Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, piszę z zapytaniem bo mam ogromny dylemat i chciałbym się poradzić czy jest jakikolwiek sens takiej operacji.

Mój obecny zestaw wygląda następująco:

• Ryzen 5 5600@ 4.6GHz PBO+200MHz/Curve Optimizer -15 per core
  • Chłodzenie SPC Fortis 3 z wentylatorem Pulsar HP ARGB 140 mm (w oryginalnym ułamałem jedną łopatkę pewnego razu jak czyściłem 😅)
  • MSI B450 Tomahawk (pierwsza wersja)
  • Kingston HyperX Beast 32GB (4x8GB) 3200MHz DDR4 CL16 (timmingi ustawione manualnie ze względu na 4 moduły w topologi Daisy Chain)
  • Sapphire RX 7800 XT Pure 16GB
  • XPG CoreReactor 650W Gold
  • Lian-Li Lancool II Mesh C Performance 
  • Windows 11 25H2 
  • Monitor 1440p 180Hz

Chcę zmienić procesor ze względu na to, że obecny Ryzen 5 5600 sparowany z RX 7800 XT i 32GB RAM DDR4 w 1440p często dobija do 100% użycia co powoduje chwilowe dropy fps do niskich wartości czego skutkiem są stuterry w najmniej porządanych momentach. Gdzie mogę to próbuje korzystać z VSR+rozdzielczość 2160p+FSR 4.1.1 (Optiscaler jeżeli gra nie wspiera podmiany ze sterowników).

Początkowo jak przesiadałem się na AM4 w 2018 to miałem Ryzena 5 2600 wraz z RTX 2070 Super, wtedy jeszcze siedziałem na 1080p. W 2022 zmieniłem go na Ryzena 5 5600, przed zmianą nowe gry potrafiły mieć drop przez niski 1% low, po zmianie jak ręką odjął. W listopadzie 2022 zmieniłem grafikę na RX 7800 XT, bo trafiła się fajna okazja sprzedać znajomemu RTX i kupić RX'a w dobrej cenie i granie było zdecydowanie bardziej komfortowe wydajnościowo i przyjemniejsze dla oka bo mogłem podnieść detale bez utraty wydajności. W międzyczasie przesiadłem się na monitor 1440p w 2025 i można powiedzieć, że zaczęły się robić lekkie schody.

Gry w jakie gram to głównie singleplayer typu RDR2, Cyberpunk, Crimson Desert, gry online typu World of Warcraft, Warzone, Battlefield 6 itp. oraz czasem emulacja PS3.
Z początku myślałem, że to wina systemu, ale po świeżej instalacji i konfiguracji wszystkiego sytuacja jest identyczna. Sprawdzałem nawet opcje z ramem znajomego 2x16 3600MHz, bo też miałem podejrzenie, że to może wina właśnie użycia 4 kości zamiast dwóch, ale sytuacja tak samo wygląda.
 to nie jest tak, że każda gra ma taki problem, bo np taki RDR2 działa świetnie, Cyberpunk się potrafi czasem zadławić ale ta gra jest specyficzna pod względem wykorzystania zasobów, ale jak chodzi o głównie nowe tytuły czy gry online typu właśnie BF6, CoD, MMO'sy gdzie dużo się dzieje na ekranie i ogólnie CPU Intesne momenty to dropy są mega uciążliwe i frame time wygląda jak odczyt EKG. Inna sytuacja jest w przypadku Linuxa, bo tam praktycznie w większości gier różnica w użyciu procesora wygląda tak, że na Windowsie dobija do 100%, to na Linuxie już to zjawisko nie występuje tak często, bo zazwyczaj zależnie od gry użycie jest niższe o 20-30% na CPU względem Windowsa. Ale we większość gier online posiadających anti-cheata nie zagram na Linuxie :| 

Biorąc pod uwagę obecną sytuację cenową na rynku, DDR5 kompletnie odpuszczam.. więc myślałem nad dwiema opcjami:

Jakiś czas temu AMD wypuściło Ryzen 7 5800X3D, ale cena jest strasznie wywindowana względem innych x3d czyli. 1500-1600zł, co czyni go droższym od Ryzena 7 7800X3D..
Ale obecne AM4 nie ma lepszej opcji, ewentualnie myślałem nad 5500X3D z AliExpress ale do Ali jestem sceptycznie nastawiony jak chodzi o zakup takich rzeczy mimo że to jest najtańsza opcja.

