Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Na Allegro to jest bardzo proste. Mam jedno konto i jak potrzebuję coś na fakturę na firmę to zaznaczam to podczas składania zamówienia. Na Amazonie wpisałem dane firmy, która została oznaczona jako aktywna. Chciałem dodać numer na potrzeby lokalnego VATu, ale nie przechodzi weryfikacji. Nie wiadomo co się nie zgadza. Porównywałem to co wpisałem z danymi ze strony, na której się weryfikuje status podatnika VAT.  Nie widzę różnic, a weryfikacja nie przechodzi.

Powinni pobrać dane na podstawie numeru NIP, ale tak się nie da.

Edytowane przez indexinfio
Opublikowano

Jak brałem na szwabskim amazon, to trzeba było założyć amazon business. Brałem tak raz kupując pixela 8 ze słuchawkami.

Szkoda, że jakiś zapewne opalony jegomość zakosił zawartość masowo otwierając i zaklejając paczki taśmą, w mojej był dosyć drogi kartridż HP. Kurier inpostu jak mówiłem, że coś mi się tu nie podoba i chcę przy nim rozpakować, to przytakiwał, ale jak zgłosiłem, że zawartość została skradziona i podmieniona, to wielkie oczy i tekst w stylu, że on żadnej szarej taśmy nie ma ( ). No i że on nic nie spisuje, że się nie da, że tylko kontakt infolinia... fajnie...

Cudem odzyskałem kasę po prawie 3 miesiącach i to chyba przez to, że jeden z wielu, wielu konsultantów nie napisał tego co "powinien" i obiecał zwrot po odesłaniu... Zresztą dalej też bez upominania się nie obyło.

Waga paczki jaka wyszła z amazon i jaką dostałem niby taka sama w systemie co nie miało nic z rzeczywistością. Gdzieś też na "nielegalu" konsultantka któraś już z kolei mi zdradziła, że gdzieś na pewnym etapie paczka faktycznie waży tyle ile mi waga pokazała, ale nie mogła więcej powiedzieć, bo to, bo tamto. Pewnie nawet tego nie mogła powiedzieć.

Także zakupy na amazon nie są takie bezpieczne, a szczególnie kupując spoza kraju. No ale nawet kupując w PL nierzadko idzie to z innego państwa.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

ej a to masz zwykle konto amazon czy amazon business - bo moze musisz te drugie miec na firme

Miałem zwykłe konto. Zmieniłem na Business, ale to nic nie dało. Mam komunikat "VRN jest nieprawidłowy".  Firma nie ma NIPu UE, ale podobno to nie jest wymagane.

Uzupełnienie: Usunąłem zapis dotyczący podatku VAT i zaznaczyłem dodając nowy, że firma nie ma numeru VAT. Teraz jest jedna linia z informacjami. Skontaktuję się jeszcze z ich obsługą, żeby upewnić się, że to wystarczy do otrzymania faktury.

Edytowane przez indexinfio
Uzupełnienie informacji
Opublikowano

@indexinfio ale przecież nie wszyscy sprzedawcy są płatnikami podatku VAT! Nie wiem dokładnie jak to jest na Amazonie, ale generalnie chyba teretycznie może być sprzedawca na Amazonie pl z obsługą tylko dla Polaków, który nie ma rejestracji do podatku VAT UE...?

Opublikowano

VATEU numer chyba można normalnie sobie zrobić nawet jak się jest zwolnionym z VAT na działalności. 

Ogólnie te Nipy są powalone w Polsce, jak ja się ciesze, że już dawno nie mam tam firmy :E W DE wystarczy tylko Imię i Nazwisko i normalnie kupujesz gdzie chcesz czy na amazonie czy innym ebay i wrzucasz sobie w firmę(działalność) odliczasz VAT itd.