nie mam takiej ścieżki. No chyba że 3 dni po serwisie, bo tak było 2x :D
Jak już świrują, to zawsze jeden moduł, niezależnie od gniazda. Te same 2 bity (pierwsze testy w lutym robiłem, mam raporty z MemTest86) i podobny zakres adresowy. Drugi moduł wszystko przechodzi bez błędu - więc ... raczej to nic innego. Różne sloty, zmieniałem BIOS, taktowanie, przecierałem styki. To świrowanie nie ustępuje, to nie jest coś cyklicznego. Jak już się zacznie, to jest. Za pierwszym razem walczyłem z tym prawie tydzień, nie mogąc rozpoznać źródła niestabilności (zakładałem, że może Ryzen coś).

Opublikowano
1 minutę temu, Joozeff napisał(a):

Właśnie tego nie wiem. Nie mam takiej ścieżki. No chyba że 3 dni po serwisie, bo tak było 2x :D
Jak już świrują, to zawsze jeden moduł, niezależnie od gniazda. Te same 2 bity (pierwsze testy w lutym robiłem, mam raporty z MemTest86) i podobny zakres adresowy. Drugi moduł wszystko przechodzi bez błędu - więc ... raczej to nic innego. Różne sloty, zmieniałem BIOS, taktowanie, przecierałem styki. To świrowanie nie ustępuje, to nie jest coś cyklicznego. Jak już się zacznie, to jest. Za pierwszym razem walczyłem z tym prawie tydzień, nie mogąc rozpoznać źródła niestabilności (zakładałem, że może Ryzen coś).

Kumplowi świrował ram, to też okazało się, że jeden moduł był ok, a drugi kapryśny. Skończyło się na wymianie na nowy komplet.
Mówię Ci - musisz na spokojnie przetestować w innym PC. Zastanów się czy ktoś ze znajomych by Ci nie pomógł w tej materii. 
Zawsze będziesz miał jakiś punkt wyjścia. Tak to będziesz kombinował cuda na patyku, a i tak nie będziesz do końca pewny o co chodzi.