Sprzedaż Ryzena 5 5600+płyty MSI b450 Tomahawk, dołożenie i kupno i5 14600K/KF + płyta b760 na DDR4. Musiałbym jeszcze dokupić adapter do LGA1700 do obecnego chłodzenia, które planuje zmienić i tak, ale przejściowo przy zastosowaniu limitów powinno wystarczyć. Teoretyczne po sprzedaży obecnej płyty i procesora powinno być taniej, zakładając że sprzedam w okolicy 500zł zestaw, to zmiana wyniesie bliżej 1100.
Zastanawiam się mocno nad taką zmianą, bo jak wywnioskowałem z testów to na DDR4 ten procesor jest na poziomie 5800X3D właśnie oraz ze względu na zapowiedź Intela na 2027 o wypuszczeniu jeszcze linii Core 200 na LGA1700. 
W teorii moim zdaniem byłaby to najlepsza opcja i naciągając "przyszłościowa" jak można to tak nazwać, ze względu na możliwość przesiadki na płytę z serii Z nawet używaną z obsługą DDR5, o ile (choć się nie zapowiada za prędko) ceny pamięci i ogólnie rynek będzie względnie przystępny cenowo. 

Co sądzicie, jest jakikolwiek sens takiej operacji w chwili obecnej w moim przypadku? Może macie jakieś inne alternatywy co do procesorów? 

Przepraszam za taką ścianę tekstu, ale jakby AMD wyceniło 5800X3D bardziej adekwatnie do sytuacji panującej na rynku to nie było by tematu, bo nie ukrywam, że w chwili obecnej to Intel wygląda bardziej przekonująco, mimo problemów z jakimi się borykali przy serii 13 i 14 nie tak dawno.

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez rey384
Opublikowano (edytowane)

Wzialbym 5500x3d, wymiana pewnie 3 stówki po sprzedaży 5600, z 15% powinieneś zyskać średniego fps, 14600k byłby kolejne 15% szybszy. Ali nie ma co sie bać, bierzesz z aukcji gdzie jest chociaz te 100-200 sprzedanych z wysoka ocena i szansa na wałek minimalna, nawet jakby to ci kase zwrócą do iluś dni możesz spór utworzyć.
Te "kolejne" intele nie beda kompatybilne z obecnymi plytami do 14600k.
Zmiana ekranu na 1440p wręcz odciążyła procka więc kwestia gier że gorzej chodzi.

Z AM5 da sie pokombinować żeby to było w ludzkich pieniądzach, 2x12gb 1200zł, płyta ~450zł, proc r7 7700 z ali ~550zł. Sprzedając obecne wyjdzie podobnie co 14600k, wydajnościowo też a masz realne możliwości upgrade później

Edytowane przez kubon
Opublikowano
2 godziny temu, kubon napisał(a):

Wzialbym 5500x3d, wymiana pewnie 3 stówki po sprzedaży 5600, z 15% powinieneś zyskać średniego fps, 14600k byłby kolejne 15% szybszy. Ali nie ma co sie bać, bierzesz z aukcji gdzie jest chociaz te 100-200 sprzedanych z wysoka ocena i szansa na wałek minimalna, nawet jakby to ci kase zwrócą do iluś dni możesz spór utworzyć.
Te "kolejne" intele nie beda kompatybilne z obecnymi plytami do 14600k.
Zmiana ekranu na 1440p wręcz odciążyła procka więc kwestia gier że gorzej chodzi.

Z AM5 da sie pokombinować żeby to było w ludzkich pieniądzach, 2x12gb 1200zł, płyta ~450zł, proc r7 7700 z ali ~550zł. Sprzedając obecne wyjdzie podobnie co 14600k, wydajnościowo też a masz realne możliwości upgrade później

No właśnie jak patrzyłem to ze zniżką jakieś 716zł by wyszło za 5500X3D.
Ale jak już miałbym zmieniać to myślałem bardziej właśnie na coś z 8+ rdzeniami. 

Też rozmyślałem nad przesiadką na AM5 z redukcją ramu do 24GB właśnie, ale jestem typem użytkownika co nawet grając mam w tle przeglądarkę z 30+ kart, Discord itp, to przy odpalonej grze często już mam użycie ramu jakieś 22GB, więc kompletnie to skreśliłem, bo sytuacja będzie taka jak w przypadku jak miałem 16GB przy Ryzenie 2600, dobijanie użycia ramu do 90+% i przymulanie działania systemu. Głupi i bezsensowny nawyk, ale tak już mam niestety😅

2 godziny temu, JacekRTX napisał(a):

Generalnie 14600k i tak jest szybszy od 5800x3d nawet na ddr4. Kupisz w dobrym sklepie i zyskasz nawet dwie gierki :)

Też właśnie kminiłem przez to 14600k, bo teoretycznie te gry jakbym sprzedał to wyszedłbym nawet lepiej, pod warunkiem, że ktoś by kupił😅
I o to właśnie się rozchodzi, czy na pewno gra jest warta świeczki i przez to bije się z myślami czy kupić 5800X3D czy jednak 14600K+płyta.

