Skocz do zawartości

MOBO pod 9700X - budżet max 800 zł, kilka wymagań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem procesor 9700X, mam już w domu ramy ADATA XPG Lancer Blade 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30.

Zostało mi tylko kupno kompatybilnej płyty głównej z komponentami wymienionymi wyżej, może pomożecie mi coś dobrać bo mam parę wymagań:

- chciałbym aby płyta posiadała co najmniej dwa sloty na dyski m2
- musi posiadać WiFi oraz BT
- brak problemów z pozostałymi procesorami na AM5 (kiedyś czytałem że Asrock miał problemy, może to już nieaktualne)
- budżet do 800 zł, ale wolałbym coś poniżej
- wymiar płyty pod taką obudowę - Phanteks Eclipse P600s

Nigdy nie miałem Asusa a ponoć ma najlepszy (intuicyjny) bios. Chciałbym w sumie spróbować tego Asusa, ale nie wiem co jest warte uwagi z tej firmy a czego unikać. Oczywiście jak macie inne fajne propozycje modeli innych firm to też piszcie.

Opublikowano

w tym momencie nic lepszego do 800zł nie znajdziesz

X870E , najlepszy chipset, obsługa 3x m2 bez żadnych kompromisów, w przeciwieństwie do posta wyżej,

da się taniej przez aplikacje, jęsli to pierwsze zakupy przez nią, cena - 50zł bodaj

https://www.amazon.pl/MSI-X870E-Gaming-plyta-glówna/dp/B0F67B9XT7?crid=1U4AWQZPA4PS2&dib=eyJ2IjoiMSJ9.GsgIT0968clS-Do7bMaoXqb7x-O02YlrWC77diXHstCvOfWUC_tBfvXV3dZuLNznaVjqXh52bIY_bv_EwZJ_dM7SfrknFpKuObqWAWZmpXEum2zSWmRfUAPcsL-NY5H2FQHSsgZ5mhWl1fVbmx4bLenz_Pxc_NRYqEy9nwrpgIGfd4SRwVxhESfAWIry7dsap3cScnBKc1ZHr65hrReP0IXanec5_Oqmy2wqN5ZwF0DxcGvc_Dpj8GcC2aCQhQuJnfsOyur65jybuMQOftTWLaDwjEN-_v93MGsyGNAixX8.h60-ibIXBX2Gc5WDNw1jy8Bx_Cg420a0fKNz3W-nGr0&dib_tag=se&keywords=x870e&qid=1786987466&sprefix=%2Caps%2C154&sr=8-1

generalnie wszystko o co pytasz jest rozłożone na łopatki w temacie obok 

pomijając że do twoich wymagań to wystarczyłaby b650 gaming x ax za 500zł na promocji 

• Thanks 1
Opublikowano

@Coffee Banan@miro dzięki za rekomendacje, mam jej na uwadze!

Dzisiaj dotarł do mnie procesor więc będę musiał coś wybrać. Bije się z myślami i nie wiem czy nie przesadzam z tym budżetem, chyba 800 zł na MOBO to overkill jak za sam procesor dałem 700 zł.

A gdybyście mieli polecić tańsze modele, żeby nadal nie brakowało im Wifi + BT oraz dwóch slotów M2? Może forum ma jakieś sprawdzone i polecane modele MOBO, które wyróżniają się stosunkiem jakość cena?
Ten MSI to pewniaczek, jak nie znajdę nic innego to kupię, ale nie planuje rozbudowy kompa o nowy dysk m2, ze względu na chore ceny, zostanę przy obecnych dwóch Samsungach 970 EVO.

Wiem, że kolega podsunął temat, ale analiza 2052 wiadomości mnie przerasta, nawet nie wiem odkąd miałbym zacząć od początku, środka czy od końca %-). Nawet ChatGPT sobie z tym nie poradził.

Opublikowano (edytowane)

2 dyski ma każda, często 3 a nawet 4

większość ma wifi/bt ( jedno zawsze z drugim ) 

ale płyty na b6xx i tańsze na b850 maja wifi6, starsze BT    , jak przy płycie na b850 masz napisane wifi6E to jest tak jak sama nazwa wskazuje, ale też zazwyczaj brak wsparcia dla pcie 5.0 dla grafiki i dla dysku lub dysków ( oficjalnie, bo nieoficjalnie 99% tych płyt obsluguje pcie 5.0, podobnie ja starsze konstrukcje na b650 )

dlatego jeśli cena jest sensowna to naprawdę do wszystkiego wystaczy płyta jak ci napisałem wyżej

gigabyte b650 gaming x ax ( ax u gigabyte to własnie wifi/bt ) lub np msi b650 gaming wifi

ale ta płyta na x870e kosztuje teraz póki co naprawdę mało, jak na to co sobą prezentuje

w temacie który ci podałem wystarczy przejrzeć kilka ostatnich stron.

moja propozycja, zawsze możesz na pepperze polowac, może coś wskoczy :

https://www.amazon.pl/dp/B0DPKV94MX?smid=A2R2221NX79QZP&tag=egcplpepper2-21&ascsubtag=ppr-pl-853569984&producttag=ppr-pl-853569984

nie mylić jej z wifi6e 

kolega wyżej polecił ci płyte z wifi6e bez pcie 5.0 za jedyne 750zł, ehh

Edytowane przez miro
  • Thanks 1