Opublikowano

5800x3d nie ma sensu, ja bym szedł w AM5. Nawet jakieś pamięci z olx łyknąć albo so-dimm + adaptery i nawet 7800x3d wtedy cenowo podobnie wyjdzie.

Teraz, JacekRTX napisał(a):

Po taniości możesz sobie zamówić 5700x i potestować czy jest lepiej na konfiguracji 8/16. 

też niegłupie, od czegoś są 14 dniowe zwroty...

Opublikowano

Przemyślałem i przekalkulowałem sobie wszystko na spokojnie i finalnie jednak zdecydowałem się na AM5. 

Zakupiłem już Ryzena 7 7700 z Ali za 560zł z dostawą z Polski oraz płytę główną MSI B850 GAMING PLUS WIFI6E za 547zł. To teraz jedynie ten nieszczęsny RAM, może uda się 32GB dostać w miarę akceptowalnej cenie do 1000-1200zł, choćby używany to nie będę wybrzydzać😅

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, rey384 napisał(a):

Przemyślałem i przekalkulowałem sobie wszystko na spokojnie i finalnie jednak zdecydowałem się na AM5. 

I bardzo dobrze Przemyślałeś , po co pchać się dalej w starą i martwą platformę i kupować np. 5700x . Nawet jak włożysz na AM5  Ryzena 5 7600 zgniecie  tego 5700x. 

Swoje graty opchnij i git. ;)

Edytowane przez AudRob
Opublikowano

Bez przesady ram można w normalnych pieniądzach znaleźć , zresztą co to za argument , że ram drogi to nie zmieniam platformy ?

Kto chce i uważa że jest taka potrzeba olewa , wykłada kasę i kupuje , jak ram pamiętam był po 400-500zł też narzekali że drogo. 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 26.08.2026 o 13:20, AudRob napisał(a):

Bez przesady ram można w normalnych pieniądzach znaleźć , zresztą co to za argument , że ram drogi to nie zmieniam platformy ?

Kto chce i uważa że jest taka potrzeba olewa , wykłada kasę i kupuje , jak ram pamiętam był po 400-500zł też narzekali że drogo. 

Kupiłem za 1500zł używane 2x16GB 6000 CL36, i tak finalnie jak uda mi się sprzedać to co mam komplet lub osobno za 1200-1400zł to finalnie wyjdzie, że przesiadka to koszt nieco mniej niż zakup ramu, więc nie tak źle IMO :) 
Jeszcze mam jedno pytanie chłopaki, bo mam tego Fotisa 3 HE1425 V2 i z tego co czytałem to jedne wersje pasują na AM5, a inne potrzebują zestawu montażowego. Jesteście w stanie mi powiedzieć po instrukcji montażu na AM4 czy podejdzie na AM5? Niby jakieś wersje z osobnym backplate na mobo do AM4 nie pasują, a wersje z możliwością montażu na oryginalnym backplate z mobo normalnie są kompatybilne z AM5, naczytałem się tyle tego, że sam już nie wiem, a nie mogę znaleźć oficjalnej informacji na stronie SPC na ten temat. Bo jak nie jest kompatybilne to będę musiał albo kupić zestaw mocowania lub tymczasowo jakieś niedrogie chłodzenie typu Fera 5.

20260827_173541.jpg

Opublikowano

Napiszę jeszcze do źródła czyli do supportu od SPC/Endorfy. W razie co mam jeszcze BOX'a nieużywanego od 5600, a z tego co mi wiadomo, to są P&P z AM4 do AM5. Tymczasowo powinien być git myślę 😅

Opublikowano (edytowane)

To jest wersja V2 pasująca na AM5. Dziś taki zamontowałem co prawda na AM4 ale identyko. Poza tym te Fortisy latają po 50pln a jakąś Ferę czy coś porównywalnego spokojnie kupisz za 100pln tak że looz.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.08.2026 o 18:58, Grolshek napisał(a):

To jest wersja V2 pasująca na AM5. Dziś taki zamontowałem co prawda na AM4 ale identyko. Poza tym te Fortisy latają po 50pln a jakąś Ferę czy coś porównywalnego spokojnie kupisz za 100pln tak że looz.

wszystko złożone, Fortis 3 pasuje elegancko, tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Temperatury czy to z PBO/Curve Optimizer czy to bez, w idlu 55-65 stopni, pod obciążeniem w grach dobija nawet do 80. Nawet 2 razy pastę zmieniałem i wciąż to samo. Na 5600 przy tym chłodzeniu z PBO na 200 i Curve Optimizer na -15 miałem nie więcej niż 60 stopni. Raczej to nie wina pasty, że za mało czy za dużo, bo zawsze robie na X i jest elegancko za każdym razem. Myślałem, że może też za mocno skręciłem chłodzenie do płyty, ale bez zmian. Wiem że seria 7000 ma wyższe temperatury i nagłe skoki temperatury przez boost są normą z limitem do 95 stoipni, ale żeby aż tak większe były względem AM4?

Edytowane przez rey384
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Pokaż screen pod obciążeniem np. z HWINFO.

To jest cały log po 30 minutowej sesji w CoDa, zaraz zobaczę jeszcze na CP2077 i zrobie pod obciążeniem.

Zrzut ekranu 2026-08-29 152340.png

Zrzut ekranu 2026-08-29 152326.png

EDIT: Tutaj pod obciążeniem w CP2077
Zrzutekranu2026-08-29153733.thumb.png.a70d7dc2df16f2f65cb775ce02d5b52b.pngZrzutekranu2026-08-29153702.png.a0834a9af290a78bf435c23b45f12109.png

Edytowane przez rey384
Opublikowano
4 godziny temu, rey384 napisał(a):

Temperatury czy to z PBO/Curve Optimizer czy to bez, w idlu 55-65 stopni, pod obciążeniem w grach dobija nawet do 80. Nawet 2 razy pastę zmieniałem i wciąż to samo. Na 5600 przy tym chłodzeniu z PBO na 200 i Curve Optimizer na -15 miałem nie więcej niż 60 stopni.

W grach to zależy jak mocno karta podgrzewa swoim ciepłem do góry cooler procesora. Na R5600 mogło być tak, że karta mniej z siebie dawała i mniej ciepła generowała. W idle mam około 45 stopni, więc u Ciebie jednak może być krzywa czapka albo coś nie tak z chłodzeniem.

Możesz sprawdzić temperaturę w Cinebench R23 lub nowszym? Powinno być koło 65-70 stopni. Proponuję Cinebench, bo wtedy temperatura procesora nie zależy od ciepła generowanego przez kartę graficzną.

Opublikowano
Godzinę temu, bourne2008 napisał(a):

Takie temperatury przy max poborze 90W ???? :o Ten cooler wogóle odbiera ciepło?

Coś tam jest delikatnie ciepły, ale no też mnie dziwi przy takim poborze prądu.

3 minuty temu, wamak napisał(a):

W grach to zależy jak mocno karta podgrzewa swoim ciepłem do góry cooler procesora. Na R5600 mogło być tak, że karta mniej z siebie dawała i mniej ciepła generowała. W idle mam około 45 stopni, więc u Ciebie jednak może być krzywa czapka albo coś nie tak z chłodzeniem.

Możesz sprawdzić temperaturę w Cinebench R23 lub nowszym? Powinno być koło 65-70 stopni. Proponuję Cinebench, bo wtedy temperatura procesora nie zależy od ciepła generowanego przez kartę graficzną.

Karta ma temp między 60-65 stopni więc tutaj raczej to nie to, czapa raczej też w porządku, bo po rozpakowaniu procka sprawdzałem czy wszystko w porządku. Zobaczę jeszcze potem mocowanie do płyty, może muszę mocniej dokręcić. W ostateczności zobaczę jeszcze to chłodzenie boxowe, ale to już na dniach raczej. Będę musiał przeżyć jakoś z tymi temperaturami przez jakiś czas 😅
W Cinebench R23 nie boostuje mi do maksymalnej wartości, a temp jest 65-70 w trakcie testu multicore. 
 image.thumb.png.17857614262f4859ed18b83a05f2cef1.png

Opublikowano
11 minut temu, rey384 napisał(a):

W Cinebench R23 nie boostuje mi do maksymalnej wartości, a temp jest 65-70 w trakcie testu multicore. 

Czyli jest w normie dla takiego chłodzenia. W grach czasem będzie chłodniej, a czasem cieplej (W CP2077 też mam wyższą temperaturę od Cinebencha).

Co znaczy, że nie boostuje do maksymalnej wartości? W CBR23 zegar będzie mniejszy, bo i tak limitem jest PPT 88W (w praktyce 90W).